GÜNDEM 8.12.2022 11:05:02 0

Viral enfeksiyon vakaları ile hastaneler doldu, uzmanlar yine maske ile korunmayı öneriyor

Viral enfeksiyon vakaları ile hastaneler doldu, uzmanlar yine maske ile korunmayı öneriyor
Haberi Sesli Oku

Viral enfeksiyon vakaları ile hastaneler doldu, uzmanlar yine maske ile korunmayı öneriyor

Diyarbakır’da havaların soğumasıyla beraber artış gösteren viral enfeksiyon vakaları nedeniyle hastaneler doldu. Prof. Dr. Recep Tekin, Covid-19 pandemisi dönemindeki gibi kapalı ortamlardan uzak durulmasını ve evde izole şekilde beslenmeye dikkat edilip, bol sıvı tüketilmesini önerdi.
Soğuk havalarda viral enfeksiyona yakalananlar hastanelere akın ederken, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin vatandaşlara uyarılarda bulundu. Antibiyotikten kaçınılması ve evde dinlenilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tekin, maskeli dolaşılması ve kapalı ortamlardan uzak durulmasını önerdi. Çocuk kliniklerinde artışın olduğunu belirten Prof. Dr. Tekin, “Özellikle eylül ve ekim ayından sonra sonbahar ve kış ayları ile birlikte solunum yolu enfeksiyonları dediğimiz viral enfeksiyon sayılarında ciddi bir artış söz konusu. Bunun çeşitli sebepleri bulunmakta. Havaların soğuması, gece ve gündüz arasındaki ısı farkından dolayı bağışıklık sistemimizde düşüş meydana geliyor. Bununla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış oluyor. Özellikle çocukları etkileyen solunum yolu enfeksiyonlarında hastalar ateş, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, burun akıntısı şeklinde başvuruda bulunuyor. Nadiren de karın ağrısı ve ishal şikayetiyle de hastalar başvurabiliyor. Daha çok çocuklarda etkili olmakla birlikte erişkinler de aynı semptomlarla karşılaşabiliyor. Covid-19 olarakta karşımıza çıkmakta fakat geçen yıllar gibi bir tehdit söz konusu değil. Hem kişilerin aşılanması hem de daha önce geçirilmiş olmasının verdiği bağışıklıkla birlikte ciddi ağır bir semptom olarak kendini göstermemektedir. Covid-19 şu anda ciddi bir tehlike olarak karşımıza çıkmamakta, akciğer tutumu da şu aşamada görülmediği için daha rahatız ve korkulacak bir seviyede değil. Ama son iki yılda Covid-19 pandemisinde maskenin kullanımı, izolasyon, kapalı ortamlarda uzun süre bulunmama gibi etkenlerle birlikte solunum enfeksiyonu nadir görülüyordu. Bu yıl koruyucu tedbirlerin kalkmasıyla birlikte son 2 yıldır karşılaşmadığımızdan kaynaklı bu yıl maalesef gribal enfeksiyonlar daha sık görülmeye başladı. Hastanelerde başvuru sayısında ciddi bir artış var. Hem bizde hem de çevre bölge hastanelerine baktığımızda çocuk klinikte yatış oranları çok fazla artmakta. Maalesef sıkıntılı bir süreç yaşamaktayız. Havaların soğumasıyla birlikte önümüzdeki aylarda artmaya devam edecek. Viral etkenler söz konusu olduğu için antibiyotik kullanmamayı öneriyoruz. Daha çok evde dinlenme ve bol sıvı tüketimi, özellikle dengeli beslenme bu kişiler için tedavi açısından önemli. Hasta olanların mümkünse evden çıkmamaları, kapalı ortamda durmamaları, bulunacaklarsa eğer maske kullanımı ve odaların havalandırılması, bu hastalığın azalması açısından önem arz etmekte” dedi.
[gallery ids=',67022,67023']

Kovancılar'da Siyer Yarışması'nda dereceye girenler ödüllendirildi

Husumetlisinin iş yerini ateşe vermek isterken yaralandı

Diyarbakır’da aileler arasında silahlı kavga: Biri polis 10 yaralı

Malatya'da hırsızlıktan 1 tutuklama

Malatya'da oto hırsızlığından 1 gözaltı

Malatya'da Gazze protestosu: "Gazze için harekete geçilmeyen her bir saniye ahirette cehennem azabı olarak karşımıza çıkacaktır"

Sakarya'da Gazze için çağrı: İslam ülkeleri arasında askeri ittifak kurulmalıdır

Mardin’de akaryakıt yüklü tanker ile kamyonet çarpıştı: 4 yaralı

Gaziantepliler Gazze için bir araya geldi

BM Raportörü Albanese, işgal rejimi ile ilişkilerin durdurulmasını talep etti

İki otomobil çarpıştı: 1 ölü 3 yaralı

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 4 yaralı

ABD, Hudeyde'ye yeni saldırılar başlattı

ABD, Çin'e yönelik gümrük vergisi yüzde 104'e çıkardı

Diyarbakır'da TOKİ konutlarında yangın: 3'ü çocuk, 5 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin istikrarı için sorumlulukları kararlılıkla yerine getireceğiz

ANKA 3'ten hedefe füze ile test atışı yapıldı

İBB soruşturmaları sonrası çıkan olaylar hakkında 20 soruşturma

Ergen beyni tehlikeyi görmüyor!

Battalgazi Belediye Başkanı Başkan Taşkın: Siyasi çıkar uğruna hukuki süreçleri sulandırmak bu millete en büyük kötülüktür

Siirt-Batman yolunda trafik kazası

Yeşilyurt Belediye Meclisi'nde encümen ve ihtisas komisyon üyeleri belli oldu

Diyarbakır'da LPG'li araç patladı: Facianın eşiğinden dönüldü

Balpınar’da 31 yeni sera çiftçilere teslim edildi

İl koordinasyon kurulu ikinci dönem toplantısı gerçekleştirildi

İçişleri Bakanlığı’ndan valiliklere, afet ve acil durumlara karşı tedbir alınması talimatı

Tırnak batığını hafife almayın!

Malatya'da geçen yılın Ramazan Bayramı'na göre trafik kazalarında ciddi düşüş yaşandı

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 810'a ulaştı

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi nedir ve hangi ihtiyaçtan doğmuştur?

Yükleniyor