Tarih: 04.10.2024 11:59

Veteriner Hekim Yamaç: Aşı, hayvanları hastalıklara karşı korur

Facebook Twitter Linked-in

Üreticilerden gelen talepler doğrultusunda şu anda ineklere suni tohumlama yaptıklarını belirten Veteriner Hekim Yamaç, bu uygulamanın buzağı elde etmek için önemli olduğunu söyledi.

Abdullah Yamaç

Suni tohumlamanın öneminden bahseden Yamaç, "Herhangi bir hayvandaki hastalık bütün bir sürüye bulaşma riski olduğundan hayvanlar gebe kaldıktan sonra maalesef ki yavruyu atma olayıyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu yüzden suni tohumlama yaptığımızda daha temiz ve hayvanları koruyucu düzeyde bir işlem yapmış oluyoruz." dedi.

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken birkaç noktanın daha olduğunu ifade eden Yamaç, hayvanlarda aşının öneminden bahsetti.

"Aşılar hayvanları korur"

Mevsimsel geçişlerin hayvanlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğuna işaret eden Yamaç, "Dönem geçişlerinde özellikle akciğerlerde olan pnömoni olayları maalesef artmaktadır. Bu yüzden de solonum yollarını koruyucu şekilde aşıları yapmamız lazım. Bir de yem değişiklikleri oluyor. Yayladan artık kapalı ortamlara geçişler olduğundan dolayı aşıların yapılması hayvanları daha iyi koruyacaktır." diye konuştu.

"İlaç maliyetleri çok arttı"

Aşının hayvanları hastalıklara karşı koruyacağının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Yamaç, "Aşılama hastalıkların önüne geçer. Hastalıkların önüne geçildiğinde hem ekonomik olarak rahatlama sağlanır hem de sürüyü korumuş olursunuz. Bunu yapmadığınız takdirde tedavilerle, ilaçlarla bir sürü maliyetle uğraşmak zorunda kalıyorsunuz. Keza bugün ilaç maliyetleri çok fazla artmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Üreticiler yem girdileri ve ilaç maliyetleri altında eziliyor"

Hayvan üreticileriyle birlikte veteriner hekimlerin de ilaç maliyetlerinden şikâyetçi olduğunu dile getiren Yamaç, şöyle devam etti:

"Hayvan üreticileri yem girdileri, ilaç maliyetleri altında ezilmektedir. Hayvancılığı ileri bir noktaya taşımak istiyorsak üreticimizi korumak zorundayız. Dünyada sadece hayvancılıktan geçinen çok sayıda ülke var. Bu konu çok önemli bir konu, göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Dışardan alacağımıza kendi kendimize yetebileceğimiz bir noktaya mutlaka gelmemiz lazım. Bu yüzden de küçük üreticileri koruyabilmeliyiz. Onları korudukça ülke ekonomisini daha iyi bir hale getirebiliriz." (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —