• BIST 100

    11048,11%-1,05
  • DOLAR

    41,30% 0,05
  • EURO

    48,80% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4836,63% -0,41
  • Ç. ALTIN

    7935,99% -0,73

Vatandaşlar fahiş kira artışlarına çözüm bekliyor

07 Şubat 2025, Cuma 12:32
07 Şubat 2025, Cuma 12:32
Vatandaşlar fahiş kira artışlarına çözüm bekliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Son dönemlerde kiralık ev ve iş yeri fiyatlarında yüzde 200’ü bulan zamlar nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirten vatandaşlar, duruma tepki göstererek yetkililerden çözüm beklediklerini söyledi.

Batman'da kimi bölgelerde asgari ücreti geçen yüksek kira fiyatları vatandaşı mağdur ediyor.

Kimi mülk sahipleri tarafından bu yıl iş yeri kiralarına yüzde 200 oranında zam yapılmak istenmesinin kabul edilemez olduğunu belirten vatandaşlar, duruma sert tepki gösterdi.

Özellikle fahiş iş yeri kiralarına acil çözüm beklediklerini vurgulayan vatandaşlar, kiraların düşürülmemesi durumunda kepenk kapatmayla karşı karşıya kalacaklarını kaydetti.

Kira fiyatlarına yapılmak istenen yüzde 200'e yakın zamların insani olmadığını söyleyen kiracılar, mülkiyet sahiplerini kira artışında devletin belirlediği rakamlara uymaya davet etti.

"Fahiş kira artışlarına çözüm istiyoruz"

Şu anda yaşadıkları en büyük sıkıntının yüksek kira artışları olduğunu belirten Şehmus Taşan, "Kira artışlarından dolayı büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Piyasada beklenilen iş olmamasına rağmen mülk sahipleri kiralara yüzde 200'e varan artışlar yapmaya çalışıyor. Enflasyona baktığımızda kira artışlarının en fazla yüzde 56 olması lazım. Ama mülkiyet sahipleri bu rakama uymayarak yüzde 200'e kadar artış yapmak istiyor. Esnafın çoğu kira artışları karşısında çok mağdur ediliyor. Devletten talebimiz yüksek kira artışlarına karşı bir çalışma, inceleme başlatmalarıdır. Mülkiyet sahiplerinin de kiracılara karşı merhametli ve vicdanlı olmaları çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Mülk sahibi yüzde 300'e yakın zam yapacağını söylüyor"

Mülk sahipleriyle uzlaşamadıklarını belirten Nedim Karakuş, 'Esnafın en büyük sıkıntısı kiradır.' dedi.

Karakuş, "Mülk sahipleriyle bir türlü uzlaşamıyoruz. Kira sözleşmemde yıllık oran yüzde 10 olmasına rağmen bize yüzde 300'e yakın zam yapacağını söylüyorlar. Zaten işlerimiz yok. İşlerimiz iyi olsaydı kiraya dert yanmazdık. Devletin kira artışlarına karşı belirlediği orana mülkiyet sahipleri uymamaktadır. Bundan dolayı bazı esnaf her gün yer değiştirmek zorunda kalıyor. Şu anda esnaf geçinemiyor. Yıllardır işçiliğimiz ve kar oranımız aynı ama her şeyin fiyatı 3-5 kat artıyor. Bundan dolayı ne yapacağımızı bilemiyoruz. Devletten isteğimiz vatandaşın bu sorununa kısa sürede çözüm bulmalarıdır." diye konuştu.  

"Devlet fahiş kira artışlarına çözüm bulmalı"

Kira artışlarının fahiş bir şekilde artmakta olduğuna dikkat çeken Şükrü Cihangir ise şunları söyledi: "Mülkiyet sahipleri kira artışlarını çok yüksek tutmaktadırlar. Dükkânın kirası 5 bin lirayken bizden 10-15 bin lira arasında kira istemektedirler. Devlet de bunlara karşı hiçbir şey yapmıyor. Devletten isteğimiz bizlere yardımcı olmalarıdır. İşlerimiz de eskisi gibi olmadığı için kiramızı bile zor karşılıyoruz. İş yerimizin kirası şu anda 6 bin lirayken 17 bin liraya çıkarılmak isteniyor. Bu artış ise yüzde 200'ü bulmaktadır. Bu artışlarda adalet yoktur. Böyle devam ederse kepenklerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Mülkiyet sahiplerinden isteğimiz ellerini vicdanlarına koymalarıdır."

"Devlet bu soruna el atsın"

Fahiş kira artışlarına karşı devletten çözüm beklediklerini ifade den Sedat Özhan, "Ev ve dükkân sahipleri kira artışlarını yüzde 30-40 bile yapsalar bizim için iyi olur ama ne yazık ki bu artışlar yüzde 200 hatta yüzde 250'ye kadar çıkıyor. Bu durumdan şikâyetçiyiz. Devletten bu fahiş kira artışlarına karşı bir çözüm bulmasını istiyoruz. Çünkü şu anda çoğu esnaf geçinemiyor ve kiralarını bile ödeyemiyorlar. Mülkiyet sahiplerinin de vicdanen bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Gerekirse devletin bu sorunumuza bir el atmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Amasya’da drift yapan sürücüye 46 bin lira ceza

Arnavutluk'ta seçimden 130 gün sonra yeni hükümet kuruldu

ABD'den Polonya'ya 780 milyon dolarlık silah satışı

Gaziantep’te akraba kavgası kanlı bitti: 3 ölü

Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 4 yaralı

ABD Gazze'de acil ateşkes tasarısına bir kez daha veto etti

Malatya için şiddetli fırtına uyarısı

Dünya Meteoroloji Örgütü: Küresel su krizi derinleşiyor

Balıkesir’de 531 yeni afet konutunun temeli atıldı

Kamçatka'da 7.8 büyüklüğünde deprem

Kongo'da Ebola salgını: 48 vaka, 31 ölü

İzmir’de mobilya fabrikasında yangın

HAMAS: Gazze, ordunuz için kolay bir lokma olmayacak

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen istifa etti

Balıkesir'de orman yangını

Erzurum’da ehliyetsiz sürücüye 37 bin lira ceza

Rusya’ya yönelik AB yaptırımları Birlik içinde bölünmeye yol açıyor

Rusya: Venezüella’ya yönelik müdahale girişimleri ve güç kullanımı tehditlerini kınıyoruz

Küresel Sumud Filosuna ait gemiler açık denizde bekleyişi devam ediyor

Muğla açıklarında 56 düzensiz göçmen yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mahmud Abbas ile görüştü

Fransa'daki protestolarda 110 kişi gözaltına alındı

THY, Suudi Arabistan'ın Yanbu kentine uçuş başlatıyor

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 435'e yükseldi

YSK yarın CHP'de olağanüstü kurultay gündemiyle toplanacak

ABD Başkanı Trump, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi

Ukrayna, İngiltere ile 100 Yıllık Ortaklık anlaşmasını onayladı

Venezuela, ABD'yi FAO'ya şikâyet etti

Siirt’te patpat devrildi: 2 kişi yaralandı     

Samsun'da fındık bahçesine kenevir eken baba ve oğul tutuklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Amasya’da drift yapan sürücüye 46 bin lira ceza

Arnavutluk'ta seçimden 130 gün sonra yeni hükümet kuruldu

ABD'den Polonya'ya 780 milyon dolarlık silah satışı

Gaziantep’te akraba kavgası kanlı bitti: 3 ölü

Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 4 yaralı

ABD Gazze'de acil ateşkes tasarısına bir kez daha veto etti

Malatya için şiddetli fırtına uyarısı