9949,01%0,33
35,15% -0,18
36,65% 0,14
2979,53% 0,57
4794,85% -0,07
SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Van ve çevre illerinden gelen yoğun talebe yanıt vermek için ek mesai sistemini uyguluyor.
Van merkezdeki tek devlet hastanesi olan ve kentin yanı sıra bölge illerine de hitap eden SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yoğun talebe, aldığı önlemlerle karşılık vermeye çalışıyor.
2024 yılında yüzbinlerce hastaya hizmet veren hastanede bazı bölümlerde yaşanan randevu yoğunluğuna ilişkin bilgi veren hastane Başhekimi Remzi Sarıkaya, tüm hastane çalışanlarının büyük bir özveriyle çalıştığını söyledi.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da KBB, Cildiye, Nöroloji gibi bazı bölümlerde randevu yoğunluğunun yaşandığına dikkati çeken Sarıkaya, randevu bulmakta zorlanan hastalar için mesai sonrası 5-8 polikliniklerini devreye soktuklarını ifade etti.
2024’te ciddi bir muayene sayısına ulaştıklarını dile getiren Sarıkaya, “2024 yılını geride bırakıyoruz. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak çok ciddi bir emek ve çalışma gösterdi çalışanlarımız. Randevu konusu sürekli gündem olduğu için biraz ondan bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz üzere bakanlığımızın Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden biz muayenelerimizi yapıyoruz. Hastanemize hem randevulu hem randevusuz başvurular oluyor. 2024 itibariyle ciddi bir muayene sayısına ulaşmış bulunmaktayız. Bazı bölümlere çok yüksek başvurular oluyor. Yoğun bir muayene yapmamıza rağmen bu başvuruları karşılamakta güçlük çekebiliyoruz. Biz de bunlara ek önlemler almaya çalışıyoruz. Özellikle 5-8 polikliniği tanımladık. Yani normal gündüz mesaisinin yanında saat 5’ten sonra özellikle randevu bulma güçlüğü yaşanan branşlarda biz bu 5-8 polikliniğini açarak randevu taleplerini karşılamaya çalışıyoruz.” dedi.
"Hekimler ve sağlık çalışanları gönüllü mesaide"
Gönüllülük esasıyla mesai dışı hizmet verdiklerini vurgulayan Sarıkaya , “5-8 poliklinikleri, hekimlerimizin ve diğer sağlık çalışanlarımızın gönüllülüğüyle yürüyen bir poliklinik hizmetidir. Bu randevular da yine MHRS üzerinden tanımlanmakta. Aybaşında planlandığında sisteme yükleniyor ve sistem üzerinden ya telefonla arayarak veya internet üzerinden bu randevular oluşturulabiliyor. Tabi ki hastanemizin genelinde sadece MHRS üzerinden randevular oluşmuyor. Bizim danışmalarımız veya yetki verdiğimiz arkadaşlarımız da bu randevuları tanımlayabiliyorlar. Ama çoğunlukla MHRS üzerinden yürütülüyor. Hastanemizde randevusuz başvuruları da kabul eden çok sayıda hekimimiz var. Neredeyse randevulu muayene oranımız yüzde 50-55 civarında. Geri kalan hastalar da buraya geldiklerinde sağ olsunlar hekimlerimiz çoğunu muayene ediyorlar.” diye konuştu.
"Yeni aile hekimliği yönetmeliği hastanelerin yükünü azaltacak"
Sağlık Bakanlığı’nın 1 Kasım itibarıyla uygulamaya koyduğu yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin hastanelerdeki yükü azaltacağını belirten Başhekim Sarıkaya, “Tabi ki randevu başvurularını incelediğimizde gerçekten hastaneye direkt başvurmaması gerektiğine, bir sevk zinciriyle veya bir aile hekimi üzerinden başvuruların olması durumunda bu başvuruların azalacağına inanıyoruz. Sağlık Bakanlığımızın yeni planlamış olduğu bu mevzuatın, soruna çözüm olacağını düşünenlerdenim. Çünkü aile hekimliği üzerinden belli bir triyaj sistemine uğradığında buraya daha sistematik daha kontrollü bir başvuru olacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Sağlık çalışanlarımıza minnettarız”
Başhekim Sarıkaya, 2024 yılı boyunca özveriyle çalışan tüm sağlık personeline teşekkür ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Hem gündüz hem de mesai sonrası büyük bir emek veren hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Bu özveriyle halkımıza en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz.” (İLKHA)