• BIST 100

    9309,54%-0,13
  • DOLAR

    38,26% 0,13
  • EURO

    43,92% -0,36
  • GRAM ALTIN

    4199,26% -0,23
  • Ç. ALTIN

    6847,29% 0,81

Variller depremzedeler için sobaya dönüşüyor

GÜNDEM 12.02.2023 11:50:46 0
Variller depremzedeler için sobaya dönüşüyor

Variller depremzedeler için sobaya dönüşüyor

Kocaeli’nde İzmit Belediyesi, depremzedelerin üşümemesi için varillerden soba yapıyor. Toplanan atıl durumdaki variller dezenfekte edildikten sonra mazgal ve boru eklenerek sobaya dönüştürülüyor. Usta ellerde üretilen sobalar, ısınma ihtiyacının karşılanması için deprem bölgelerine gönderiliyor.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7.6 ve 7.7 büyüklüğündeki depremlerin ardından afet bölgelerine yardımlar sürüyor. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’ni yaşayan Kocaelililer ise gerek kan vererek gerekse yardım malzemesi desteğinde bulunarak, depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışıyor.
Soğuk havanın etkili olduğu bölgede ısınma ihtiyacının karşılanması için İzmit Belediyesi ekipleri de harekete geçti. Fen İşleri ve Temizlik İşleri Daire Müdürlüğü bünyesinde çalışan ustalar, kullanılmayan varilleri sobaya dönüştürüyor. Boş variller dezenfekte edildikten sonra atölyelere getiriliyor. Burada önce kapakları kesilen varillere tutacak takılıyor. Yerleştirilen mazgallar sayesinde ise yakılan odun ve kömür sebebiyle varillerin alt kısımlarının erimesinin önüne geçilmiş oluyor. Eklenen boru sayesinde de dumanın direkt dışarıya çıkışı engellenerek, çadırlarda kullanılması elverişli hale getiriliyor. Hummalı çalışmaların neticesinde yaklaşık bir saatte üretilen sobalar, tırlara yükleniyor.

'Deprem bölgesindeki zorlu havayı görünce burada ısınamıyoruz'
Depremzedeler için kenetlendiklerini belirten İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürü Burak Güreşen, 'Bizler 17 Ağustos depremini yaşayan, gören bireyler olarak deprem bölgesindeki zorlu havayı görünce burada ısınamıyoruz. Elektriğin olmadığı ve hava şartlarının çok soğuk olduğu ortamda ısınmak çok önemli. İzmit Belediyesi olarak biz de ’Ne yapabiliriz?’ diye düşündük. Elimizdeki boş varilleri sobaya dönüştürmeye karar verdik. Elimizdekilerin haricinde vatandaşlarımızdan da aldığımız varilleri ufak dokunuşlarla sobaya çeviriyoruz. Umarım bir nebze olsun vatandaşlarımıza fayda sağlamış oluruz. Milletimize geçmiş olsun, ülkemizin başı sağ olsun. Yeni yapmaya başladık. Şu an 50-60 civarında yaptık, seri üretime geçtik. Vatandaşlarımıza da çağrıda bulunduk. Duyarlı vatandaşlarımızda boş varillerini bizlerle paylaşıyorlar. Bizleri arıyorlar, biz gidip nakliyesini sağlıyoruz. Şantiyemize getiriyoruz ve burada ufak dokunuşlarla soba haline çevirip, deprem bölgesine gönderiyoruz' dedi.

'Onları en iyi biz anlarız'
Soba imalatında çalışan usta Emir Kocaman, 'Elimizde olan mevcut boş varillerimizden deprem bölgesine gönderilmek üzere soba imal ediyoruz. Burada kaynak atölyesinde 15 kişiyiz. Bir sobanın yapımı yaklaşık 30-45 dakika sürüyor. Buradaki bütün malzemeleri el işçiliği ile yapıyoruz. Elimizden geldiği kadar o bölgeye göndermeye çalışıyoruz.1999 depremi yaşadık. Onları en iyi biz anlarız desek yalan olmaz. O yüzden elimizden geldiği kadar hızlı bir şekilde onlara ulaştırmaya çalışacağız' diye konuştu.
[gallery ids=',108117,108118,108119,108120,108121,108122']

HAMAS'tan Merkezî Konsey'e çağrı: Katliam durdurulsun, düşmanla ilişkiler kesilsin

"Hazreti Muhammed'in direniş ve cihat ruhunu örnek almalıyız!"

Ağrı’dan çalınan 300 koyun Bitlis'te yakalandı

Türkiye ile Maldivler arasında "Ekonomik İşbirliği Anlaşması" Resmi Gazete’de

Brent petrolün varil fiyatı 68 dolar seviyesinde

İşgal çetesinin Gazze’nin kuzeyine saldırısında 8 kişi şehid oldu

Trump’tan Çin’e mesaj: Nazik olacağız, anlaşmak zorundalar

Servis araçlarında yaş sınırı yükseltildi

Trump geri adım attı, altın düşüşe geçti

Döviz kurlarında son durum

Doğuda 8 kente "kuvvetli" yağış uyarısı

Meteoroloji'den uyarı: Kuvvetli yağış, rüzgâr ve toz taşınımına dikkat

Ankara'da bazı yollar trafiğe kapatıldı

Gazze'de sivillerin sığındığı okul bombalandı: 10 şehit

Gazze'de 44 şehit: Enkaz altından yardım çağrıları yükseliyor

Toplu taşıma bugün ücretsiz: Karar Resmî Gazete’de yayımlandı

Yemen: ABD’ye ait MQ-9 düşürüldü, uçak gemileri hedef alındı

DMM'den, müebbet mahkumun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yazdığı iddialarına açıklama

Dışişlerinden Cammu Keşmir'deki saldırıya kınama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bağımsız Filistin devleti tesisi yolunda Pakistan'la birlikte çalışmaya devam edeceğiz

Adana'da araca silahlı saldırı: Bir yaralı

Hayvan otlattığı sırada yıldırımın çarptığı genç ağır yaralandı

Batman'da Filistin için konser düzenlendi

Gazze'de işgal İHA'sı düşürüldü

İran ile ABD arasındaki uzman düzeyindeki görüşmeler 26 Nisan'da yapılacak

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den DEDAŞ tepkisi: Çiftçiyi borç batağına sürükleyen zulme son verin

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

İDEV'den "En güvenilir sığınak, ailedir" seminerine davet

EGM: Kimyasal içerikli gaz ve sıvı kesinlikle kullanılmadı

Pakistan Başbakanı Beştepe’de

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ