• BIST 100

    10885,93%0,14
  • DOLAR

    40,89% 0,06
  • EURO

    47,77% -0,14
  • GRAM ALTIN

    4392,17% 0,21
  • Ç. ALTIN

    7058,56% 0,02

Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı

16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:54
16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:54
Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, en çok solunum sisteminde ve akciğerde hasara neden oluyor. Hastaların büyük bir çoğunluğu koronavirüs sebebiyle nefes almakta zorluk çekiyor. Salgın sürecinde ise sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar Yeşilay’a rekor sayıda başvuruda bulundu. Son beş haftada yaklaşık 10 bin kişinin YEDAM’ı aradığını belirten Yeşilay Başkanı Mücahit Öztürk, 'Bu süreçte koronavirüsün hemen etkilediği ve hızlıca sonuç aldığı organın akciğer olduğunu öğrendik. Bu öğrenir öğrenmez çok hızlı bir kampanya başlattık. ‘Sigarayı bırakmanın tam zamanı’ dedik. Bu kampanyaya çok büyük bir karşılık bulduk. İnsanlarımız yoğun bir şekilde YEDAM’ı aramaya başladı. Bu aramalar eskiden yüzde 12’deyken, şimdi yüzde 76-77’lere kadar çıktı' dedi.

'TELEFON GÖRÜŞMELERİ İLE TERAPİLERE ALIYORUZ'

Çağrı yapan herkesin takibinin yapıldığını ifade eden Öztürk, “Aramaların çoğunluğu ‘ben sigarayı bırakmaya kararlıyım, bana destek verin’ şeklinde. Biz de çağrı merkezimizdeki eğitim almış kişilerle, psikologlarla kişiye özgü olarak ne yapmaları gerektiğine yönelik görüşmeler yapıyoruz. Son beş haftada yaklaşık 10 bine yakın çağrı aldık. Diğer bağımlılıklarla ilgili de destek veriyoruz ancak şu ana kadar sigara ile ilgili çok önemli bir talep var. Çağrı yapan kişilerin takibi mutlaka yapılıyor. Öncelikli olarak bir düzey tespiti yapıyoruz. Bu tespitten sonra, bırakma günü tespit ediyoruz. Bırakma gününü tespit ettikten sonra o günden itibaren onları geri arıyor. Bir kısmını da haftalık telefon görüşmeleri ile terapilere alıyoruz' diye konuştu.

BABAMA SİGARAYI NASIL BIRAKTIRABİLİRİM?

Sadece sigara içenlerin değil, çevresindeki kişilere bıraktırmak isteyenlerin de merkezi aradığını belirten Öztürk, “Gelen bütün görüşmelerin motivasyonu çok yüksek. Sadece bırakmak isteyenler aramıyor. Çocuklar arıyor. ‘Ben babama sigarayı nasıl bıraktırabilirim? Bana yardımcı olun. Nasıl bir yöntem uygulayabilirim?’ diye soruyorlar. Hem kişiler, hem çevresindeki kişiler bu konuda bizden destek istiyorlar. Biz de kişiye özgü motivasyon verici önerilerde bulunuyoruz' dedi.

'53 YAŞINDAYIM, 25 YAŞINDAKİ İNSANLAR GİBİ RAHAT YÜRÜYEBİLİYORUM'

35 yıl sigara içen ve 5 yıl önce sigarayı bırakan Osman Erol, “Koronavirüsten daha tehlikeli bence. Virüs geçici, sigara kalıcı. Bırakmakta fayda var. 35 yıl kullandım. Günde 3 paket içiyordum. Doktora gittim MR’da akciğerimi gördüm. ‘Hayatımdan daha değerli değil’ deyip sigarayı bıraktım. 6’ncı yıla giriyorum. İyi ki bırakmışım. 53 yaşındayım, 25 yaşındaki insanlar gibi rahat yürüyebiliyorum, spor yapabiliyorum. Yediğim, içtiğim her şeyden tat alıyorum. Rahat uyuyorum' dedi.

Uzun süredir sigara kullanan Fadıl Gülek ise, “Sigarayı bırakmayı düşünüyorum ama bırakamıyorum. Artık yaşlandım. Bırakmanın vakti geldi 50 senedir içiyorum. Merdivenlerden çıkarken çok zorlanıyorum. Nefes nefese kalıyorum. Bu yüzden bırakmayı düşünüyorum' diye konuştu.

Zelenskiy: Rusya'ya toprak bırakmamız imkansız

Washington'da gözaltılar artıyor

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 7 tutuklama

Nijerya'da yolcu teknesi alabora oldu: 40 kayıp

Memur-Sen'den hükümetin zam teklifine yanıt

Dava adamı merhum Fesih Güler Hoca kabri başında yad edildi

HAMAS, Gazze'de ateşkes önerisine yanıtını aracılara iletti

Memurlar için son zam teklifi belli oldu

Malatya Valisi Yavuz: Bir alan dışında yangın kontrol altında alındı

Malatya'da yol yapım çalışması esnasında göçük: İş makinası toprak altında kaldı

Siyonist işgalcilerin saldırılarında Gazze'de can kaybı 62 bini aştı

Erken kanser teşhisi hayat kurtarıyor: Mobil kanser taramaları Türkiye geneline yayılıyor

Şantiye işçileri arasında taşlı sopalı kavga: 5 yaralı

Gazze'de su kesintileri ve insani kriz derinleşiyor

Bolivya'da devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Yaklaşık 100 hektarlık alan yangından etkilendi

Şanlıurfalı vatandaşlar: Gazze’deki saldırılar İslam dünyasını topyekûn yok etme planının bir parçasıdır

Şanlıurfa’da trafik kazası: 2 ölü, 3 yaralı

Ekvador'da silahlı saldırı: 7 ölü

Recebanlılar Derneğinden Emniyet Müdürü Kaba’ya Ziyaret

Vaize Öncü: Eğitim sisteminin yetersizliği, ahlaki değerlerin eksikliğine yol açabilmektedir

Şanlıurfa’da gençler “Hem Okuyorum Hem Eğleniyorum” projesinde buluştu

Prof. Dr. Çelik: İslam kadın ve erkeğe adaletli bir şekilde mirastan pay verilmesini emretmektedir

Malatya'daki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor

Yetimler Vakfı’ndan Dünya İnsani Yardım Günü Mesajı: Gazze’ye sahip çıkmalıyız!

İran’da 12 barajda su seviyesi yüzde 10’un altına düştü

Umut Kervanı Bingöl Derneği'nden kırtasiye yardımı çağrısı

Doç. Dr. Terzi: Bilinçsiz beyazlatıcı krem kullanımı cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Bursa'da tarihi eser operasyonu: 1 tutuklama

Bingöl-Elazığ karayolunda kaza: 11 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Zelenskiy: Rusya'ya toprak bırakmamız imkansız

Washington'da gözaltılar artıyor

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 7 tutuklama

Nijerya'da yolcu teknesi alabora oldu: 40 kayıp

Memur-Sen'den hükümetin zam teklifine yanıt

Dava adamı merhum Fesih Güler Hoca kabri başında yad edildi

HAMAS, Gazze'de ateşkes önerisine yanıtını aracılara iletti