• BIST 100

    14187,09%-0,77
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5938,97% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9522,21% -0,18

Yaldız: Camiyi yeniden hayatın kalbine yerleştirmeliyiz

29 Ekim 2025, Çarşamba 16:19
29 Ekim 2025, Çarşamba 16:19
Yaldız: Camiyi yeniden hayatın kalbine yerleştirmeliyiz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Cizre Gençlik Merkezi Manevi Danışmanı Abdurrezzak Yaldız, camilerin Asr-ı Saadet’ten bu yana sadece ibadet mekânı değil; aynı zamanda eğitim, dayanışma ve sosyalleşme merkezi olduğunu vurguladı.

Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) camiyi istişare, eğitim ve yardımlaşma merkezi olarak kullanmıştır. Biz de camiyi yeniden hayatın merkezi haline getirmeliyiz diyen Yaldız, topluma önemli bir çağrıda bulundu.

“Camiler yalnızca ibadet yeri değil, hayatın merkezidir”

Camilerde çeşitli oyunlar oynatılması, cami algısını daha samimi ve gençlere dönük hale getirilebilir olacağını aktaran manevi danışman Yaldız “Camiler, İslam medeniyetinin merkezidir. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hicret ettiğinde daha Medine’ye varmadan önce bir mescit inşa etmiştir. Bu da İslamiyet dinini camiye ne kadar önem verdiğini ve caminin ne kadar merkezi bir konumda olduğunun bir göstergesidir. Aynı zamanda Medine’ye vardığında da ilk yapmış olduğu şey bir mescit inşa etmesidir.  İlk inşa edildikleri Asr-ı Saadet'ten bu yana camiler sadece namaz kılınan mekanlar olmadı; aynı zamanda birer okul, birer kütüphane, birer danışma merkezi ve birer sosyal toplanma yeriydi. Biz buna modern anlamda "yaşayan cami" modeli diyoruz. Cami, Allah ile bağ kurduğumuz yer olduğu kadar, toplumla ve çevreyle de bağ kurduğumuz yerdir. Gençlerin camiyle ilişkisi, modern yaşamın getirdiği bireyselleşme ve hızlı tempolu hayat tarzı nedeniyle geleneksel dönemdeki kadar güçlü olmayabiliyor. Bizim amacımız bu ilişkiyi yeniden canlandırmaktır. Bunun için camileri gençlerin sadece ibadet ettiği değil, aynı zamanda kendini ait hissettiği ve keyifli vakit geçirdiği yaşam merkezleri haline getirmeliyiz. Bu kapsamda futbol turnuvası ile gençleri bir araya getirirken, diğer kurumlar ile iş birliği yaparak çeşitli faaliyetlerle cami çatısı altında gençlere sosyal beceriler kazandırılabilir. Camilerde çeşitli oyunlar oynatılması, cami algısını daha samimi ve gençlere dönük hale getirilebilir.” ifadelerini kullandı.

“Çocukların katılımını artırmak içinse camiyi onlara sevdirme yollarını bulmalıyız”

Ödüllü programlarla çocuklara camiyi sevdirmenin yollarının aranması gerektiğini söyleyen Yaldız “Camilerimizde Kur'an-ı Kerim öğrenimi, tefsir, hadis ve siyer dersleri gibi temel dini eğitimlerin yanı sıra, aile içi iletişim seminerleri ve değerler eğitimi gibi sosyal içerikli programlar da düzenlenmektedir. Mahalledeki dayanışma ve yardımlaşma konusunda ise camiler kilit bir rol üstlenir. İmamlarımız ve cemaatimiz, mahalledeki ihtiyaç sahiplerini tespit eder, toplanan zekât, fitre ve sadakaların güvenilir bir şekilde ulaştırılmasına aracı olur. Böylece cami, mahalledeki sosyal adaleti ve kardeşlik hukukunu güçlendiren somut bir dayanışma merkezi olarak görev yapar. Toplumun dini ve ahlaki değerlere yönelik farkındalığını artırmanın yolu, vaaz ve hutbelerde sadece teorik bilgi vermek yerine, bu değerleri güncel ve yaşamsal konularla ilişkilendirmekten geçer. Dürüstlük, komşuluk hakkı, merhamet gibi ahlaki ilkeleri hayatın pratiği üzerinden anlatmak gerekir. Çocukların katılımını artırmak içinse camiyi onlara sevdirme yollarını bulmalıyız. Onlara özel oyun ve okuma alanları hazırlamak, camiye düzenli gelmelerini teşvik etmek amacıyla "Camiye Koşuyoruz" gibi ödüllü programlar düzenlemek ve en önemlisi, cami cemaatinin çocuklara karşı her zaman kucaklayıcı ve hoşgörülü olması bu konuda en etkili yöntemlerdir.” sözlerine yer verdi.

“Camilerde yapılacak sportif ve kültürel faaliyetler, gençleri kötü alışkanlıklardan koruyan en etkili yoldur”

Yaldız “Cami merkezli sosyal projelerin zararlı alışkanlıklarla mücadeledeki en büyük katkısı, gençlerin boş zamanlarını doldurarak onları kötü alışkanlıkların çekim alanından almasıdır. Sportif turnuvalar, kültürel geziler, okuma kampları gibi aktiviteler gençlere sağlıklı bir çevre ve arkadaşlık imkânı sunar. Ayrıca din görevlilerimiz, rehberlik ve manevi danışmanlık hizmeti sunarak, gençlere güçlü bir ahlaki bilinç ve aidiyet duygusu aşılar. Bu sağlam manevi ve sosyal destek ağı, gençlerin zararlı alışkanlıklara karşı dirençli olmasını sağlar.” şeklinde konuştu.

“Camiyi hayatımızın merkezine alarak bütün sorun ve sıkıntılarımızın ve çözümünün merkezi haline getirmeliyiz”

Camilerin sadece ibadethane değil aynı zamanda sorunların çözüm yeri olması gerektiğini ifade eden manevi danışman Yaldız “Camiler bizim için sadece bir ibadet mekânı değil Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) kendi zamanında camiyi hastane, istişare mekânı, çocuklar için oyun ve okul alanı olarak kullanmıştır. Bizlerde camileri kendi hayatımızda sadece ibadet yerleri olarak almamamız lazım. Camilerin sadece ibadethane olmadığının en güzel örneği de Cuma namazlarının topluca kılınması ve verilen hutbe nasıl ki yerel ve o bölgenin hangi sorunları, sıkıntılarını konu alıyorsa bu da bize şunu anlatır; cami sadece bir ibadethane yeri değil, cami insanların bir araya gelmesi, sorunlarını bilmesi ve bu sorunlarının çözülmesi konusunda çözümlerin yapılması gerektiğine dair birer kanıttır. Nasıl ki Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) camiyi yaşamın merkezi haline getirerek kullanmışsa, şu anda belki bira kopmuşuz ama yine bizimde yapmamız gereken özümüze dönmek ve camiyi sadece ibadethane olarak kullanmak yerine camiyi hayatımızın merkezine alarak bütün sorun ve sıkıntılarımızın ve çözümünün merkezi haline getirmeliyiz.” (İLKHA)

Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü

Rusya, Harkov'da bir bölgeyi daha ele geçirdi

Kastamonu’da ruhsatsız silah ele geçirildi, aranan 32 kişi yakalandı

Rusya: Ukrayna'ya NATO askerlerinin konuşlandırılmasına asla onay vermeyiz

Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor

Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

TBMM Başkanı Kurtulmuş büyükelçileri kabul etti

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme oranı yüzde 7'ye yaklaştı

Irak'ta yeni parlamentonun ilk oturum tarihi belli oldu

H3N2 Türkiye'de yayılıyor: Uzmanlardan aşı, maske ve vitamin uyarısı

Fransa'da çiftçiler kamu binalarının önüne gübre döktü, lastikler yaktı

İngiltere ile ABD arasındaki teknoloji anlaşması müzakereleri askıya alındı

İstanbul’da yiyecek-içecek işletmelerine kapsamlı denetim: Milyonlarca liralık ceza

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Gazze’de insani kriz derinleşiyor

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu’nun makam odasında dinleme cihazı bulundu

Rusya, uzaktan kumandalı uzay robotu Teledroid'i 2026'da fırlatacak

İngiltere'den Rusya'ya sert tepki

Dijital Dünyada Aile Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü

Rusya, Harkov'da bir bölgeyi daha ele geçirdi

Kastamonu’da ruhsatsız silah ele geçirildi, aranan 32 kişi yakalandı

Rusya: Ukrayna'ya NATO askerlerinin konuşlandırılmasına asla onay vermeyiz

Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor