• BIST 100

    9579,23%0,40
  • DOLAR

    38,80% 0,24
  • EURO

    43,43% -0,10
  • GRAM ALTIN

    3994,44% -0,96
  • Ç. ALTIN

    6518,04% 0,66

Van’da meydanlarda 'kilo kontrolü' uygulaması başladı

SAĞLIK 16.05.2025 17:12:46 0
Van’da meydanlarda

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı başlatılan “Kilo Kontrolü Uygulaması” Van’da da vatandaşlarla buluştu.

Van İl Sağlık Müdürlüğü’nün öncülüğünde Cumhuriyet Caddesi yakınlarındaki Sanat Sokağı’nda kurulan stantlarda boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümleri ücretsiz olarak yapıldı.

Programa Van Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammed Taha Bostancı ile İpekyolu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Zubeyde Kul da katıldı.

Ölçümler sonrası vatandaşlar, Sağlıklı Hayat Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri’ne yönlendirilerek kişiye özel danışmanlık ve diyetisyen desteği almaya başladı.

Vatandaş memnun: Sağlık bilinci artırılmalı

Stantta ücretsiz ölçüm yaptıran Mehmet Yakut, uygulamayı çok faydalı bulduğunu belirterek, “Sağlık çok önemli her şeyden önce. Sağlık her şeyin başında gelir. İnsanlarımız bu konuda bilinçlendirilirse çok güzel olur. Gayet güzel bir uygulama. Geçen sene iyiydim, bu sene 5 kilo fazlam olmuş herhalde. Fazla dikkat etmiyoruz, biraz etçiyiz, ekmek tüketiyoruz. Sağlığımıza dikkat etmiyoruz. İnsanları en azından uyarıyorlar, bilgilendiriyorlar. Bu konuda dikkat etmeleri çok önemli. Sağlıklarına dikkat etsinler. Zaten bu zamanda doğal hiçbir şey kalmadı. Yürüyüş çok önemli, ben çok yürürüm. 130 kilodan 85’e düşmüştüm. Geçen seneden bu yana biraz vazgeçtik herhalde, fazla yemeye başlayınca 10 kilo fazlam oldu tekrar. Onu bana halletmemi söylediler. Allah beterinden korusun. Bakıyorum genç yaşta çocuklar bayağı obur olmuşlar. Dikkat etmiyorlar, hareket etmiyorlar, spor yapmıyorlar.” diye konuştu.

 “İdeal kilonu öğren, sağlıklı yaşa”

Etkinliğe ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Bostancı, uygulamanın obeziteyle mücadele açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, “10 Mayıs Cumartesi günü itibariyle iki ay sürecek stantlarımızı kurduk. ‘İdeal kilonu öğren, sağlıklı yaşa’ düşüncesiyle kurduğumuz stantlarda kilo ve boy ölçümleri yapıyoruz. Vatandaşlara, ölçüm sonuçlarına göre kartlar veriyoruz. Eğer beden kitle indeksleri (BKİ) 25’in üzerinde ise fazla kilolu olarak değerlendiriliyorlar ve bu kişiler sağlık hayat merkezlerimize, İpekyolu İlçe Sağlık Müdürlüğümüze ya da diğer ilçe sağlık müdürlüklerimizdeki diyetisyenlerimize yönlendiriliyor” dedi.

Van’ın risk haritası oluşturulacak

Etkinliğin Van’da oldukça geniş çaplı yürütüleceğini belirten Dr. Bostancı, iki ay içerisinde yaklaşık 150 bin kişiye ulaşarak il genelindeki risk haritasını çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Ülkemizde de, tüm dünyada olduğu gibi maalesef obezite hızla artıyor. Bizim de bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Bu doğrultuda farkındalık oluşturmak istedik. Bu kapsamda vatandaşların kilo ölçümlerini yapıyoruz. Beden kitle indeksi 25’in üzerinde ise ‘fazla kilolu’, 30’un üzerinde ise ‘obez’ olarak tanımlanıyor. Bu vatandaşların diyetisyenle görüşerek sağlıklı yaşam için gerekli önerileri ve beslenme programlarını almalarını sağlıyoruz. Aynı zamanda, hareketsiz yaşam tarzına dikkat çekiyoruz. Birçok vatandaşın, bir egzersiz programı oluşturarak fiziksel aktivite planları yapmasını ve sağlıklarına yatırım yapmalarını istiyoruz. Proje 2 ay sürecek. Bu süre içinde tüm Türkiye genelinde 10 milyon insanın ölçümünün yapılması hedefleniyor. Biz de ilimizde yaklaşık 150 bin civarında ölçüm yaparak il risk haritasını oluşturacağız. Sonrasında, vatandaşlarımızın daha sağlıklı yaşamaları için bireysel sağlıklı beslenme programları oluşturup kendilerine vereceğiz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Geleceğin umudunu inşa etmek için çalışıyoruz

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Kumluca’da vatandaşın sorunlarını dinledi

AB ülkeleri, Suriye gündemiyle toplanıyor

Mardin Valisi Akkoyun, kurban vekâletini Gazze’ye verdi

Arnavutluk'ta düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi sona erdi

Polonya Başbakanı Tusk: Ruslar bize siber saldırı başlattı

Nijerya'dan savaş hazırlığı gibi karar: 49 yeni hava aracı satın alacaklar

Ukrayna bir F-16 savaş uçağı daha kaybetti

İran: Uranyum zenginleştirme hakkından vazgeçmeyeceğiz

İstanbul için gök gürültülü sağanak uyarısı

Bingöl'de “Gazze’ye Destek Sofrası” kermesi

Gaziantep'te kavga çıkaran 2 kişi yakalandı

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Hatay'da düzensiz göçmen operasyonu

Bakan Göktaş: Nice zorlukları ailemizin gücüyle aştık

İkametinde ruhsatsız silah bulunduran şahıs yakalandı

Kamu personeli depremzedelerden konteyner kent tahliye kararına tepki

Bilecik'te ormanlara giriş yasağı

Bakan Şimşek'ten Londra'daki konutuna ilişkin iddialara yanıt

HÜDA PAR 'dan engellilere ziyaret

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

Meteorolojiden 7 il için sağanak uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tiran'daki Avrupalı liderlere Gazze çağrısı

Vietnam ve Tayland'dan stratejik ortaklık anlaşması

İran-Avrupa ülkeleri nükleer görüşmeleri sona erdi

HÜDA PAR Adana İl Başkanı Beyazçiçek: Adana sineklerle değil, hizmetle gündeme gelsin

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan işgalci rejimin Gazze'deki katliamlarına tepki

Bursa'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ