• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Yağışlar kazaları artırdı, kaportacılar taleplere yetişemiyor

30 Aralık 2025, Salı 15:57
30 Aralık 2025, Salı 15:57
Yağışlar kazaları artırdı, kaportacılar taleplere yetişemiyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Malatya'da yağışlarla birlikte artan trafik kazaları, kaporta ustalarında iş yoğunluğunu artırırken, uzmanlar kış lastiği kullanılmamasının büyük maddi ve manevi kayıplara yol açtığını vurguladı.

Türkiye'nin birçok ilinde olduğu gibi Malatya'da da kar yağışı dün gece etkisi gösterirken, yağışın ardından yaşanan buzlanma çok sayıda kazayı da beraberinde getirdi. Kazaya karışan sürücüler, araçların tamiri için sanayiye akın etti.

Kazalarda ağırlıklı olarak kaporta hasarı oluşması nedeniyle, kaportacı esnafında yoğunluğa neden oldu.

"Aşırı bir yoğunluk var, taleplere yetişemiyoruz"

Yaşanan kazalar sonrası oluşan iş yoğunluğu ile alınacak tedbirler hakkında İLKHA muhabirine konuşan yılların kaporta ustası Mahmut Karakaş, "Bu işe çıraklıktan başlayıp yaklaşık 18 senedir bu meslekteyim. 2019 yılında kendi iş yerimi kurdum. Malum kış sezonuna girdik. Yağışlar başladı ve dünkü yağıştan dolayı ciddi kazalar oldu. Bu kazalar nedeniyle artık müşterilerin taleplerine yetişemez duruma geldik. Aşırı bir yoğunluk var." dedi.

"Kazaların nedeni kış lastiklerin olmaması, kurallara uyulmaması ve dikkatsiz sürücüler"

Kazaların büyük bölümünde kaporta hasarlarının öne çıktığını ifade eden Karakaş, mekanik hasarların ise, daha sınırlı olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

"Kazalarda ağırlıklı olarak kaporta hasarları var, mekanik hasarlar çok az. Genelde bunların sebepleri lastiklerin olmaması, kurallara uyulmaması ve dikkatsiz sürücüler."

"10 bin liralık bir kış lastiği masrafından kaçınıp yaklaşık 100 bin liralık bir masrafla karşı karşıya kalınabiliyor"

Kış lastiği kullanılmamasının maddi kayıpları da artırdığına vurgu yapan Karakaş, küçük bir masrafın büyük zararlara yol açabildiğini söyledi.

Karakaş, "Şu an bir lastiğin masrafı 10 bin liraysa, yapılan hasarın onarımı parçayla beraber yaklaşık 50 bin ile 100 bin lira arasında değişiyor. Yani 10 bin liralık bir masraftan kaçınıp yaklaşık 100 bin liralık bir masrafla karşı karşıya kalınabiliyor." diye dikkat çekti.

"Kaskosu olmayan araçlar için çok ağır bir külfet"


 

Araç markalarının onarım maliyetlerinde belirleyici olduğunu belirten Karakaş, kaskosu olmayan sürücüler için durumun daha da zorlaştığını ifade ederek, "Masraflar araçların markalarına ve modellerine göre değişiyor. Örneğin bir renault marka araçla mercedes ya da BMW'nin hasar onarımı çok farklı olabiliyor. En ufak hasar bile 50 bin ile 100 bin lira arasında değişebiliyor. Kaskosu yoksa bu, günümüz ekonomisinde çok ağır bir külfet." olduğunu söyledi.

"Kayan bir araç, diğer araçları domino taşı gibi alıp götürüyor"

Zincirleme kazaların masum sürücüleri de mağdur ettiğini belirten Karakaş, can kaybı yaşanmamasının en büyük temennileri olduğunu söyledi.

Karakaş, "Kayan bir araç, kusursuz araca da zarar verebiliyor ve seyir halindeki diğer araçları domino taşı gibi alıp götürebiliyor. Burada kazada olmayan sürücüler de mağdur olabiliyor. Rabbim sürücüleri can kayıplı kazalardan muhafaza eylesin." dedi.

"Biraz daha tedbir"

Sürücülerin daha fazla tedbir alması gerektiğini ifade eden Karakaş, şöyle devam etti:

"Bizim mesleğimiz kaporta olabilir ama insanların canlarına ve mallarına zarar gelsin istemeyiz. Biraz daha tedbir, biraz daha güvenlik olsa daha iyi olur."

Kış şartlarının onarım sürelerini de uzattığını aktaran Karakaş, "Yaz şartlarında normal bir onarım yaklaşık 3 gün sürerken, kış sezonunda havalar soğuk olduğu için ortalama bir haftayı buluyor. Orta hasarlı bir araç ise, 20-25 günü bulabiliyor." dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Ateşkes yalanı: Gazze'de 14 şehit

Araştırmacı-Yazar Aydın: Şubat, ümmetin en nadide çiçeklerinin toprağa düştüğü aydır

Faruk Dinç'ten gençlik uyarısı: Yozlaşmıyorlar, bilinçli şekilde yozlaştırılıyorlar

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü

Japonya’da bıçaklı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı

Mersin’de Ramazan ayının gelişi coşkuyla karşılandı

Şanlıurfa'da tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 15 yaralı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Mersin'e ziyaret

Batman'da baraj kapakları açılıyor, yetkililerden uyarı geldi

Cansuyu Derneği'nden Ramazan öncesi 400 aileye yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Muğla’da kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Güney Afrika'da şap salgını: Ulusal afet hali ilan edildi

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Grönland gerilimi Münih Güvenlik Konferansı'na taşındı

Mardin’de evde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile bir araya geldi

Umman'da başlayan nükleer müzakerelerin ikinci turu Cenevre'de

Meteorolojiden Ege Bölesi için toz taşınımı uyarısı

Orban ile Zelenskiy arasında AB üyeliği gerginliği

Kazakistan Anayasa değişikliği için referanduma hazırlanıyor

Bursa için toz taşınımı uyarısı

NATO: Savaştan sonra Rusya daha tehlikeli hale gelecek

Ankara için toz taşınımı uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ateşkes yalanı: Gazze'de 14 şehit

Araştırmacı-Yazar Aydın: Şubat, ümmetin en nadide çiçeklerinin toprağa düştüğü aydır

Faruk Dinç'ten gençlik uyarısı: Yozlaşmıyorlar, bilinçli şekilde yozlaştırılıyorlar

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır