Yalnızlık beyni zayıflatıyor!

Tarih: 10.07.2025 12:32 Güncelleme: 10.07.2025 12:32
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel sorunlara neden olabileceğini belirten uzmanlar, bu durumun özellikle beyin üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.

Yalnızlığın vücutta stres tepkisini sürekli hale getirerek kortizol seviyelerini artırdığını aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, yalnızlığın beyin kimyası ve yapısı üzerindeki olumsuz etkileri ile ruhsal sağlık üzerindeki riskleri hakkında bilgi verdi.

Kronik yalnızlık, hem ruhsal hem fiziksel hastalık riskini artırıyor!

Uzun süreli yalnızlığın stres tepkisini tetikleyerek hipotalamo-hipofiz-adrenal (HPA) aksını sürekli aktif tuttuğunu dile getiren Prof. Dr. Barış Metin, “Bu durum, kortizol seviyelerinin artmasına ve zamanla nöroinflamasyon, hipokampal hasar ve bağlantı kopmaları gibi değişimlere yol açabilir. Kronik yalnızlık depresyon, anksiyete, Alzheimer hastalığı ve kalp hastalıkları gibi pek çok sorunun riskini artırır.” dedi.

Nörolojik açıdan da yalnızlığı tanımlayan Metin, “Nörobilimsel olarak yalnızlık, beklenen sosyal bağlılık düzeyi ile mevcut sosyal durum arasındaki farkın algılanmasıdır. Bu fark, beynin özellikle sosyal ödül ve sosyal tehdit işleme ağlarını aktive eder.” açıklamasını yaptı.

Yalnızlık beyin kimyasını olumsuz etkiliyor!

Yalnızlığın beyinde özellikle etkilediği bazı bölgeler olduğunu aktaran Prof. Dr. Barış Metin, “Prefrontal korteks (özellikle medial PFC), sosyal değerlendirme ve öz-farkındalıkla ilgili bölgedir. Yalnız kişilerde bu bölgede hiperaktivite gözlenebilir. Amigdala, sosyal tehdit ve korku algısıyla ilişkilidir. Yalnız bireylerde amigdala daha uyarılmış olabilir. Hipokampus, bellek ve stres regülasyonunda görev alır. Uzun süreli yalnızlık bu bölgede hacim kaybına yol açabilir. Arka singulat korteks ve temporoparietal bağlantı bölgeleri de sosyal algı ve zihinsel durumları anlama ile ilişkilidir.” dedi.

Yalnızlığa yanıt olarak ise bazı kimyasalların devreye girdiğine dikkat çeken Metin, şunları söyledi:

“Kortizol, kronik stres hormonudur. Uzun süreli yalnızlıkta yüksek kalabilir. Dopamin, sosyal ödüllerle bağlantılıdır. Yalnızlık durumunda dopamin sisteminin zayıfladığı düşünülür. Oksitosin, sosyal bağ hormonudur. Yalnızlıkta düzeyleri azalabilir. Serotonin, düşük serotonin düzeyleri yalnızlık ve depresyonla ilişkilidir.”

Beyin görüntüleme teknikleriyle yalnızlığın etkileri gözlemlenebiliyor!

Uzun süreli yalnızlığın özellikle yaşlılarda bilişsel işlevlerde  gerilemeye  neden olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Barış Metin, “Birçok araştırma yalnızlığın demans olasılığını artırdığını göstermiştir.” dedi.

MR, PET gibi beyin görüntüleme teknikleriyle yalnızlığın etkilerinin gözlemlenebildiğini kaydeden Metin, “Özellikle prefrontal korteks, insula, amigdala ve hipokampüste aktivite ve şekil değişiklikleri bildirilmiştir. Bu alanlar beynin hem bellek, duygular ve karar verme gibi temel bilişsel işlevlerinde hem de sosyal iletişimde yer alan alanlardır.” şeklinde konuştu.

Sosyal uyarı olmazsa beyin işlevleri zayıflıyor!

Dijital iletişimin, kısmen gerçek sosyal temasın yerini tutabileceğini ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Ancak iletişimin tam karşılığı değildir. Beyin, yüz yüze etkileşimlerde, mimik, tonlama, dokunma, koku gibi çoklu duyusal ipuçlarını işler. Bu durum oksitosin ve empati ağlarını daha fazla aktive eder. Mesajlaşma veya görüntülü konuşma gibi dijital iletişimde, sosyal bağ hissi sınırlıdır. Empatik beyin devreleri daha az uyarılır.” dedi.

Yalnızlığın beyin üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek veya azaltmak için önerilerde bulunan Metin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Öncelikle yalnızlıkla yaşamamak gerekir. Yaşam tarzımızı ve alışkanlıklarımızı değiştirerek daha sosyal bireyler haline gelmeliyiz. Beynimiz sosyal uyarıya muhtaçtır ve sosyal uyarı olmadan işlevleri zayıflayacaktır. Bu nedenle yalnız hissediyorsanız öncelikle yakınlarınızdan sonrasında ise profesyonellerden destek isteyin.” (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: yalnızlık beyni zayıflatıyor!

Nijerya'da silahlı saldırı: 13 ölü

Mardin’de iki grup arasında kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Çankırı'da orman yangını

Endonezya'daki feribot kazasında can kaybı 12'ye yükseldi

Yoon Suk Yeol yine tutuklandı

Gazze'de yardım sırası ölüm tuzaklarına dönüştü: 773 sivil katledildi!

Rusya'dan Ukrayna'ya rekor sayıda insansız hava aracı ile saldırı

Rubio ile Lavrov Malezya’da bir araya geldi

Kamyon uçuruma devrildi: 2 ölü

Siyonist işgalciler Gazze'de bir gazeteciyi daha katletti

Bakan Kacır: Türkiye'nin 81 şehrini kalkınma yolculuğuna dahil ettik

Hakkari'de uyuşturucu operasyonu: 3 gzaltı

Malatya'da bir mobilya deposunda yangın

BM: israil sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin saldırılarına devam ediyor

AB: Gazze'ye insani yardım için yeni geçiş noktaları açıklacak

Sürücüsünün direksiyon kontrolünü kaybettiği otomobil bariyere çarptı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Stocker ile görüştü

Fransa ile İngiltere'den nükleer caydırıcılık anlaşması

Diyarbakır’da trafik kazası: 1’i ağır, 4 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Avustralyalı mevkidaşı ile görüştü

ABD'de tünel inşaatı çöktü: Mahsur kalan 31 işçi kurtarıldı

Bilecik'te orman yangını

Ebu Ubeyde: Batı Şeria ve Kudüs’te direniş eylemlerini tırmandırın

Mardin'de 8 yıllık husumet yapılan törenle sona erdi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, Kur'an kursu öğrencileri ile bir araya geldi

Yunan limanı işçileri, işgal rejimine giden askerî yükü boşaltmayı reddetti

Yunanistan'da orman yangını

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 762'ye yükseldi

MSB: Bedelli askerlik 280 bin 850 lira

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Özellikle çalışan, üreten gençler bizim için çok önemli

Yükleniyor