-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,09
-
EURO
51,24% 0,11
-
GRAM ALTIN
6415,56% -0,03
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Witkoff: Görüşmeler verimliydi ama savaşı bitirecek adım atılmadı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
ABD Başkanı’nın Ukrayna Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Florida’nın Miami kentinde Rusya ve Ukrayna temsilcileriyle yapılan görüşmelerin verimli ve yapıcı geçtiğini açıkladı. Ancak temasların, Ukrayna’daki savaşı sona erdirecek somut bir ilerleme sağlamad
Witkoff, pazar günü yaptığı yazılı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanlarından Kirill Dmitriev ile Ukrayna Ulusal Güvenlik Danışmanı Rüstem Umerov’la ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Witkoff “Ukrayna, adil ve kalıcı bir barışa ulaşma konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Ortak önceliğimiz ölümleri durdurmak, güvenliği garanti altına almak ve Ukrayna’nın toparlanması, istikrarı ve uzun vadeli refahı için koşulları oluşturmak.” dedi.
Florida’daki temaslar, Trump yönetiminin haftalar önce sunduğu ve Kiev ile Avrupa Birliği tarafından uygulanamaz olarak nitelendirilen Ukrayna barış planı taslağının ardından geldi. Son haftalarda Rusya, Ukrayna, Avrupa ve ABD arasında çeşitli müzakereler yürütülse de taraflar doğrudan masaya oturmadı; her ülke ABD’li yetkililerle ayrı ayrı görüşmeler yaptı.
Rusya ve Ukrayna tarafları Witkoff’un açıklamalarını sosyal medyada paylaşırken, görüşmelerde kaydedilen ilerlemeye dair ek bir bilgi vermedi. Umerov, Witkoff’un Ukrayna’ya ilişkin ifadelerini birebir yayımlarken, Dmitriev de Rusya ile yapılan görüşmelere dair açıklamayı yeniden paylaştı.
Taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının sürdüğü vurgulandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, cumartesi akşamı yaptığı açıklamada “En zor meseleler Ukrayna’nın topraklarıydı ve olmaya devam ediyor.” dedi. Zaporizhzhia Nükleer Santrali’nin kontrolü, savaş sonrası yeniden yapılanmanın finansmanı ve güvenlik garantilerine ilişkin teknik konuların da anlaşmazlık başlıkları arasında yer aldığı belirtildi.
Zelenskiy, ABD’ye Moskova üzerindeki baskıyı artırma çağrısında bulunarak, diplomasi sonuç vermezse Ukrayna’ya daha güçlü askeri destek sağlanması ve Rus ekonomisinin tamamını kapsayan yaptırımlar uygulanması gerektiğini söyledi.
Kremlin’e yakın kaynaklar ise Miami’de sunulan barış önerilerinin büyük bölümünün Ukrayna ve Avrupa tarafından gündeme getirildiğini ve yapıcı olmaktan uzak olduğunu savundu. Kremlin temsilcisi Kirill Dmitriev, müzakerelere savaş yanlılarının müdahale etmediğini belirterek, görüşmelerin sorunsuz ilerlediğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, olası bir anlaşmaya varmak için gidilecek daha çok yol olduğunu belirterek, barış görüşmelerinin aylar sürebileceğini ifade etti.
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmeye açık olabileceği sinyali verilirken, Avrupa liderleri geçtiğimiz hafta Ukrayna’ya 90 milyar euroluk ortak borç desteği sağlama konusunda uzlaşmıştı.
Washington’da Rusya’ya yönelik yeni ve daha sert yaptırımlar öngören bir yasa tasarısı ise Kongre’de yeterli destek bulamadı. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Putin’in barış görüşmelerine yanaşmaması halinde Ukrayna’ya uzun menzilli silahlar verilmesi gerektiğini savundu.
Trump yönetimi içindeki bazı isimler ise Ukrayna’ya desteğe daha mesafeli yaklaşıyor. Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard, istihbarat kurumları içindeki derin devletin savaşı sürdürmek için korku yaydığını öne sürdü. Bu açıklamalar, Kremlin temsilcisi Dmitriev tarafından memnuniyetle karşılandı. (İLKHA)
Trump'tan yine tehdit: İran'ın petrolünü ve uranyumunu ele geçirebiliriz
18 il için "sarı" kodlu uyarı: Sağanak, kar ve fırtına bekleniyor
Gazze'de ateşkese rağmen katliam sürüyor: 2 şehit
Siyonist rejim ve ABD'den kirli saldırı: İran ve Lübnan'da sivil altyapı hedef alınıyor
İran ve Hizbullah'tan çok cepheli misilleme: ABD üsleri ve işgal hedefleri vuruldu
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Yükleniyor







