• BIST 100

    15675,15%1,00
  • DOLAR

    43,27% -0,05
  • EURO

    50,87% 0,50
  • GRAM ALTIN

    6789,78% 1,06
  • Ç. ALTIN

    10946,16% -0,68

WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?

02 Nisan 2025, Çarşamba 22:07
02 Nisan 2025, Çarşamba 22:07
WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çalınan WhatsApp hesapları, spam dağıtımından karmaşık dolandırıcılık planlarına kadar çeşitli suç faaliyetleri için kullanılabiliyor.

Kullanıcının mesajlaşma uygulaması hesabı yalnızca kıskanç eşlerin ve meraklı iş arkadaşlarının değil, aynı zamanda siber suçluların da ilgisini çekiyor.

Bu nedenle siber suçlular sürekli olarak WhatsApp hesaplarını arayarak bunlara erişmek için çeşitli yöntemler kullanıyor.

Siber suçluların bir WhatsApp hesabının kontrolünü ele geçirmesinin iki yolu var: "Bağlantılı cihazlar" özelliğini kullanarak mevcut bir hesaba başka bir cihaz ekleyebilirler ya da kullanıcı yeni bir telefon almış gibi hesabı kendi cihazlarına yeniden kaydedebilirler.

İlk durumda kullanıcı WhatsApp'ı her zamanki gibi kullanmaya devam eder, ancak suçlular aynı zamanda tüm son konuşmalara da erişebilir. İkinci durumda ise kullanıcı kişisel hesabına erişimini kaybeder. Oturum açmaya çalışırken, WhatsApp hesabın başka bir cihazda zaten kullanımda olduğunu görür. Saldırganlar hesabı kontrol edebilir, ancak geçmiş konuşmaları kontrol edemez.

Kaspersky META Tüketici Kanalı Başkanı Seifallah Jedidi, şu önerilerde bulundu:

"Mesajlaşma programları, genellikle hayatlarımız, aile ve arkadaşlarımızla ilişkilerimiz hakkında kişisel bilgiler içeren özel bir alandır. Ayrıca işle ilgili bilgiler ve bazı durumlarda gizli bilgiler de içerebilirler. Göndermediğiniz mesajlara yanıt almak gibi olağandışı bir etkinlik fark ederseniz veya arkadaşlarınız hesabınızdan gelen garip mesajlardan şikayet ederse, gizliliğinizi korumak için hemen adım atmanız önemlidir."

WhatsApp hesabının ele geçirilmesi durumunda ne yapmanız gerektiğine ilişkin bazı talimatların üzerinden geçebilirsiniz.

WhatsApp hesabının ele geçirilmesini nasıl önleyeceğinize ilişkin temel adımları aşağıda bulabilirsiniz:

“WhatsApp'ta iki adımlı doğrulamayı etkinleştirin ve PIN kodunuzu ezberleyin. Bu tek seferlik bir kod değildir. Bunu yapmak için Ayarlar → Hesap → İki adımlı doğrulama bölümüne gidin.

PIN kodunuzu veya tek seferlik kayıt kodlarınızı asla ama asla kimseyle paylaşmayın. Bu bilgileri yalnızca dolandırıcılar sizden ister.

WhatsApp kısa süre önce geçiş anahtarları için destek sunmaya başladı. Bu seçeneği etkinleştirirseniz (Ayarlar → Hesap → Parolalar), hesabınıza giriş yapmak için biyometrik kimlik doğrulaması gerekir ve PIN kodları yerine akıllı telefonunuz uzun bir kriptografik anahtar depolar. Bu çok güvenli bir seçenektir. Ancak sık sık cihaz değiştiriyorsanız ve Android ile iOS arasında geçiş yapıyorsanız uygun olmayabilir.

Hesap kurtarma için bir yedek e-posta adresi ayarlayın. Bunu Ayarlar → Hesap → E-posta adresi aracılığıyla yapabilirsiniz.

Zaten bir e-posta adresi eklediyseniz, e-posta hesabınıza giriş yapın ve parolanızı güçlü, benzersiz bir parola ile değiştirin. Parolanızı güvenli bir şekilde saklamak için Kaspersky Password Manager gibi bir parola yöneticisi kullanın.

E-posta hesabınız için iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.

SIM değiştirme dolandırıcılığına kurban gitmediğinizden emin olun. Mobil operatörünüzle (tercihen şahsen) iletişime geçin ve yakın zamanda numaranız için kopya SIM kart verilmediğini doğrulayın. Ayrıca numaranızda yetkisiz çağrı yönlendirme ayarlanmadığından emin olun. Şüpheli değişiklikleri iptal edin ve personelden SIM kartınız için ek güvenlik önlemleri isteyin. Bunlar, siz orada olmadan SIM ile ilgili işlemlerin yasaklanmasını, kimlik doğrulama için ekstra bir şifre gerekmesini veya diğer korumaları içerebilir. Mevcut güvenlik önlemleri ülkeye ve mobil operatöre göre önemli ölçüde değişir.

Akıllı telefonunuza veya bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım bulaşmışsa WhatsApp'taki güvenlik önlemleri çok az işe yarayacaktır. Bu nedenle, tüm cihazlarınıza kapsamlı bir koruma yüklediğinizden emin olun.” (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Fransa donanması Rusya'dan gelen bir tankeri durdurdu

ABD, Rusya ve Ukrayna'dan üçlü görüşme

Mardin’de kar yağışı etkili oldu: 3 araç kazaya karıştı

YÖK’ten İran uyruklu öğrencilere öğrenim ücreti ödeme kolaylığı

Gana'da M çiçeği virüsü yayılmaya devam ett

Bakan Uraloğlu: TÜRASAŞ hidrojenli tren projesi için imzalar atıldı

Malatya'da yoğun kar nedeniyle idari izin ve trafik kısıtlaması

Mardin’de iki araç kafa kafaya çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı

Yeni Zelanda’da heyelan: 2 ölü, çok sayıda kayıp

Ukrayna'dan Rusya'nın liman terminallerine saldırı: 3 ölü

Şanlıurfa’da yoğun kar yağışı nedeniyle tır trafiğine kısıtlama getirildi

Japonya'da kaybolan helikopterin enkazı bulundu

Elazığ'da motokuryelerin trafiğe çıkması yasaklandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Hollandalı mevkidaşı ile görüştü

İspanya'da demiryolu hattına giren trenle bir vinç çarpıştı: Çok sayıda yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pezeşkiyan ile görüştü

Meteorolojiden bazı bölgeler için kuvvetli kar yağışı uyarısı

Şırnak'ta 112 çağrı merkezi 2025 yılında 549 bin çağrı aldı

Torul-Tirebolu yolunun 2026 yatırım programından çıkarılması tepkiyle karşılandı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kumarın her türlüsü yasaklanmalı, reklamı durdurulmalı

Diyarbakır’da kayıp kadının son görüntüleri ortaya çıktı

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli kar yağışı uyarısı

Malatya'da 2026 yılının ilk il koordinasyon kurulu toplantısı yapıldı

İşgal altındaki toraklarda Filistinliler genel greve gitti

Kayıp Nimet Kılıç için bölgede arama çalışmaları devam ediyor

Bakan Tunç: Bebeğe yönelik şiddet vicdanları yaraladı

Gaziantep Havalimanı kar nedeniyle uçuşlara kapatıldı

Gaziantep’te kar nedeniyle bazı kurumlar bir gün tatil edildi

Gazze Yönetim Komitesi, Refah Sınır Kapısı’nın gelecek hafta iki yönlü açılacağını duyurdu

Batman Basın Derneği Başkanı Uyanık’tan Doğunun Nabzı’na 11. Yıl Ziyareti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Fransa donanması Rusya'dan gelen bir tankeri durdurdu

ABD, Rusya ve Ukrayna'dan üçlü görüşme

Mardin’de kar yağışı etkili oldu: 3 araç kazaya karıştı

YÖK’ten İran uyruklu öğrencilere öğrenim ücreti ödeme kolaylığı

Gana'da M çiçeği virüsü yayılmaya devam ett

Bakan Uraloğlu: TÜRASAŞ hidrojenli tren projesi için imzalar atıldı

Malatya'da yoğun kar nedeniyle idari izin ve trafik kısıtlaması