• BIST 100

    17568,26%1,33
  • DOLAR

    44,73% 0,11
  • EURO

    52,77% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6872,13% 0,87
  • Ç. ALTIN

    10987,71% 1,06

Vatandaş fiyatlardan, pazar esnafı maliyetlerden şikayetçi

12 Mart 2025, Çarşamba 17:21
12 Mart 2025, Çarşamba 17:21
Vatandaş fiyatlardan, pazar esnafı maliyetlerden şikayetçi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ramazan ayıyla beraber hareketlenen sebze ve meyve tezgahlarında vatandaş fiyatlardaki artış ve enflasyondan şikâyet ederken esnaf artan maliyetler karşısında ezildiklerini dile getiriyor.

Mübarek Ramazan ayıyla beraber hareketliliğin en çok fark edildiği semt pazarlarında etiket fiyatlarındaki artışa tepki gösteren vatandaşlar, pazar esnafını suçlarken tezgahtarlar ise söz konusu fiyat yükselişlerinin kendilerine bağlı olmadığını, halden alış fiyatıyla beraber mazot ve işçilik gibi maliyet giderlerindeki artışın etkili olduğunu savunuyor.

Daha önce belli bir limitteki nakitle haftalık pazar ihtiyacını karşılarken şu an mevcut ekonomik şartlar karşısında alışverişlerini tamamlayamadıklarını dile getiren vatandaşlar, gün be gün yükselişte olan enflasyona ve piyasadaki etiket değişkenliğini kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

"Ramazan ayında indirim yapacaklarına bindirim yapmışlar"

Ramazan'dan önce pazar fiyatlarının normal olduğunu söyleyen Şeyhmus Çelikova, Ramazan ayının gelmesiyle fiyat artışlarındaki duruma dikkat çeker şu ifadeleri kullandı:

"Pazar fiyatlarından memnun değiliz. Fiyatlar çok pahalı. Hayat pahalı, geçim zor. TL'nin bir değeri de kalmadı artık. Ramazan'dan önce fiyatlar biraz daha düşüktü. Ramazan ayında indirim yapacaklarına bindirim yapmışlar."

Vatandaşta alım gücünün olmadığını söyleyen Emin Yavuz, pazar esnafının fiyatları uygun hale getirmeleri için çağrıda bulunurken emekli maaşının pazar alışverişine dahi yetmediğini söyleyen Mustafa Esmer ise fiyatların yüksek olmasından dolayı eve eli boş gittiğini belirtti.

Tezgahlardaki fiyat artışına dikkat çeken Abdullah Aslan, Ramazan ayının gelmesiyle pazarda meyve ve sebzelerde ciddi oranda zam yapıldığını ifade etti.

"Biz emekliler ölelim mi?"

Aylık aldığı emekli maaşının yetersiz olduğunu ifade eden emekli Zülfikar Orak ise şu ifadeleri kulandı:

"Fiyatlar uçmuş gidiyor. Kimse pazarda alışveriş yapamıyor. Meyve ve sebzeler çok pahalı. 400 lirayla yakın harcamam var ama sadece 4 kiloya yakın alışverişimi yapabildim. 400 Lirayla soğan, patates, biber ve maydanoz alabildim ancak. Biz emekliler ölelim mi? Aylık 14 bin TL alıyorum ama yetmiyor. Evde 5 kişilik nüfusum var bu para nasıl yetsin."

"Nakliye ve işçilik fiyatları pazar fiyatları etkiliyor"

Her sabah farklı bir fiyatla karşılaştıklarını ifade eden pazar esnafı ise ulaşım, yakıt, işçilik, kira gibi giderler karşısında ezik kaldıklarını, etikete yansıttıkları fiyat ile tüketici arasında sıkışıp kaldıklarını dile getirdi.

Sebze ve meyvelerin yüksek olmasının akaryakıt ve nakliye fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığını belirten pazar esnafından İlhan Akdeniz, "Fiyatlar düşmez. Akaryakıt, nakliye, ve işçilik fiyatları düşerse, ürünlerin fiyatları da düşecek. Bu ürünü üretici yaklaşık 100 gün emek vererek üretiyor. Akaryakıt ve nakliye fiyatları ortada. Üretici kazanmıyor. Gençler alışveriş merkezlerinde 400 liralık sandviçi yemek için sıraya giriyor, bu israf değil mi? Pazar fiyatlarına gelince de yüksek diyorlar." şeklinde konuştu.

"Bir an önce enflasyona dur denmeli"

8 yıldır pazarda esnaflık yaptığını ifade eden Hasan Bayram, "Bir haftaya yakındır artan ürün fiyatlarından memnun değiliz. Halden ürün alamıyoruz. Halden 33 liraya aldığımız domatesi 35 liraya satıyoruz, 47 liraya aldığımız salatalığı 50 liraya veriyoruz. Bu durum hem vatandaş için kötü hem bizim için. Bir an önce enflasyona dur denmeli. Gün oluyor cebinimizden harcıyoruz. Hükümet bu duruma bir el atmalı. 10 liraya domates alığımda zamanlarda burada bir kamyon domates satıyordum. Ucuza aldığımız ürünleri ucuza veriyorduk. Eskiden vatandaş el arabalarını doldura doldura alışverişini yaparken, şimdi sadece 2 poşetle eve dönüyor." ifadelerini kullandı.

Özellikle sebze fiyatlarının Ramazan ayından artışa geçtiğini belirten İbrahim Çelik ise vatandaşların alım gücünün düşük olduğuna dikkat çekti. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Trump'tan "savaş bitiyor" mesajı: İran için "büyük anlaşma" şartları masada

İran petrolü için geçici izin yenilenmeyecek

ABD ordusunda rekor asker alımı

Gazze'de 16 şehit: Siyonist rejim ateşkesi hiçe saydı

Isparta'da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Avrupa'daki hava yolu şirketleri yakıt için AB'den yardım istedi

Elazığ'da kamyonet ve otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Osmaniye'de bağımlılıkla mücadelede uygulama süreçleri ele alındı

Norveç ve Ukrayna’dan İHA üretiminde işbirliği kararı

2025 yılında mobilya ihracatı 4,6 milyar dolara ulaştı

Hatay’da 28 köy evi depremzedelere teslim edildi

Polonya Parlamentosu’nda Nazi sembollü bayrak krizi

BM Genel Sekreteri Guterres: Diplomasiye dönülmeli

Çin'de Licien-1 roketiyle 8 uydu yörüngeye gönderildi

işgalci rejim ile Lübnan doğrudan müzakerelere başlıyor

İtalya'da olumsuz hava koşulları nedeniyle 2 kişi öldü

Mersin’de güvenlik ve kamu hizmetleri toplantılarında son veriler paylaşıldı

Arakçi ve Fidan müzakere sürecini görüştü

ABD, İran savaşında tüm PrSM füzelerini tüketme noktasına ulaştı

Pezeşkiyan’dan işgalci rejim karşıtı tutumlara destek

Tunus'ta sel felaketi: Bazı bölgelerde eğitime ara verilirken, 1 kişi hayatını kaybetti

Trump: İran görüşmeleri Pakistan’da yeniden başlayabilir

İran: Yeni müzakere turu için anlaşma yok

Adalet Bakanı: Vatandaş adliyede güven duymalı

BM: Orta Doğu'da müzakerelere devam edilirken ateşkes de devam etmeli

Doğum izni 24 haftaya çıkarılıyor

Pamukta genetik devrim: Bin yıllık süreç birkaç yıla indi

Sivas'ta TAKE Projesi kapsamında tohum dağıtımı yapıldı

Çin'de elektrikli otomobil üreticisi fabrikada yangın

İBB davasında Ongun’dan ilk savunma

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump'tan "savaş bitiyor" mesajı: İran için "büyük anlaşma" şartları masada

İran petrolü için geçici izin yenilenmeyecek

ABD ordusunda rekor asker alımı

Gazze'de 16 şehit: Siyonist rejim ateşkesi hiçe saydı

Isparta'da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Avrupa'daki hava yolu şirketleri yakıt için AB'den yardım istedi

Elazığ'da kamyonet ve otomobil çarpıştı: 5 yaralı