• BIST 100

    9237,78%-0,74
  • DOLAR

    38,44% 0,01
  • EURO

    43,94% 0,03
  • GRAM ALTIN

    4089,10% -1,04
  • Ç. ALTIN

    6608,12% 0,28

Vaiz Gezer: Peygamberimizin ümmete emaneti olan mukabele sünnetini yaşatıyoruz

GÜNDEM 7.03.2025 12:04:13 0
Vaiz Gezer: Peygamberimizin ümmete emaneti olan mukabele sünnetini yaşatıyoruz

Mukabelenin Peygamber Efendimiz'den bizlere intikal eden en önemli sünnetlerden biri olduğunu belirten Vaiz Bekir Gezer, bugün dünyanın dört bir yanında milyonlarca Müslümanın camilerde bir araya gelerek bu sünnete sahip çıktığını söyledi.

Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Cebrail (Aleyhisselam) ile Ramazanda karşılıklı Kur'an'ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele, Malatya'daki tüm camilerde genç yaşlı herkesin katılımıyla ifa edilmeye çalışılıyor.

Sabah namazından önce ve öğle namazının ardından mukabele halkaları oluşturuluyor. İmam ve hafızlar Kur'an'ı Kerim'i sesli olarak okurken, mukabeleye katılan vatandaşlar da takip ediyor. Kimi vatandaşlar da okunan ayetleri huşu içerisinde dinliyor.

Vatandaşlar, Peygamberimizden bu yana süregelen mukabele geleneğine katılarak mübarek Ramazan ayından en güzel şekilde istifade etmeye çalışıyor.

Mukabele sünnetinin yapıldığı camilerden biri olan merkez Kernek Karagözlüler Camii'nde Vaiz Bekir Gezer, Ramazan ayının faziletini ve mukabele geleneğinin önemini, cami cemaati ise duygu ve düşünlerini İLKHA Muhabirine anlattı.

Bu mübarek ayın rahmet, mağfiret ve cehennemden kurtuluş ayı olduğunu vurgulayan Gezer "Bizleri, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan-ı Şerif'e ulaştıran Rabbimize sonsuz hamd u senalar olsun. Ramazan-ı Şerif'i nasıl idrak etmemiz gerektiğini bize öğreten rehber olan Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa'ya (Sallallahu Aleyhi Vesellem) salat ve selam olsun. Tabii Ramazan denildiği zaman akla her şeyden önce Kur'an-ı Kerim gelir, zira bu ayı şereflendiren bu konuma getiren Kur'an-ı Kerim'in kendisidir." dedi.

"Ramazanı kıymetli kılan en önemli unsur Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirilmeye başlanmasıdır"

Ramazan ayının Kur'an-ı Kerim ile özdeşleştiğini, bu ayı kıymetli kılan en önemli unsurun Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirilmeye başlanması olduğunu belirten Gezer, Mukabele geleneğinin bizzat Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) tarafından başlatıldığını ve her yıl Ramazan ayında Cebrail Aleyhisselam ile birlikte Kur'an-ı Kerim'i karşılıklı okuduklarını ifade etti.

"Mukabele, Peygamber Efendimiz'den bizlere intikal eden en önemli sünnetlerden biridir ve ümmete emanetidir"

Gezer "Mukabele kelimesi, 'karşılıklı okuma' anlamına gelir. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'den bizlere intikal eden en önemli sünnetlerden biridir ve ümmete emanetidir. Bugün dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan camilerde mukabeleler yaparak bu sünnete sahip çıkmaktadır. Çünkü bizler, bu emaneti korumakla mükellefiz." dedi.

"Bu sünnete sahip çıkmaya çalışıyoruz"

Malatya'daki tüm camilerde olduğu gibi Kernek Karagözlüler Camii'nde de her sene mukabele geleneğinin sürdürüldüğünü belirten Gezer "Ramazan-ı Şerif'te sabah namazı ve öğlen namazı sonrası olmak üzere günde 2 defa mukabele yapıyoruz. Mukabeleye kadın ve erkek olmak üzere yaklaşık 250 kişi katılıyor. Elhamdülillah biz de o sünnete sahip çıkmaya çalışıyoruz" dedi.

"20 Yıldır mukabele geleneğini sürdürüyorum"

20 seneden fazladır mukabeleye devam ettiğini belirten Nuri Tandoğan, "Bu mübarek günleri bizlere gösterdiği için Rabbimize şükürler olsun. Ramazan'a bir daha ulaşmayı nasip etsin. Gerçekten çok güzel bir duygu." ifadelerini kullandı.

"Ortaokulu imam hatipte okudum ve o zamandan beri mukabeleye katılıyorum"

Çocukluğundan itibaren mukabeleye katıldığını belirten Feti Ahmet Gündüz, şunları söyledi:

"Ortaokulu imam hatipte okudum ve o zamandan beri mukabeleye katılıyorum. Babam hayatta olduğu zaman birlikte yapardık. O okurdu, ben de takip ederdim. O vefat ettikten sonra her yıl camideki mukabeleye katılmayı sürdürdüm. Günlük iki mukabeleye katılıyorum, biri sabah namazında diğeri öğle namazında. Rabbim herkese bu güzelliği nasip etsin. Ayrıca gençlerin camilerde olması için hocalarımıza büyük görevler düşüyor. Rabbim tuttuğumuz oruçları kabul eylesin."

"Mukabele ibadet ve cemaat şuurunu artırıyor"

Mukabeleye katılmanın kendisi için büyük bir huzur kaynağı olduğunu dile getiren vatandaşlardan Celal Taş, "Allah'a şükürler olsun, Ramazan'da düzenli olarak mukabeleye katılıyorum. Sabah namazında mahalledeki camiye, öğle namazında ise Kernek Camisi'ne gidiyorum. Mukabele ibadet ve cemaat şuurunu artırıyor. Ramazan ayında camide kılınan namazların ve yapılan ibadetlerin sevabı bire bin kat artırılıyor. Bu yüzden camide mukabele okumak çok büyük bir kazanç." ifadelerini kullandı.

"Gençlerimizin İslami bilinçle yetişmesi için çalışmalıyız"

Mukabeleye katılan genç hafızları görünce büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Yaşar Özer ise gençlerin manevi değerlerini kaybetmemesi için çalışılması gerektiğini vurguladı.

Özer, "Öncelikle tüm İslam âleminin Ramazan-ı Şerif'ini kutluyorum. Mukabelede genç hafızlarımızı görmek gerçekten büyük bir gurur veriyor. Ancak bu gençlerin sayısının daha da artması gerekiyor. Devletimizin bu tür faaliyetlere destek vermesi lazım" şeklinde konuştu.

"Okullarımızda İslam'ı tam anlamıyla öğretecek müfredatlar hazırlanmalı"

Özer "Maalesef toplumumuzda, özellikle gençlerimiz arasında büyük bir manevi boşluk var. Eğer gerekli adımlar atılmazsa, gençlerimiz hem dinden, İslam'dan, hem de milli ve manevi değerlerinden uzaklaşacaklar. Bu yüzden okullarımızda İslam'ı tam anlamıyla öğretecek müfredatlar hazırlanmalı. Mevcut müfredatların çoğu dışarıdan alınmış durumda oysa bu milletin özüne uygun, manevi değerlerimizi koruyan müfredatlar geliştirilmeli. Çünkü bu milletin özü İslam'dır ve bu değerleri geliştirmek için genç nesillerin iyi bir şekilde yetiştirilmesi şarttır." dedi. (İLKHA)

Ankara’dan ilk hac kafilesi dualarla uğurlandı

İsveç'te silahlı saldırı: 3 ölü

Bakan Işıkhan: Dünya krizlerle sarsılırken istihdamda rekorlar kırdık

Prof. Dr. Tarhan: Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor!

Bakanlar Memişoğlu ve Kurum, ortak çalışma alanlarını görüştü

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı’dan “Covid Yasası” açıklaması: Yargı Paketine alınmazsa Genel Kurul’a sunacağız

Kurumlar vergisi beyanname süresi uzatıldı

Malatya'da hacı adaylarına yönelik seminer düzenlendi

Siirt'te köylere hizmet götürme birliği encümen seçimi yapıldı

Malatya'da suç örgütü operasyonunda tutuklama sayısı 47'ye çıktı

Araç refüje çarptı: Bir yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İtalya ile savunma sanayii alanındaki iş birliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz

Antalya'da bazı aktivistler Gazze'de askerlik yapmak için şubeye başvurdu

İspanya'da büyük elektrik kesintisi en az beş kişinin ölümüne neden oldu

İstanbullular: Ümmetin kurtuluşu, Peygamberimizin izinden gitmekle mümkündür

Atış eğitimi esnasında bir asker hayatını kaybetti

Adana Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan gençler: Peygamber sevdasını haykırmaya geldik

Ensarullah: ABD'nin saldırıları Kızıldeniz'deki operasyonlarımızı etkilemedi

Karanlıkta kalan aileye Mardin Umut Kervanı'ndan yardım eli

DEDAŞ Genel Müdürü Arvas: 17 dakikada bir TOGG fiyatına denk gelen bir kaçak kullanım yaşanıyor

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ozon tedavisi dönemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı

İstanbul'dan İlk hac kafilesi dualarla uğurlandı

Üniversiteler arası hafızlık yarışmasının bölge finali Diyarbakır'da gerçekleşti

AYM’den hekim disiplin cezalarına iptal

Karkamış Kaymakamlığı'ndan ölen gümrük çalışanı hakkında açıklama

Gaziantep'te hırsızlık suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Adana’dan net mesaj: Karnaval yerine Mevlid-i Nebi

Yağma suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Batman’da seralarda salatalık hasadı başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ