• BIST 100

    15822,38%0,94
  • DOLAR

    43,35% 0,23
  • EURO

    50,93% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6876,69% 0,58
  • Ç. ALTIN

    11182,28% 2,16

Vatandaşlara çağrı: Böbrek sağlığını koruyun!

12 Mart 2025, Çarşamba 17:47
12 Mart 2025, Çarşamba 17:47
Vatandaşlara çağrı: Böbrek sağlığını koruyun!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Adana İl Sağlık Müdürlüğü, "13 Mart Dünya Böbrek Günü" vesilesiyle böbrek sağlığını korumanın önemini vurguladı ve vatandaşları aile hekimlerini ziyaret etmeye çağırdı.

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen böbrek hastalıkları, erken teşhis ve doğru tedavi ile önlenebilir.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü, 13 Mart 2025 Dünya Böbrek Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, böbrek hastalıklarının dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, genellikle sinsi şekilde ilerleyen ciddi sağlık sorunları olduğuna dikkat çekildi. Küresel ölüm nedenleri arasında yedinci sırada yer alan böbrek hastalıklarının, önümüzdeki yıllarda beşinci sıraya yükselmesinin beklendiği ifade edildi.

Dünya genelindeki durum ve Türkiye’deki veriler

Uluslararası Nefroloji Topluluğu tarafından yapılan çalışmalara göre, dünya çapında yaklaşık 850 milyon insanın böbrek hastalıklarından etkilendiği ve her yıl 11 milyon kişinin böbrek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Ayrıca, yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerin yıllık sağlık bütçelerinin yaklaşık yüzde 3'ünün diyaliz ve böbrek nakli maliyetlerine ayrıldığı kaydedildi.

Türkiye’de de her 6-7 erişkinden birinde Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) bulunduğu, 2023 yılı ölüm istatistiklerine göre, ölümlerin yüzde 3,1'inin böbrek yetmezliği nedeniyle gerçekleştiği açıklandı. 13 Mart Dünya Böbrek Günü'nün bu yılki teması “Böbreklerine İyi Bak! Böbrek Sağlığını Korumak, Geleceğini Korumaktır!” olarak belirlendi.

Böbrek hastalıklarına yol açan faktörler

Böbrek hastalıklarının başlıca nedenlerinin diyabet ve hipertansiyon olduğu vurgulandı. Türkiye’de de bu eğilimin benzer şekilde devam ettiği, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olan bireylerde kronik böbrek hastalığının daha sık görüldüğü belirtildi. Erken teşhis, etkili tedavi ve periyodik izlemelerin böbrek hastalıklarının ilerlemesinin durdurulmasında önemli olduğuna dikkat çekildi.

Hastalık yönetimi ve aile hekimlerinin rolü

Sağlık Bakanlığı'nın, hastalıkların erken teşhisi, tedavisi ve izlenmesi için geliştirdiği Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) kapsamında, aile hekimlerinin hipertansiyon, diyabet, obezite ve kardiyovasküler risk değerlendirmelerini yaparak bireylere uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verdiği ifade edildi.

Vatandaşlar, 13 Mart Dünya Böbrek Günü vesilesiyle böbrek sağlıklarını korumak ve kronik hastalık taramalarını yaptırmak için aile hekimlerini ziyaret etmeye davet edildi. Ayrıca sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi, hareket etme, sigara ve alkolden kaçınma gibi yaşam tarzı değişikliklerinin önemine vurgu yapıldı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Pakistan'daki yangın felaketinde ölü sayısı 71'e yükseldi

Bakan Fidan: Suriye’de ateşkesin bir müddet daha uzatılması gündeme gelebilir

Ağrı Valiliği koordinesindeki ekipler sahada çalışmalar yürüttü

Ağrı'da 77 yaşındaki hasta için ekipler uzun soluklu bir çalışma gerçekleştirdi

Fransa ve İngiltere'den Rus gemisine ortak operasyon

Suriye’de olağanüstü hal sona erdi

Rusya, Ukrayna ve ABD heyetleri ilk kez aynı masada

Kocaeli’de 10 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

ABD'den İran'a yeni yaptırım kararı

Umut Kervanı Kütahya temsilciliği dualarla açıldı

Kuzey Marmara Otoyolu’nda feci kaza: 2 ölü, 1 yaralı

İstanbul'da "Fatih Sultan Mehmet Han Vakıfları ve Sahn-ı Seman Medreseleri" paneli

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Japonya'da kar yağışı kazalara yol açtı: 4 ölü, 16 yaralı

Yapıcıoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a ziyaret

Tarımsal destek ödemeleri bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılacak

ABD'de etkili olan kar fırtınası hava trafiğini felç etti

ABD'nin "Barış Kurulu" Avrupa'da şüphe ve ilgisizlik uyandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Balkan ülkelerinin dışişleri heyetlerini İstanbul’da kabul etti

Malatya'da 116 mahalle yolu ulaşıma açıldı

İşgalciler, Lübnan'a saldırılarını sürdürüyor

Irak Başbakanı, DEAŞ tutuklularının yargılanmaları için AB'ye iade edilmesi çağrısında bulundu

Trump'ın Grönland açıklamaları sonrası Danimarka: NATO, Arktik'teki faaliyetlerini artırmalı

Isparta'da otomobil elektrik direğine çarptı: 5 yaralı

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 2025'te yaklaşık yüzde 70 arttı

Umut Kervanı’ndan Van’daki ihtiyaç sahiplerine yardım

Kilis’te sınır kapısında hayvan postları ele geçirildi

Bakan Uraloğlu: Batman'ın yatırımlarla kalkınması için çalışıyoruz

Mardin Nusaybin’de kar yağışı etkili oldu, ilçe beyaza büründü

Mescid-i Aksa'da 60 bin kişi Cuma namazı kıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pakistan'daki yangın felaketinde ölü sayısı 71'e yükseldi

Bakan Fidan: Suriye’de ateşkesin bir müddet daha uzatılması gündeme gelebilir

Ağrı Valiliği koordinesindeki ekipler sahada çalışmalar yürüttü

Ağrı'da 77 yaşındaki hasta için ekipler uzun soluklu bir çalışma gerçekleştirdi

Fransa ve İngiltere'den Rus gemisine ortak operasyon

Suriye’de olağanüstü hal sona erdi

Rusya, Ukrayna ve ABD heyetleri ilk kez aynı masada