• BIST 100

    10429,80%-2,79
  • DOLAR

    41,26% 0,06
  • EURO

    48,53% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4808,33% 1,12
  • Ç. ALTIN

    7767,72% 1,38

Vergi muafiyetlerini içeren İstanbul Finans Merkezi yasası yayınlandı

28 Haziran 2022, Salı 11:46
28 Haziran 2022, Salı 11:46
Vergi muafiyetlerini içeren İstanbul Finans Merkezi yasası yayınlandı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Vergi muafiyetlerini içeren İstanbul Finans Merkezi yasası yayınlandı

Resmi Gazete'de yayınlanan İstanbul Finans Merkezi Yasası, ofislerini kullananlara ayrıcalık ve kolaylıklar tanıyor.

İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) yönetilmesi ve işletilmesine dair hükümler, İFM'de gerçekleştirilen faaliyetler ve bu faaliyetlere dair teşvik, indirim, istisna ve muafiyetleri düzenleyen yasa yayınlandı.

Reuters'in haberine göre, finansal hizmet ihracatı niteliğindeki kazançlara yüzde 75 kurumlar vergisi muafiyeti sağlanacak.

Ofis alanında hizmet verenlere katılımcı belgesi düzenlenecek

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan İFM kanununa göre, İFM'de ofis alanında faaliyet göstermek üzere katılımcılara, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından katılımcı belgesi verilecek.

Yurt dışında yerleşik kişilere sundukları finansal hizmetler, ihracat sayılacakKatılımcı belgesi alarak finansal faaliyet gösteren kuruluşların yurt dışında yerleşik kişilere sundukları finansal hizmetler, hizmetten nihai olarak yurt dışında faydalanılması koşuluyla, finansal hizmet ihracatı olarak değerlendirilecek.Finansal kuruluşların kendi nam ve hesabına gerçekleştirdiği türev işlemleri, varlık alma veya satma işlemleri ile yurt içinde yerleşik kişilerin tasarruflarını yurt dışına çıkaran faaliyetleri, hizmetleri ve işlemleri finansal hizmet ihracatı olarak değerlendirilmeyecek.

İstisna ve indirimler Yasa kapsamında, katılımcı belgesi alan finansal kuruluşlar tarafından İFM'de gerçekleştirilen finansal hizmet ihracatı niteliğindeki faaliyetler kapsamında elde edilen kazançların yüzde 75'i kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirilecek. Yasaya eklenen geçici maddeye göre, bu oran, kurumların 2022 ila 2031 yılları vergilendirme dönemlerine ait kurum kazançları için yüzde 100 olarak uygulanacak. Bu dönemler özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için ilgili yıllar içinde başlayan hesap dönemlerini kapsayacak. İşlemler ile bu işlemler nedeniyle alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden, faaliyetlere ilişkin işlemler her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisinden muaf tutulacak. Bu finansal kuruluşların İFM'de istihdam ettiği personele ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin; yurt dışında en az 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde yüzde 60'ı, yurt dışında en az 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde ise yüzde 80'i gelir vergisinden muaf olacak. Bu istisna, İFM'de çalışmaya başlamadan önceki son 3 yılda Türkiye'de çalışmamış olan personelin ücret gelirlerine de uygulanacak. İFM'de yer alan taşınmazların kiralanmasına dair işlemler her türlü harçtan ve bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisinden muaf tutulacak. En az 3 ülkede aktif olarak faaliyet gösteren katılımcıların bölgesel hazine ve finansal yönetim merkezleri hakkında da bu hükümler uygulanacak. Yasaya eklenen geçici maddeye göre, katılımcı belgesi almış finansal kuruluşların İFM'de bulunan merkez ve şubelerinden, harçlar kanunu gereğince alınması gereken finansal faaliyet harçları, bu 5 yıl süreyle alınmayacak. Katılımcıların kendi aralarında İFM'de yürüttükleri faaliyetler kapsamında, faaliyetlerinin tabi olduğu mevzuata aykırı olmaması kaydıyla, özel hukuka tabi olarak yaptıkları her nevi işlem ve sözleşmelerde serbestçe hukuk seçimi yapılabilecek.

Gazze'de şehit sayısı 64 bin 522'ye ulaştı

Suruç’ta Gazze için destek ve boykota çağrı çadırı kuruldu

Konya'da kırtasiye ürünlerine denetim

Konya’da motosiklet hırsızlığı operasyonu

Yetimler Vakfı Gümüşhane Temsilciliğinden yetim öğrencilere kırtasiye desteği

Malatya'da dondan zarar gören çiftçilere dekar başına 5 bin 500 TL ödeme yapılacak

Şanlıurfa’da minibüs ile otomobil çarpıştı: 10 yaralı

Diyanet ile Suudi Hac Bakanlığından ortak basın toplantısı

Hakkari'de orman yangını

Mardin STK Temsilcileri: Sumud Filosu, başta askeri alanda olmak üzere her türlü desteklenmeli

Batman'da el sanatları ve hediyelik eşya kataloğu hazırlanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğitim öğretim faaliyetlerimizin ana teması aile ve yeşil vatan olacak

Gaziantep'te okulların ilk gününde yoğun güvenlik önlemleri

Bursa’da kurallara uymayan işletmelere milyonlarca lira ceza

TOKİ şantiyesi alanında çıkan yangın evlere sıçradı

Avrupa Yetimeli'nden öğrencilere kırtasiye desteği

Batman'da evlilik hazırlığı sektörlerinde fahiş fiyat denetimi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz OVP'yi paylaştı: Enflasyonun tek haneye kalıcı inmesini hedefliyoruz

Batman Müftüsü Durmuş: Trafik kurallarına uymak dini bir vecibedir

Adıyaman Kent Konseyi yeni eğitim öğretim yılına sorunlarla girildiğini kaydetti

Şırnak’ta asayiş operasyonları: 97 gözaltı

Nepal'in başkentindeki protestolarda 14 kişi öldü

Malatya'da 150 bin 515 öğrenci yeni eğitim yılına "Yeşil Vatan" temasıyla başladı

Minikler okula dönmenin heyecanını yaşadı

Lastiği patlayan hafriyat kamyonu istinat duvarına çarptı: 1 ölü

Batman'da turizm sektör temsilcilerine eğitim programı başladı

Telefon kullanımı boynu 5 kat daha fazla zorluyor

Hedefini kendi belirleyen öğrenciler başarılı oluyor!

Batman'da girişimcilik akademisi kuruluyor

Batman'da kadın girişimcilere yönelik eğitim başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de şehit sayısı 64 bin 522'ye ulaştı

Suruç’ta Gazze için destek ve boykota çağrı çadırı kuruldu

Konya'da kırtasiye ürünlerine denetim

Konya’da motosiklet hırsızlığı operasyonu

Yetimler Vakfı Gümüşhane Temsilciliğinden yetim öğrencilere kırtasiye desteği

Malatya'da dondan zarar gören çiftçilere dekar başına 5 bin 500 TL ödeme yapılacak

Şanlıurfa’da minibüs ile otomobil çarpıştı: 10 yaralı