• BIST 100

    11012,12%-0,33
  • DOLAR

    41,58% 0,00
  • EURO

    48,80% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5158,80% 0,00
  • Ç. ALTIN

    8356,45% 0,00

Vergi Usul Kanunu'ndaki değişiklikler Resmi Gazete'de

27 Kasım 2022, Pazar 11:25
27 Kasım 2022, Pazar 11:25
Vergi Usul Kanunu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Vergi Usul Kanunu'ndaki değişiklikler Resmi Gazete'de

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayınlanması ile birlikte birçok uygulamada da yürürlüğe girdi.

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlüğe girdi. Böylece kanunla birlikte, Fiyat İstikrarı Komitesi'nin kuruluşu ve görevleri ve maden kazalarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına yönelik destekleri de içeren düzenlemelere ilişkin ayrıntılar belirlendi.

30 milyon liraya kadar teminat alma yetkisi

Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığına, motorlu araç ticareti yapan mükelleflerden, doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak için 30 milyon liraya kadar teminat alma yetkisi verildi.

Fiyat İstikrarı Komitesi kuruldu

Fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak amacıyla Fiyat İstikrarı Komitesi kuruldu. Komite, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı'ndan oluşacak. Komite, gerekli görmesi halinde ilgili sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör temsilcilerini toplantılarına davet edebilecek.

Kurul, fiyat istikrarını sağlamaya yönelik politika önerileri geliştirecek

Komitenin görev ve yetkileri, 'para ve maliye politikaları arasındaki eş güdümü gözetmek suretiyle fiyat istikrarını sağlamaya yönelik yapısal politika önerileri geliştirmek, fiyat istikrarını tehdit eden riskleri izleyerek para politikası ve para politikası araçları dışında alınması gereken tedbirleri belirlemek ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanmasını sağlamaya yönelik tavsiyelerde bulunmak, kamu tarafından belirlenen veya yönlendirilen fiyatların fiyat istikrarı odağında uygulanmasını sağlamaya yönelik kararlar almak.' olarak belirlendi.

Her türlü bilgi ve belgeyi, kamu kurum ve kuruluşlarından isteme yetkisi

Fiyat İstikrarı Komitesine, görev alanına giren konularla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi, kamu kurum ve kuruluşlarından isteme yetkisi verildi.

Konusu suç teşkil etmemek kaydıyla sosyal denge tazminatı ödediği tespit edilen il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlar ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinin yetkili veya görevli olan sorumluları hakkında yapılan ödemeler nedeniyle idari veya mali yargılama ve takibat yapılamayacak, başlamış olanlar işlemden kaldırılacak.

Kamu ihale uzman yardımcılığına yaş sınırı

Kanunla kamu ihale uzman yardımcılığına atanacakların, atama sınavının yapıldığı yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekecek.

Maden kazalarında ölen işçilerin hak sahiplerine aylık bağlanacak

Kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının, genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçları silinecek ve ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacak.

Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığınca Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödenecek.

Ölen sigortalının eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere bir kişi, ilgili mevzuatta aranan şartlara tabi olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi kadrolarında istihdam edilecek.

Kıbrıs Barajı yapımından etkilenen aileler DSİ'nin sorumluluk alanında

Antalya-Kaş Kasaba Projesi Kıbrıs Barajı yapımından etkilenen ailelerin, iskanlarının temini için yeniden yapılacak iskan etütleri ve devamında iskan edilecek ailelerin yeni yerleşim alanına nakilleri, hak sahipliği duyuruları, hak sahiplikleri ve borçlandırılmalarına ilişkin işlemler, Cumhurbaşkanı'nca belirlenecek usul ve esaslar kapsamında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce (DSİ) yürütülecek.

İstanbul Finans Merkezi bölgesinde faliyete bulunan firmalara özel

Öte yandan Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, katılımcı belgesi alarak İstanbul Finans Merkezi bölgesinde faaliyette bulunan kurumların, özellikle bu faaliyet kapsamında yurt dışından satın alınan malları Türkiye'ye getirilmeksizin yurt dışında satmalarından veya yurt dışında gerçekleşen mal alım satımlarına aracılık etmelerinden sağladıkları kazancın yüzde 50'si kurum kazancından indirilecek.

Bingöl’de KGF nefes Kredisi’nde ikinci paket açıldı

Küresel Sumud Filosu Gazze'ye 120 deniz mili sınırına yaklaştı

Soykırım finansörleri KFC ve Pizza Hut'ın Türkiye İşletmecisi iflas etti

Bursa’da radar denetimlerinde yeni dönem: Radar noktaları ve saatleri önceden duyurulacak

Grip mevsimi geldi eczacıdan: ‘aşı olun’ çağrısı

Çocuklarda göz tembelliğine dikkat!

Bingöl’de iyi tarım uygulamalarıyla ceviz yetiştiriciliğinde yeni dönem

Evlilik kredisi başvuruları başladı: Genç çiftlere 250 bin liraya kadar destek

Katar'dan işgalci ABD'nin Gazze planına ilişkin açıklama

Trabzon'da balıkçıların bulduğu insansız deniz aracı imha edildi

Uzmanlar: Scooter kullanımı artıyor, düzenleme şart

Gaziantep'te eylül ayında araması bulunan 868 kişi yakalandı

Doğum izni süreleri uzatılıyor: Anne ve babaya yeni haklar

Gazze’ye yönelik saldırılarda 14 Filistinli şehit oldu

Filipinler'de 6,9 büyüklüğünde deprem: En az 69 ölü

LPG'ye zam kapıda

Eski tip ehliyetler için uyarı: Yenilemeyen binlerce lira ödeyecek

Bingöl’de 17 sahte ata lira ele geçirildi

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 1 tabanca ele geçirildi

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 105 gram esrar ele geçirildi

Pozantı'da firari FETÖ üyesi hükümlü yakalandı

Şanlıurfa’da yasa dışı silah operasyonu

Batman'da çift, düğün yemek parasını Gazze'ye bağışladı

"Huzur İstanbul" uygulaması: 909 kişi gözaltına alındı

Mısır ve ABD Dışişleri Bakanları Gazze planını görüştü

Mardin’de uyuşturucu operasyonu: 38 şüpheli yakalandı

Doğal gaz ithalatı temmuzda yüzde 8,5 arttı

Gazze’de yine kanlı gece: Okul ve evler vuruldu, onlarca şehit var

Reebok'tan "israil milli takımı"na darbe: Sponsorluk sona erdirildi

Batman esnafına konut, araç ve iş yeri alımında büyük kolaylık

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl’de KGF nefes Kredisi’nde ikinci paket açıldı

Küresel Sumud Filosu Gazze'ye 120 deniz mili sınırına yaklaştı

Soykırım finansörleri KFC ve Pizza Hut'ın Türkiye İşletmecisi iflas etti

Bursa’da radar denetimlerinde yeni dönem: Radar noktaları ve saatleri önceden duyurulacak

Grip mevsimi geldi eczacıdan: ‘aşı olun’ çağrısı

Çocuklarda göz tembelliğine dikkat!

Bingöl’de iyi tarım uygulamalarıyla ceviz yetiştiriciliğinde yeni dönem