• BIST 100

    16260,10%0,87
  • DOLAR

    44,31% 0,03
  • EURO

    51,38% 0,16
  • GRAM ALTIN

    6219,76% -2,90
  • Ç. ALTIN

    10757,95% -3,57

Vatandaşlar fahiş kira artışlarına çözüm bekliyor

07 Şubat 2025, Cuma 12:32
07 Şubat 2025, Cuma 12:32
Vatandaşlar fahiş kira artışlarına çözüm bekliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Son dönemlerde kiralık ev ve iş yeri fiyatlarında yüzde 200’ü bulan zamlar nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirten vatandaşlar, duruma tepki göstererek yetkililerden çözüm beklediklerini söyledi.

Batman'da kimi bölgelerde asgari ücreti geçen yüksek kira fiyatları vatandaşı mağdur ediyor.

Kimi mülk sahipleri tarafından bu yıl iş yeri kiralarına yüzde 200 oranında zam yapılmak istenmesinin kabul edilemez olduğunu belirten vatandaşlar, duruma sert tepki gösterdi.

Özellikle fahiş iş yeri kiralarına acil çözüm beklediklerini vurgulayan vatandaşlar, kiraların düşürülmemesi durumunda kepenk kapatmayla karşı karşıya kalacaklarını kaydetti.

Kira fiyatlarına yapılmak istenen yüzde 200'e yakın zamların insani olmadığını söyleyen kiracılar, mülkiyet sahiplerini kira artışında devletin belirlediği rakamlara uymaya davet etti.

"Fahiş kira artışlarına çözüm istiyoruz"

Şu anda yaşadıkları en büyük sıkıntının yüksek kira artışları olduğunu belirten Şehmus Taşan, "Kira artışlarından dolayı büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Piyasada beklenilen iş olmamasına rağmen mülk sahipleri kiralara yüzde 200'e varan artışlar yapmaya çalışıyor. Enflasyona baktığımızda kira artışlarının en fazla yüzde 56 olması lazım. Ama mülkiyet sahipleri bu rakama uymayarak yüzde 200'e kadar artış yapmak istiyor. Esnafın çoğu kira artışları karşısında çok mağdur ediliyor. Devletten talebimiz yüksek kira artışlarına karşı bir çalışma, inceleme başlatmalarıdır. Mülkiyet sahiplerinin de kiracılara karşı merhametli ve vicdanlı olmaları çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Mülk sahibi yüzde 300'e yakın zam yapacağını söylüyor"

Mülk sahipleriyle uzlaşamadıklarını belirten Nedim Karakuş, 'Esnafın en büyük sıkıntısı kiradır.' dedi.

Karakuş, "Mülk sahipleriyle bir türlü uzlaşamıyoruz. Kira sözleşmemde yıllık oran yüzde 10 olmasına rağmen bize yüzde 300'e yakın zam yapacağını söylüyorlar. Zaten işlerimiz yok. İşlerimiz iyi olsaydı kiraya dert yanmazdık. Devletin kira artışlarına karşı belirlediği orana mülkiyet sahipleri uymamaktadır. Bundan dolayı bazı esnaf her gün yer değiştirmek zorunda kalıyor. Şu anda esnaf geçinemiyor. Yıllardır işçiliğimiz ve kar oranımız aynı ama her şeyin fiyatı 3-5 kat artıyor. Bundan dolayı ne yapacağımızı bilemiyoruz. Devletten isteğimiz vatandaşın bu sorununa kısa sürede çözüm bulmalarıdır." diye konuştu.  

"Devlet fahiş kira artışlarına çözüm bulmalı"

Kira artışlarının fahiş bir şekilde artmakta olduğuna dikkat çeken Şükrü Cihangir ise şunları söyledi: "Mülkiyet sahipleri kira artışlarını çok yüksek tutmaktadırlar. Dükkânın kirası 5 bin lirayken bizden 10-15 bin lira arasında kira istemektedirler. Devlet de bunlara karşı hiçbir şey yapmıyor. Devletten isteğimiz bizlere yardımcı olmalarıdır. İşlerimiz de eskisi gibi olmadığı için kiramızı bile zor karşılıyoruz. İş yerimizin kirası şu anda 6 bin lirayken 17 bin liraya çıkarılmak isteniyor. Bu artış ise yüzde 200'ü bulmaktadır. Bu artışlarda adalet yoktur. Böyle devam ederse kepenklerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Mülkiyet sahiplerinden isteğimiz ellerini vicdanlarına koymalarıdır."

"Devlet bu soruna el atsın"

Fahiş kira artışlarına karşı devletten çözüm beklediklerini ifade den Sedat Özhan, "Ev ve dükkân sahipleri kira artışlarını yüzde 30-40 bile yapsalar bizim için iyi olur ama ne yazık ki bu artışlar yüzde 200 hatta yüzde 250'ye kadar çıkıyor. Bu durumdan şikâyetçiyiz. Devletten bu fahiş kira artışlarına karşı bir çözüm bulmasını istiyoruz. Çünkü şu anda çoğu esnaf geçinemiyor ve kiralarını bile ödeyemiyorlar. Mülkiyet sahiplerinin de vicdanen bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Gerekirse devletin bu sorunumuza bir el atmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da Bediüzzaman Said Nursi için çağrı: Naaşı eski yerine getirilsin

Prof. Dr. Tarhan: Basit ama anlamlı bir yaşam tarzı sürmek, uzun ömrün sırrıdır

Şanlıurfa’da motosiklet kazası: 16 yaşındaki sürücü ağır yaralandı

Şanlıurfa’da Vali Şıldak Balıklıgöl’de incelemelerde bulundu

Mardin’de 47 çift dualar eşliğinde umreye uğurlandı

Batman'da otomobil uçuruma yuvarlandı: 2 yaralı

Şanlıurfa’da trafo patladı: 3 araç küle döndü

DMM'den “araç içinde telefon tutucu ve koku yasaklandı” iddialarına yalanlama

Yeme bozuklukları, içsel denge ve çatışmanın bir yansıması!

Moskova-Tahran hattında yeni görüşme: Nükleer tesislere yönelik saldırılar kabul edilemez

Slovenya'da akaryakıt satışına kısıtlama

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er personelle bayramlaştı

Sudani: Irak olarak, İran ve ABD arasında arabuluculuk yapabiliriz

Fransa'da yerel seçimlerin ikinci turunda sonuçlar netleşti

Borçlandırma işlemleri için son 3 gün uyarısı

Uludağ'da "kar" bilançosu rakamlara yansıdı: 58 yaralı, 83 mahsur

Demir-Çelik ihracatında şubat verileri açıklandı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

Yapay zekâ skandalı: Ünlü gazeteci sahte alıntılar nedeniyle görevden alındı

Dışişleri Bakanı Fidan ile İranlı mevkidaşı Erakçi görüştü

Tüm okullarda yarın ilk ders: "Finansal Okuryazarlık"

Arnavutluk'ta siyasi gerilim sokaklara yansıdı: Protestocular başbakanın konutunu hedef aldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Hürmüz Boğazı'ndaki kriz nedeniyle güney limanlarımızda hareketlilik bekliyoruz

Akdağ: Dijitalleşmenin artmasıyla kumar bağımlılığı daha da artmaya başladı

Araştırmacı-Yazar Güneş: Hürmüz dünyaya 'Pürmüz' olacak

Bakan Fidan’dan telefon trafiği

Bursa’da Ramazan ayındaki gıda denetimlerinde 9 milyon TL ceza kesildi

Battalgazi Belediyesi'nden cadde ve sokaklarda temizlik çalışması

Mart yağışları Bursa barajlarına can suyu oldu

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat sel sonrası ihmallere dikkat çekti

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da Bediüzzaman Said Nursi için çağrı: Naaşı eski yerine getirilsin

Prof. Dr. Tarhan: Basit ama anlamlı bir yaşam tarzı sürmek, uzun ömrün sırrıdır

Şanlıurfa’da motosiklet kazası: 16 yaşındaki sürücü ağır yaralandı

Şanlıurfa’da Vali Şıldak Balıklıgöl’de incelemelerde bulundu

Mardin’de 47 çift dualar eşliğinde umreye uğurlandı

Batman'da otomobil uçuruma yuvarlandı: 2 yaralı

Şanlıurfa’da trafo patladı: 3 araç küle döndü