-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,44% 0,07
-
EURO
51,07% -0,17
-
GRAM ALTIN
6362,52% -0,86
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Vaiz Karanfil: Zekât bireysel yardımdan öte İslam hukukuna göre sistematik şekilde verilmeli
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Medrese âlimi ve vaiz Mehmet Fatih Karanfil, zekâtın artık sadece açlığı gidermeye hizmet ettiğini, oysa gerçek amacının fakiri iş sahibi yapmak olduğunu belirtti.
Günümüzde zekât, pek çok kişi tarafından sadece açlığı gidermeye yönelik bir yardım olarak algılanıyor.
Oysa tarih boyunca İslam’ın temel amacı, fakiri yalnızca hayatta tutmak değil, onu iş sahibi yapacak şekilde desteklemekti.
Osmanlı döneminde zekât, sistemli bir şekilde fakirleri kendi ayakları üzerinde durabilecek hâle getirmek için organize edilirdi; ancak günümüzde bu sistem çoğu yerde kaybolmuş durumda ve zekât, gerçek amacına ulaşamamaktadır.
Zekât sistemi olmadan amaca ulaşılamaz
Siirt İl Müftülüğü uzman vaizi ve medrese âlimi Mehmet Fatih Karanfil, Osmanlı’da zekâtın nasıl işlediğini anlatarak, “Osmanlı zamanında, zekâtı verdikleri fakirler ertesi yıl zekât çıkarabiliyorlardı. Zekâtın asıl manası budur. Fakiri bir iş sahibi yapacak derecede zekât ödenmelidir. 500 lirayla bin lira zekât vermek aslında bu amaca hizmet etmez.” dedi.
Zekâtın bireysel yardımdan öte bir sistem olması gerektiğini vurgulayan Karanfil, şunları söyledi: “Zekât bir sistem olmalıdır ve bu sistemi İslam hukukunda devlet organize eder. Devlet, vergide olduğu gibi zenginlerin listesini yapar, fakirlerin de listesini yapar. Zenginlerden alınan zekât, fakirlere verilirse, kişinin kendini geçindirebilecek seviyede faydası olur. Bugün verilen zekât ise insanı sadece açlıktan kurtarıyor.”
Zekâtın 8 Sınıfı: Günümüzde unutulan haklar
Karanfil, Allah’ın zekâtın 8 sınıfını anlattığını hatırlatarak, “Bu 8 sınıftan bazıları günümüzde mevcut değildir. Bunlar; fakirler, miskinler, kalbi İslam’a ısındırılacak olanlar, borçlular, yolda kalmışlar ve zekât memurlarıdır.” şeklinde belirtti.
Eskiden zekât memurlarının devlet tarafından atandığını ve maaşlarının zekâttan ödendiğini belirten Karanfil, günümüzde bu sistemin kalmadığını ifade ederek, “Bazı kişiler, bir kuruluş adına zekât topladıklarını söyleyip kendilerine pay çıkarmaya çalışıyor. Ancak böyle bir şey yoktur. Zekât memuru, ancak devletin ataması ile olur; kişinin kendini böyle bir vazifeye ataması mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.
Kalbi İslam’a Isındırılacak olanlar unutulmamalı
Fakirlere ayrı bir pay verilmesi gerektiğini vurgulayan Karanfil, “İslam’a yeni girmiş kişilerin kalplerini İslam’a kazandırmak amacıyla onlara da zekât payı ayrılmalıdır. Bir memlekette zekât verilirken böyle kimseler varsa, onlara da pay ayrılmalıdır.” dedi.
Cihatta olanlar ve Gazze’ye Öncelik
Karanfil, Allah yolunda cihatta olanların da zekât hakkına sahip olduğunu belirterek, “Bugün Hanefi mezhebini taklit ederek, tüm Müslümanlar özellikle Gazze’ye zekât göndermeliyiz. Şafi mezhebinde öncelik kişinin kendi memleketindeki fakirlere verilir. Ancak Hanefi mezhebinde başka yerlere, özellikle Gazze’deki Müslüman kardeşlerimize zekât gönderilmesi gerekir. Onlar bütün Müslümanlar adına cihad yapmışlardır ve hâlâ yapıyorlar. Bu nedenle zekât konusunda onları unutmamalıyız; zekâtın ilk hakkı onlarındır. En fazla zekât hakkı Gazze’deki Müslüman kardeşlerimizdedir.” dedi. (İLKHA)
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







