-
BIST 100
16265,87%0,45
-
DOLAR
44,11% 0,07
-
EURO
50,98% -0,09
-
GRAM ALTIN
7318,89% -0,23
-
Ç. ALTIN
11762,72% -0,52
Vatandaşlara çağrı: Böbrek sağlığını koruyun!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Adana İl Sağlık Müdürlüğü, "13 Mart Dünya Böbrek Günü" vesilesiyle böbrek sağlığını korumanın önemini vurguladı ve vatandaşları aile hekimlerini ziyaret etmeye çağırdı.
Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen böbrek hastalıkları, erken teşhis ve doğru tedavi ile önlenebilir.
Adana İl Sağlık Müdürlüğü, 13 Mart 2025 Dünya Böbrek Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, böbrek hastalıklarının dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, genellikle sinsi şekilde ilerleyen ciddi sağlık sorunları olduğuna dikkat çekildi. Küresel ölüm nedenleri arasında yedinci sırada yer alan böbrek hastalıklarının, önümüzdeki yıllarda beşinci sıraya yükselmesinin beklendiği ifade edildi.
Dünya genelindeki durum ve Türkiye’deki veriler
Uluslararası Nefroloji Topluluğu tarafından yapılan çalışmalara göre, dünya çapında yaklaşık 850 milyon insanın böbrek hastalıklarından etkilendiği ve her yıl 11 milyon kişinin böbrek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Ayrıca, yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerin yıllık sağlık bütçelerinin yaklaşık yüzde 3'ünün diyaliz ve böbrek nakli maliyetlerine ayrıldığı kaydedildi.
Türkiye’de de her 6-7 erişkinden birinde Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) bulunduğu, 2023 yılı ölüm istatistiklerine göre, ölümlerin yüzde 3,1'inin böbrek yetmezliği nedeniyle gerçekleştiği açıklandı. 13 Mart Dünya Böbrek Günü'nün bu yılki teması “Böbreklerine İyi Bak! Böbrek Sağlığını Korumak, Geleceğini Korumaktır!” olarak belirlendi.
Böbrek hastalıklarına yol açan faktörler
Böbrek hastalıklarının başlıca nedenlerinin diyabet ve hipertansiyon olduğu vurgulandı. Türkiye’de de bu eğilimin benzer şekilde devam ettiği, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olan bireylerde kronik böbrek hastalığının daha sık görüldüğü belirtildi. Erken teşhis, etkili tedavi ve periyodik izlemelerin böbrek hastalıklarının ilerlemesinin durdurulmasında önemli olduğuna dikkat çekildi.
Hastalık yönetimi ve aile hekimlerinin rolü
Sağlık Bakanlığı'nın, hastalıkların erken teşhisi, tedavisi ve izlenmesi için geliştirdiği Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) kapsamında, aile hekimlerinin hipertansiyon, diyabet, obezite ve kardiyovasküler risk değerlendirmelerini yaparak bireylere uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verdiği ifade edildi.
Vatandaşlar, 13 Mart Dünya Böbrek Günü vesilesiyle böbrek sağlıklarını korumak ve kronik hastalık taramalarını yaptırmak için aile hekimlerini ziyaret etmeye davet edildi. Ayrıca sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi, hareket etme, sigara ve alkolden kaçınma gibi yaşam tarzı değişikliklerinin önemine vurgu yapıldı. (İLKHA)
Malatya'da inşaattan düşen işçi yaralandı
Gaziantep TMMOB'dan mühendise silahlı saldırıya tepki
Peygamber Sevdalıları, İzmir'de "Kudüs Günü" basın açıklaması düzenleyecek
Bakan Fidan: İran’da iç savaş çıkarma planlarına karşıyız
Öztürk: Petrol fiyatları yükseliyor, bu da üretime ek maliyetler getiriyor
Alimlerden Mescid-i Aksa'nın kapatılmasına tepki
Aksaray’da uyuşturucu operasyonu: 13 kişi tutuklandı
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden üniversite öğrencilerine özel etkinlik
Cizre’de minikler cami ile buluştu
Siirt’te İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy anıldı
Mücteba Hamanei'i ilk kez açıklama yapacak
Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
TİHEK’te "İslamofobi ile mücadele" paneli düzenlendi
Malatyalılardan Kürecik NATO Radar Üssü ve Patriot tepkisi
İran, siyonist Şin Bet karargahına İHA'yla hedef aldı
Kırmızı bültenle aranan 13 kişi Gürcistan’da yakalandı
Çin’in en büyük siyasi toplantısı sona erdi
İran'ın 41. dalga operasyonu başladı: "Düşmanın her seviyedeki zulmüne tereddütsüz cevap verilecek"
Fitre sadece bir yardım değil, oruçtaki kusurları tamamlayan ibadettir
Konya’da kütüphanelerde masa rezervasyonu uygulaması
Diyarbakır'da otomobil yayaya çarptı
Merkez Bsı rezervleri 197,5 milyar dolara geriledi
İlaç fiyatlarında yeni kur düzenlemesi yürürlüğe girdi
Kenya’da sel felaketinin sebep olduğu can kaybı yükselmeye devam ediyor
Bakan Göktaş, BM KSK 70'inci oturumu kapsamında ikili görüşmelerde bulundu
Konya’da trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti
Elazığ Valiliği’nden at arabasıyla hasta taşınması iddiasına açıklama
Paris’te "Türkiye-NATO: Gelecek perspektifleri" konferansı düzenlendi
Ziraat mühendislerinden çiftçilere kritik uyarılar
Bursa'daki denetimlerde fiyat farkı ortaya çıktı
Yükleniyor






