• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Vaiz Aslan, çocukları oruç tutmaya alıştırmanın yollarını anlattı

04 Mart 2025, Salı 14:50
04 Mart 2025, Salı 14:50
Vaiz Aslan, çocukları oruç tutmaya alıştırmanın yollarını anlattı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bingöl Müftülüğü Vaizi Fatih Aslan, Ramazan ayında oruç tutmaya alıştırılması gereken küçük çocuklar için önemli tavsiyelerde bulundu.

Aslan, Peygamber Efendimizin döneminde küçük çocukları Ramazana alıştırmak amacıyla yapılan uygulamaları hatırlatarak, sahabelerin çocukları tam gün oruç tutmaya zorlamak yerine, yarım gün oruç tutmaya alıştırdıklarını söyledi.

Aslan, Gazze'deki çocukların durumuna da dikkat çekerek, orada yaşayan çocukların büyük bir kısmının günlerce, haftalarca bir parça ekmek dahi bulamadıklarını ifade etti. "Oradaki çocuklar, adeta hayatlarını bir oruç gibi geçiriyorlar.” dedi.

“Çocuklar yarım gün şeklinde oruca alıştırılırdı”

Ramazanın rahmet, mağfiret ve müjdelerle dolu bir ay olduğunu belirterek, bu ayın önemli bir yönü olan oruç konusunda da çocukların alıştırılmasının önemine değinen Aslan, "Yeni bir Ramazanın içerisindeyiz. Rahmetin sağanak sağanak yağdığı, bütün bir ayın mağfiret ile dolu olan bir aydayız. İçerisinde çeşitli müjdelerin, çeşitli mükafatların ve çeşitli ibadetlerin bulunduğu güzel bir aydayız. Tabi bu ayı önemli eden en önemli hususlardan bir tanesi şüphesiz oruçtur. Tabi oruçta da küçük çocuklarımız için, oruç tutmaya daha gücü yetmeyen veya alıştırılması gerekli olan küçük yavrularımız var. Bunlar için de bazı tavsiyelerimiz olacaktır. Öteden beri Peygamber efendimiz döneminden beri küçük çocukları Ramazana alıştırmak için çeşitli uygulamalar yapılmıştır. Hanım sahabelerimiz birçok rivayet ederler ki küçük çocukları Ramazana oruç tutmaya teşvik etmek amacıyla onları evvela tam gün değil de yarım gün şeklinde oruca alıştırırlardı. Sahura kaldırırlardı, sonra sahurdan sonra da oruç tutmaları istenmezdi. Ne kadar dayanabiliyorlarsa o kadar dayanmalarını isterdi. Hatta bazı sahabeler şunu şöyle rivayet ederler: Derler ki, biz çocuklarımıza kumaştan oyuncaklar yapardık. Onlar oruca dayanamadıkları vakit, oyuncaklarını ellerine verirdik, oyuncaklarıyla oynasınlar diye. Böylece açlıklarını unutsunlar diye." şeklinde konuştu.

“Tekne orucu dediğimiz bir oruç türü vardır”

Küçük çocukları oruca alıştırmanın çeşitli yolları olduğunu vurgulayan Aslan, “Biz bunları göz önüne aldığımız zaman, küçük çocukları şu şekilde alıştırabiliriz. Birincisi, tekne orucu dediğimiz bir oruç türü vardır. Öteden beri atalarımız sürekli bunu uygularlardı. Küçük çocuklara karşı çocukları sahura kaldırırlar, iyice doymalarını isterler. Sonra gün ortasında öğle namazına kadar oruç tutmalarını isterler. Bu birinci günün orucu, öğle ezanı ile beraber oruçlarını açarlar. Diğer gün yine öğlene kadar bu şekilde iki günü bağlarlar, bir gün oruç oldu derler. Bu, küçük çocukları alıştırmak amacıyla yapılan yarım gün orucu alıştırmasıdır.” İfadelerini kullandı.

“Her gün biraz daha zamanı artırmaya çalışırlardı”

Çocuklara acıktıkları zaman, onlara farklı oyunlar sunarak, açlıklarını unutturmanın önemli olduğunu belirten Aslan, "Daha küçük olan, daha gücü yetmeyenler için ise sahura yine kaldırılır, sahurda yemesi istenir. Ama gün ortasında ise oruç tutması istenmez. Ne zaman acıkırsak biraz daha sabret, bir daha biraz daha sabret diye. Her gün biraz daha zamanı artırmaya çalışırlardı. Bu da ikinci yöntemdir. Bir diğeri ise, biraz önce söylemiş olduğumuz gibi Peygamber Efendimizin dönemindeki sahabelerle uygulamış olduğu gibi çocuklara oyuna alıştırmak. Gün içerisinde çocuklar acıktıkları zaman, farklı oyunlar ile onları oyunlara daldırarak açlıklarını unutturmak gerekir. Bu şekilde hem teşvik edilmeli, hem de çocuklarımızı bu şekilde oruca alıştırmalıyız." diye konuştu.

"Oradaki çocuklar, adeta hayatlarını bir oruç gibi geçiriyorlar"

Aslan, Gazze'deki çocukların durumuna da dikkat çekerek, orada yaşayan çocukların büyük bir kısmının günlerce, haftalarca bir parça ekmek dahi bulamadıklarını ifade etti. "Oradaki çocuklar, adeta hayatlarını bir oruç gibi geçiriyorlar" diyen Aslan, "Şu anda İslam coğrafyasının kanayan bir yarası var: Gazze. Orada küçük çocuklarımız günler boyunca, belki haftalar boyunca bir parça ekmek dahi göremediler. Onların bütün zaman birimlerini bir oruç gibi geçirdi. Oradaki çocuklara baktığımız zaman, onlar bütün hayatlarını neredeyse oruç gibi geçiriyorlar. Biz de çocuklarımıza, Gazze'deki çocukları örnek göstererek onlara alıştırmaları, bu şekilde öğüt diyerek çocuklarımızı daha iyi oruca alıştırabiliriz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

Myanmar’da darbe sonrası ilk genel seçim: 65 bölgede oy işlemi iptal

İsveç’i Johannes Fırtınası vurd: 2 ölü

ABD'nin Los Angeles bölgesinde doğal gaz patlaması

Batman'da kar yağışı ve don uyarısı

Zonguldak'ta eğitime bir gün ara verildi

Peru'da 6 büyüklüğünde deprem

Tarsus Umut Kervanı Derneği’nden ihtiyaç sahibi ailelere yardım

Türkiye ile Pakistan’dan ortak tatbikat

Bakan Yumaklı: Babakaya Tüneliyle saniyede 212 metreküp su taşınacak

Köy yolları kapalı olan gebe kadın ve yaşlı hasta kurtarıldı

Meteoroloji’den 9 il için kuvvetli kar uyarısı

Zonguldak'ta eğitime kar engeli

Adana’da yol kenarında kadın cesedi bulundu

Batman’da mahalle sakinlerinden trafo tepkisi: Evimizin yanındaki ölüm tehlikesini kaldırın

Kürt analarının dinmeyen gözyaşı: Roboski katliamı

DMM: İHA angajman kurallarıyla düşürüldü

Mardin’de otomobil takla attı: 2 yaralı

HÜDA PAR'dan Roboski çağrısı: Tarafsız ve çok yönlü bir soruşturma başlatılmalı

Taşlıçay'da TOKİ sakinleri: "Dere yatağına konut istemiyoruz"

Gaziantep'te gümrük kaçağı ürünler ele geçirildi

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 11 şüpheli tutuklandı

Batman'da silahlı olay: 1 kişi hayatını kaybetti, 2 şüpheli tutuklandı

Karla kapalı köy yolunda zamanla yarış: Rahatsızlanan kadın hastaneye ulaştırıldı

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Terminal 1’in ilk etabı açılıyor

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Hatay’da gençlerle buluştu

Mardin’de bir genç bıçaklı kavgada hayatını kaybetti

İTTİHADUL ULEMA: Namaz kırmızı çizgmizdir

Dünyada bir ilk: İki insansız savaş uçağından otonom yakın kol uçuşu

Altın, gümüş, platin ve paladyum 2025’te yatırımcısına ne kadar kazandırdı?

Bir haftada uyuşturucudan 768 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Myanmar’da darbe sonrası ilk genel seçim: 65 bölgede oy işlemi iptal

İsveç’i Johannes Fırtınası vurd: 2 ölü

ABD'nin Los Angeles bölgesinde doğal gaz patlaması

Batman'da kar yağışı ve don uyarısı

Zonguldak'ta eğitime bir gün ara verildi

Peru'da 6 büyüklüğünde deprem

Tarsus Umut Kervanı Derneği’nden ihtiyaç sahibi ailelere yardım