• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Vatandaşlara çağrı: Böbrek sağlığını koruyun!

12 Mart 2025, Çarşamba 17:47
12 Mart 2025, Çarşamba 17:47
Vatandaşlara çağrı: Böbrek sağlığını koruyun!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Adana İl Sağlık Müdürlüğü, "13 Mart Dünya Böbrek Günü" vesilesiyle böbrek sağlığını korumanın önemini vurguladı ve vatandaşları aile hekimlerini ziyaret etmeye çağırdı.

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen böbrek hastalıkları, erken teşhis ve doğru tedavi ile önlenebilir.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü, 13 Mart 2025 Dünya Böbrek Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, böbrek hastalıklarının dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, genellikle sinsi şekilde ilerleyen ciddi sağlık sorunları olduğuna dikkat çekildi. Küresel ölüm nedenleri arasında yedinci sırada yer alan böbrek hastalıklarının, önümüzdeki yıllarda beşinci sıraya yükselmesinin beklendiği ifade edildi.

Dünya genelindeki durum ve Türkiye’deki veriler

Uluslararası Nefroloji Topluluğu tarafından yapılan çalışmalara göre, dünya çapında yaklaşık 850 milyon insanın böbrek hastalıklarından etkilendiği ve her yıl 11 milyon kişinin böbrek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Ayrıca, yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerin yıllık sağlık bütçelerinin yaklaşık yüzde 3'ünün diyaliz ve böbrek nakli maliyetlerine ayrıldığı kaydedildi.

Türkiye’de de her 6-7 erişkinden birinde Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) bulunduğu, 2023 yılı ölüm istatistiklerine göre, ölümlerin yüzde 3,1'inin böbrek yetmezliği nedeniyle gerçekleştiği açıklandı. 13 Mart Dünya Böbrek Günü'nün bu yılki teması “Böbreklerine İyi Bak! Böbrek Sağlığını Korumak, Geleceğini Korumaktır!” olarak belirlendi.

Böbrek hastalıklarına yol açan faktörler

Böbrek hastalıklarının başlıca nedenlerinin diyabet ve hipertansiyon olduğu vurgulandı. Türkiye’de de bu eğilimin benzer şekilde devam ettiği, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olan bireylerde kronik böbrek hastalığının daha sık görüldüğü belirtildi. Erken teşhis, etkili tedavi ve periyodik izlemelerin böbrek hastalıklarının ilerlemesinin durdurulmasında önemli olduğuna dikkat çekildi.

Hastalık yönetimi ve aile hekimlerinin rolü

Sağlık Bakanlığı'nın, hastalıkların erken teşhisi, tedavisi ve izlenmesi için geliştirdiği Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) kapsamında, aile hekimlerinin hipertansiyon, diyabet, obezite ve kardiyovasküler risk değerlendirmelerini yaparak bireylere uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verdiği ifade edildi.

Vatandaşlar, 13 Mart Dünya Böbrek Günü vesilesiyle böbrek sağlıklarını korumak ve kronik hastalık taramalarını yaptırmak için aile hekimlerini ziyaret etmeye davet edildi. Ayrıca sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi, hareket etme, sigara ve alkolden kaçınma gibi yaşam tarzı değişikliklerinin önemine vurgu yapıldı. (İLKHA)

Ağrı Karma Yaşam Projesi'nde ön talep süreci başladı

HAMAS: İşgalciler ateşkesi kasten baltalamaya çalışıyor

Siyonist işgalcilerin Gazze'de bir araca düzenlediği saldırıda 4 kişi şehit oldu

Bolivya eski devlet başkanı tutuklandı

Kamboçya, Tayland ile tüm sınır geçişlerini askıya aldı

Malatya'da rezerv alan inşaatında iş kazazı: 1 ağır yaralı

Endonezya'da sel felaketi: Can kayıpları artıyor

İstanbul'da "Sosyal Hizmet Kongresi" gerçekleştirildi

Venezuela: ABD'nin amacı Latin Amerika ve Karayipler'de savaş çıkarmak

"Ümmetin Minberlerinden Mescid-i Aksa'ya" konferansı İstanbul'da başladı

Ukrayna’daki savunma sanayi işletmeleri Kinjal füzeleri ile vuruldu

Fransa'da çiftçi eylemleri ülke geneline yayılıyor

Etüt merkezinde haftalık deneme sınavları başladı

Güneş: Bugün gençlerimizin en büyük ihtiyacı; aidiyet duygusu, doğru rol modeller ve samimi rehberliktir

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Kendilerini polis ve savcı olarak tanıtarak dolandırıcılık yapanlara operasyon: 28 tutuklama

Prof. Dr. Kavlak: Çocukların ve gençlerin İslam’ı yaşayarak öğrenmeleri kalıcı bir etki oluşturur

Adalet Bakanı Tunç: Yasa dışı bahis ve kumar suçlarında cezalar artırılacak

Van Çevre Yolu’nun iki etabı trafiğe açıldı!

Yaparak Yaşayarak Öğrenme Merkezi çocukları geleceğe hazırlıyor

Yetimler Vakfı Kahramanmaraş'ta yetimlerin yüzünü güldürdü

Konya’da Türkiye’de bir ilk: Siyer Sergisi yoğun ilgi görüyor

Gediz’de kömür madeninde karbonmonoksit zehirlenmesi: 15 işçi etkilendi

Yetimler Vakfı'ndan Cizre'de onlarca yetime bot ve mont desteği

İHO EBRAR, Etiyopya'da yardım faaliyetlerine başlıyor

Gazze soykırımında şehit sayısı 70 bin 654'e yükseldi

Türkiye’de bir ilk: Liseliler tercihten önce üniversite öğrencisi oldu

Çermikliler: Yıllarca ilçenin su kaynağı olan sinek çayı şimdi çevreye hastalık yayıyor

Umut Kervanı sosyal marketi Bursa'da ihtiyaç sahiplerine umut oluyor

Adıyaman'da kesinleşmiş 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ağrı Karma Yaşam Projesi'nde ön talep süreci başladı

HAMAS: İşgalciler ateşkesi kasten baltalamaya çalışıyor

Siyonist işgalcilerin Gazze'de bir araca düzenlediği saldırıda 4 kişi şehit oldu

Bolivya eski devlet başkanı tutuklandı

Kamboçya, Tayland ile tüm sınır geçişlerini askıya aldı

Malatya'da rezerv alan inşaatında iş kazazı: 1 ağır yaralı

Endonezya'da sel felaketi: Can kayıpları artıyor