• BIST 100

    9948,51%5,78
  • DOLAR

    39,81% -0,20
  • EURO

    46,93% 0,13
  • GRAM ALTIN

    4235,56% 0,84
  • Ç. ALTIN

    6644,83% -1,42

Vatandaşlara çağrı: Böbrek sağlığını koruyun!

12 Mart 2025, Çarşamba 05:47
12 Mart 2025, Çarşamba 05:47
Vatandaşlara çağrı: Böbrek sağlığını koruyun!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Adana İl Sağlık Müdürlüğü, "13 Mart Dünya Böbrek Günü" vesilesiyle böbrek sağlığını korumanın önemini vurguladı ve vatandaşları aile hekimlerini ziyaret etmeye çağırdı.

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen böbrek hastalıkları, erken teşhis ve doğru tedavi ile önlenebilir.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü, 13 Mart 2025 Dünya Böbrek Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, böbrek hastalıklarının dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, genellikle sinsi şekilde ilerleyen ciddi sağlık sorunları olduğuna dikkat çekildi. Küresel ölüm nedenleri arasında yedinci sırada yer alan böbrek hastalıklarının, önümüzdeki yıllarda beşinci sıraya yükselmesinin beklendiği ifade edildi.

Dünya genelindeki durum ve Türkiye’deki veriler

Uluslararası Nefroloji Topluluğu tarafından yapılan çalışmalara göre, dünya çapında yaklaşık 850 milyon insanın böbrek hastalıklarından etkilendiği ve her yıl 11 milyon kişinin böbrek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Ayrıca, yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerin yıllık sağlık bütçelerinin yaklaşık yüzde 3'ünün diyaliz ve böbrek nakli maliyetlerine ayrıldığı kaydedildi.

Türkiye’de de her 6-7 erişkinden birinde Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) bulunduğu, 2023 yılı ölüm istatistiklerine göre, ölümlerin yüzde 3,1'inin böbrek yetmezliği nedeniyle gerçekleştiği açıklandı. 13 Mart Dünya Böbrek Günü'nün bu yılki teması “Böbreklerine İyi Bak! Böbrek Sağlığını Korumak, Geleceğini Korumaktır!” olarak belirlendi.

Böbrek hastalıklarına yol açan faktörler

Böbrek hastalıklarının başlıca nedenlerinin diyabet ve hipertansiyon olduğu vurgulandı. Türkiye’de de bu eğilimin benzer şekilde devam ettiği, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olan bireylerde kronik böbrek hastalığının daha sık görüldüğü belirtildi. Erken teşhis, etkili tedavi ve periyodik izlemelerin böbrek hastalıklarının ilerlemesinin durdurulmasında önemli olduğuna dikkat çekildi.

Hastalık yönetimi ve aile hekimlerinin rolü

Sağlık Bakanlığı'nın, hastalıkların erken teşhisi, tedavisi ve izlenmesi için geliştirdiği Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) kapsamında, aile hekimlerinin hipertansiyon, diyabet, obezite ve kardiyovasküler risk değerlendirmelerini yaparak bireylere uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verdiği ifade edildi.

Vatandaşlar, 13 Mart Dünya Böbrek Günü vesilesiyle böbrek sağlıklarını korumak ve kronik hastalık taramalarını yaptırmak için aile hekimlerini ziyaret etmeye davet edildi. Ayrıca sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi, hareket etme, sigara ve alkolden kaçınma gibi yaşam tarzı değişikliklerinin önemine vurgu yapıldı. (İLKHA)

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Leman dergisini lanetliyorum

Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınlarıyla mücadele sürüyor

Fizik tedavi depresyonunuza iyi gelir mi?

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Alçakça karikatürü çizen şahıs gözaltında  

Peygamber Sevdalıları: Charlie Hebdo’nun yerli uşaklarını lanetliyoruz!

Leman Dergisine Türkiye Yazarlar Birliğinden sert tepki

Hazreti Muhammed'e hakaret eden aşağılık Leman'a tepkiler

Seyhan; Kutsalımıza Dil Uzatan Kalem Susturulmalıdır!

Yangının ortasında kalan köylülerden yetkililere "daha fazla destek verin" çağrısı

Rusya'nın dış borcu 317,5 milyar dolar oldu

Leman Dergisinden alçaklık! Hazreti Muhammed'e hakaret ettiler

5 akıllı kanser ilacı geri ödeme kapsamına alındı

Gazze'de direnişin karma operasyonunda en az iki işgal askeri öldürüldü

Dijital dünyada çocuklarınızı yalnız bırakmayın

Gazze'de bir gazeteci daha şehit edildi

Adana'nın Kozan ilçesinde orman yangını: Müdahale sürüyor

Vali Kızılkaya: Ahlaklı ve inançlı nesillere ihtiyacımız var

El, ayak ve ağız hastalığı çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor

Bursa'da üst üste orman yangınları

HAMAS: Sahil Katliamı sistematik bir etnik temizliktir

Suriye'nin Dera şehrinde 1,7 milyon uyuşturucu hap ele geçirildi

Hindistan'da fabrikada patlama 12 ölü

Bursa'da orman yangını

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Beklentileri karşılayacak bir anayasayı bu millete kazandıralım

Togo'da Gnassingbé rejiminin istifasını isteyen gösterilerde ölü ve yaralılar

Malatya Büyükşehir Belediyesi mahallenin yol sorununu çözdü

Kamyon ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Gaziantep'te hijyen ve gramaja uymayan fırınlar kapatıldı

Yeni Nizip Devlet Hastanesi hizmete başladı

Şeyh Karadaği: Hindistan’daki vakıflar yasası, Müslümanların kimliğine bir saldırıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Leman dergisini lanetliyorum

Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınlarıyla mücadele sürüyor

Fizik tedavi depresyonunuza iyi gelir mi?

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Alçakça karikatürü çizen şahıs gözaltında  

Peygamber Sevdalıları: Charlie Hebdo’nun yerli uşaklarını lanetliyoruz!

Leman Dergisine Türkiye Yazarlar Birliğinden sert tepki

Hazreti Muhammed'e hakaret eden aşağılık Leman'a tepkiler