• BIST 100

    10628,63%-0,11
  • DOLAR

    42,25% 0,05
  • EURO

    49,33% 0,73
  • GRAM ALTIN

    5706,40% 0,17
  • Ç. ALTIN

    9495,67% 2,13

Van'da kafelerde sigara denetimi yapıldı

23 Haziran 2025, Pazartesi 11:42
23 Haziran 2025, Pazartesi 11:42
Van
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sağlık Bakanlığı'nın çapraz denetim ekipleri Van'daki işletmelerde sigara denetimi yaptı. Kapalı alanda tütün kullanımı nedeniyle kurallara uymayan işletmelere ceza kesildi.

Van'da kapalı alanlarda tütün mamulü kullanımına karşı denetimler sıklaştırıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın koordinesinde, farklı illerden gelen ekiplerle birlikte gerçekleştirilen çapraz denetimlerde, kafe ve restoranlarda tütün kullanımı mercek altına alındı. Kurallara uymayan işletmelere cezai işlem uygulandı.

Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammed Taha Bostancı, denetimlerin kapsamı hakkında bilgi vererek, denetim ekiplerinin Van, Hakkâri ve Kars illeri arasında çapraz olarak görevlendirildiğini belirtti.

"Sigara ölümcüldür"

Tütün ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çeken Bostancı, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bağımlılık yapıcı maddeler arasında en sık kullanılan tütün ürünleri maalesef. Tütün ürünleri, kanser başta olmak üzere kalp damar hastalıkları, akciğer hastalıkları, koah gibi önlenebilir ve ölümcül nedenler arasında birinci sırada yer almaktadır risk faktörleri arasında. Biz de bunları önlemek amacıyla, vatandaşlarımızı bundan korumak amacıyla ilimizde tütün denetimleri yapmaktayız." dedi.

"Pasif içicilik de ölüme neden oluyor"

Yılda yaklaşık 8 milyondan fazla insanın tütün ürünleri kullanımı yüzünden hayatını kaybettiğini aktaran Bostancı, "Bunun 7 milyon civarı direkt doğrudan sigara kullanımına bağlıyken, 1.2 milyondan daha fazla insan da maalesef pasif etkilenim nedeniyle, pasif içicilik nedeniyle, sigara dumanına maruz kalma nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Biz de yani başta tüm vatandaşlarımızın, tüm insanların tabii ki sigara kullanmaması ama en azından hiç kullanmayan insanların da bundan etkilenmemesi amacıyla ilimizde, işletmelerimize denetimler yapıyoruz." dedi.

"Çapraz denetimler başladı"

Denetimlerin, yerel personelin tanınmasını ve oluşabilecek baskıları engellemek adına çapraz şekilde planlandığını söyleyen Bostancı, şöyle dedi:

"Biz şu an ilimizde çapraz denetimlere başladık. İlçeler arası ve iller arası çapraz denetimler yapılmaktadır. Buradaki amaç aslında personelimizin bilinirliğini azaltmak, uğrayacakları, uğrayabilecekleri baskıları azaltmak ve denetimin kalitesini etkinliğini arttırmak buradaki temel amaç. Bu ay iller arası çapraz denetiminde Hakkari ve Kars illeriyle eşleştik. Bizden ikişer arkadaş o illere gittiler. 3 gün boyunca denetimler yapacaklar. İlimizde de yine Hakkari ve Kars illerinden gelen arkadaşlarımız şu an emniyet ekiplerimizle beraber sahadalar. Denetimlerini yapıyorlar. Amacımız tamamen dumansız bir hava sahası sağlamak. İnsanların sigara ve sigara ürünleri gibi, tütün ürünleri gibi zararlı alışkanlıklardan korumak."

Vatandaşlar ve işletmeler arasında kapalı alan kavramıyla ilgili yanlış bilgilere de değinen Bostancı, "Kapalı alan demek yan yüzeylerinin tamamen yüzde 50'sinden fazlasının açık olduğu alan demek. Yani burada şu yanlış algıyı kırmak lazım aslında; Açık olsa dahi kapanabiliyorsa bu bizim için bir kapalı alandır. Kesinlikle işletmelerimizin açık alan yani üstü, yan tarafları kapanmayacak şekilde bir sistemle kapanmayacak şekilde açık olacak alanlar istiyoruz biz. Vatandaşların buralarda daha tütün dumanından korunaklı hale geleceğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.

"Vatandaşlardan bunu önemsemelerini istiyoruz"

Sigarayı bırakmak isteyenlerin Alo 171 sigara bırakma hattı ile irtibata geçebileceklerini vurgulayan Bostancı, şunları söyledi:

"Yine aynı zamanda Sağlık Hayat Merkezlerinde, hastanelerimizde sigara bırakma poliklinikleri mevcut. Buralarda tamamen ücretsiz bir şekilde hem psikolog desteğiyle hem oradaki hekimlerimizin desteğiyle gerekirse verilecek ilaçları kullanarak sigarayı bırakabilirler. Gördükleri ihlalleri de lütfen 184'e Alo 184 SABİM İhbar Hattı'na bildirmelerini istiyoruz vatandaşlarımızın. Çünkü bu yok sayılabilecek, göz yumulabilecek bir ihlal değil. Tamamen insanların hayat kalitesini, hayat standartlarını ciddi anlamda etkileyecek, hayati sonuçlara neden olabilecek bir şey. Biz önemsiyoruz, vatandaşlarımızın da bunu önemsemesini bekliyoruz." (İLKHA)

Bakan Uraloğlu, Gürcistan Altyapı Bakanı Sokhadze ile görüştü

İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen yakalandı

Eski Gürcistan Başbakanı Gakharia, gıyabında tutuklanma cezasına çarptırıldı

Zonguldak’ta kış tedbirleri koordinasyon toplantısı yapıldı

ABD, Antifa hareketiyle bağlantılı Avrupa örgütlerini 'terör' listesine ekledi

Batman'da otomobil tıra çarptı: 2 çocuk hayatını kaybetti, baba ağır yaralı

Trump'a, Venezuela'ya yönelik olası operasyona ilişkin güncel seçenekler hakkında bilgi verildi

Cizre'de kitap fuarı düzenlenecek

Malatya'da zincirleme trafik kazası: 2 ölü, 3 yaralı

Niğde’de feci kaza: 3 ölü, 6 yaralı

ANFİDAP’tan Linet konserine tepki: İptal edilsin

İşgalciler, Batı Şeria'da 2 çocuğu şehit etti

Kastamonu’da ruhsatsız silah operasyonu: 2 gözaltı

Hırvatistan’da Türkiye'ye ait yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu pilot hayatını kaybetti

Gaziantep'te 2 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

İletişim Başkanı Duran’dan KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’ın ziyaretine ilişkin açıklama

Tarım Bakanlığı: Hırvatistan'daki bir yangın söndürme uçağımızla irtibat kesildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya Kalkınma Bsı Başkanı Masato Kanda’yı kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs meselesine en gerçekçi çözüm iki devletin bir arada var olmasından geçiyor

DMM'den Fatih Sosyal Konut Projesi hakkında çıkan iddialara yalanlama

Büyükşehir Belediyesi'nden Arapgir'e kapsamlı yol ve alt yapı çalışması

HÜDA PAR Aile Başkanlığı: Bütün zulümler dünyaya 'iyilik' dersi vermeye kalkışan güçlerin desteğiyle gerçekleşiyor

Kastamonu’da kaybolan anne ve oğlu toprağa verildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: "İlk Evim Arsa" yerleri bir an önce tespit edilmeli

Malatya'da silahlı kavga: 1 kişi ağır yaralandı

Malatya'da 38 yıllık içme suyu şebekesi yenileniyor

Adana'da kamyonun çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Bakan Fidan’dan İran ve Türkmenistan ile diplomasi trafiği

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından muhtar ziyaretleri

NATO'dan Yunanistan-GKRY ortak tatbikatı açıklaması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Uraloğlu, Gürcistan Altyapı Bakanı Sokhadze ile görüştü

İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen yakalandı

Eski Gürcistan Başbakanı Gakharia, gıyabında tutuklanma cezasına çarptırıldı

Zonguldak’ta kış tedbirleri koordinasyon toplantısı yapıldı

ABD, Antifa hareketiyle bağlantılı Avrupa örgütlerini 'terör' listesine ekledi

Batman'da otomobil tıra çarptı: 2 çocuk hayatını kaybetti, baba ağır yaralı

Trump'a, Venezuela'ya yönelik olası operasyona ilişkin güncel seçenekler hakkında bilgi verildi