-
BIST 100
15934,52%-1,18
-
DOLAR
44,36% 0,05
-
EURO
51,38% 0,14
-
GRAM ALTIN
6360,37% -0,98
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08
Whatsapp kullananlar dikkat! Bunu yaparsanız işinizden olabilirsiniz
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Whatsapp kullananlar dikkat! Bunu yaparsanız işinizden olabilirsiniz
İşyerinde yöneticilerle çalışanlar ya da çalışanların kendi arasındaki WhatsApp yazışmaları çok kritik hale geldi. WhatsApp’daki yazışmalar hakkında Yargıtay’ın verdiği bir karar, çalışanların dikkat etmesi gereken hususlara işaret ediyor. İşverenler kadar çalışanlar da kendi aralarında WhatsApp grubu kurarak işleri, işverenleri veya müşterileri hakkında bilgi paylaşabiliyor. Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün köşesinde paylaştığı bilgilere göre, bu gruplardaki yazışmaların çalışanlar tarafından üçüncü kişilerle paylaşılmaması önemli. Çünkü bu durum şirket hakkındaki bilgilerin ortaya serilmesi anlamına gelerek, çalışanı zor duruma sokar.
PAYLAŞMAK SAKINCALI
Örneğin WhatsApp grubunda çalışanların ücretleriyle ilgili bilgilerin konuşulduğu bir mesajı, başka bir arkadaşıyla paylaşan çalışan, işverene ait gizli bir bilgiyi paylaşmış olur ve bu durumun ortaya çıkması halinde işinden olabilir. Çalışanların WhatsApp kullanırken dikkat etmesi gereken bir diğer nokta da, kullanım sıklığı. Gün içerisinde elinde sürekli telefonla dolaşan çalışan, bu durum iş akışını bozar hale gelmişse de işinden olabilir. Yani işveren, sürekli WhatsApp’ta mesajlaşan ya da sosyal medya kullanımı işini yapmasına engel olmaya başlayan bir çalışanı bu nedenle işten çıkarabilir.
YAZIŞMA, KİŞİSEL VERİ
Yakın zamanda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin verdiği bir karar, WhatsApp yazışmalarının teknik olarak kişisel veri olduğunu açıkça ortaya koydu. Karara konu olayda Yargıtay, sistemin kendi içinde korunan üçüncü kişilere kapalı bir yapı olduğu tespitinde bulundu. Bu çok kritik. WhatsApp yazışmaları kişisel veriler olduğu için, işverenin gruplardaki yazışmaları bahane ederek işten çıkarma yapabilmesi için buradaki yazışmalara nasıl eriştiğini ortaya koyması gerek.
MAAŞLARINIZI KONUŞMAYIN
Çalışanların WhatsApp gruplarında işyerinin gizli olarak değerlendirilebilecek bilgileri hakkında mesajlaşmamaları, işverenin performans puanı, ikramiye tutarı gibi diğer çalışanların bilmemesi gereken detayları bu gruplarda paylaşmamaları, yöneticileri hakkında hakaret, aşağılama olarak yorumlanabilecek mesajlar atmamaları önemli.
YARGITAY, KANIT İSTİYOR
Yargıtay kararına konu olayda işveren yalnızca WhatsApp yazışmalarını bahane göstererek işçiyi işten çıkarmıştır. Yargıtay da WhatsApp konuşmaları gizlilik içeren kişisel veri niteliğinde olduğundan, salt nasıl temin edildiği anlaşılamayan bu yazışmalara dayanılarak işverenin işçiyi işten çıkaramayacağına karar vermiştir. Dolayısıyla da işçiye kıdem-ihbar tazminatlarının ödenmesi gerektiğine hükmetmiştir. Çalışanlar WhatsApp yazışmalarının bir şekilde ortaya çıkabileceği ihtimalini düşünerek gruplarda buna göre yazışmalılar. Yargıtay, yazışmaların ne şekilde elde edildiği ortaya konulabilseydi, yazışmaların içeriği üzerinden değerlendirme yapabilirdi. Bu nedenle gruptaki bir kişinin yazışmaları işverenle paylaşması ya da bu yazışmaların tanık beyanına dönüşmesi halinde çalışanlar işlerinden bile olabilir.
Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek
Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı
Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli
Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi
Malezya, yükselen petrol fiyatları nedeniyle yakıt kontrol önlemleri açıkladı
Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi
Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok
Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz
Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır
Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor
HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor
ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor
Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu
Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı
Belediye Başkanı Geçit: Gençlik projelerine yenilerini ekliyoruz
Milli savunma bakanlığı haftalık basın toplantısında öne çıkan başlıklar
Katar’daki Türkiye misyon personelinin durumu
Rusya, Harkiv’deki Şevyakovka yerleşimini kontrol altına aldığını açıkladı
Malatya'da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı
Merkez Bsı rezervleri 177,5 milyar dolara geriledi
Acar: Algı operasyonları ve yanlış kanun uygulamaları eğitimcileri tehdit ediyor
Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri için takvim belli oldu
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bükreş’te Romanya Senato Başkanı Abrudean ile görüştü
Mahra Melin Pınar ölüm yıl dönümünde anıldı
YDS/1 sınavı giriş belgeleri yayımlandı
Doğal şifa Bingöl balı: AB tescilli eşsiz lezzet dünyaya açılıyor
Diego Garcia: ABD'nin savaş üssü ve sömürge mirasının karanlık yüzü
Yükleniyor







