-
BIST 100
17747,04%0,21
-
DOLAR
47,03% 0,09
-
EURO
53,76% 0,31
-
GRAM ALTIN
6138,13% 1,53
-
Ç. ALTIN
9841,51% 0,76
Yapay zekâ çağında propaganda: Kullanıcı nasıl "araç" hâline getiriliyor?
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Savaş ve siyaset artık yalnızca sahada değil, dijital platformlarda da yürütülüyor. Yapay zekâ ile üretilen içerikler, gerçek ile kurgu arasındaki çizgiyi bulanıklaştırırken kullanıcılar farkında olmadan büyük bir propaganda ekosisteminin parçasına dönüş
Günümüzde propaganda, klasik medya araçlarından çıkarak tamamen dijital bir ekosisteme taşındı. Kısa videolar, yapay zekâ ile üretilmiş görseller ve otomatik metinler, siyasi mesajları eğlence içerikleriyle harmanlayan yeni bir dil oluşturdu.
Yapay zekâ ile hızlanan bilgi üretimi
Bu dönüşümde en kritik eşik ise üretken yapay zekâ teknolojilerinin yaygınlaşması oldu. Artık bilgi yalnızca yayılmıyor, aynı zamanda otomatik olarak üretiliyor, çoğaltılıyor ve duygusal tepkiler üzerinden optimize ediliyor.
Yapay zekânın hızla yayılmasıyla birlikte dijital dünyada bilgi üretimi ve dağıtımı köklü bir dönüşüm geçiriyor. Artık propaganda yalnızca devletlerin ya da klasik medya aygıtlarının kontrolünde yürüyen bir süreç olmaktan çıkmış durumda, algoritmalar, üretken yapay zekâ sistemleri ve sosyal medya platformları bu sürecin merkezine yerleşmiş bulunuyor.
Gerçek ile yönlendirilmiş içerik arasındaki sınırın silinmesi
Bu yeni ortamda siyasal mesajlar, eğlence içerikleri ve gündelik paylaşımlar birbirine karışıyor, böylece kullanıcı, neyin gerçek bilgi neyin yönlendirilmiş içerik olduğunu ayırt etmekte giderek daha fazla zorlanıyor.
Hız, ölçek ve kriz dönemlerinde bilgi kirliliği
Uzmanlara göre bu dönüşümün en kritik yönlerinden biri, yapay zekâ ile üretilen içeriklerin hem hız hem de ölçek bakımından insan üretimini aşması. Kısa videolar, görseller ve otomatik metinler saniyeler içinde üretilebiliyor ve sosyal medya platformlarında geniş kitlelere ulaştırılabiliyor.
Bu durum, özellikle kriz ve savaş dönemlerinde bilgi akışını kontrol eden geleneksel mekanizmaları zayıflatırken, aynı zamanda duygusal etkisi yüksek ve doğruluğu tartışmalı içeriklerin daha kolay yayılmasına zemin hazırlıyor.
Sentetik propaganda ve algı üretimi
Bu bağlamda bazı araştırmacılar, "sentetik propaganda" olarak tanımlanan yeni bir olguya dikkat çekiyor.
Bu tür içerikler genellikle düşük kaliteye sahip, tekrar eden kalıplarla üretilen, duygusal dili yoğun ve sadeleştirilmiş anlatılara dayanıyor. Amaç, kullanıcıyı bilgilendirmekten çok etkilemek ve belirli bir algıyı sürekli yeniden üretmek. Özellikle jeopolitik gerilimlerde bu içeriklerin artması, kamuoyunun olayları sağlıklı biçimde değerlendirmesini daha da zorlaştırıyor.
Algoritmaların görünürlük savaşı
Buna paralel olarak yapay zekâ sadece içerik üretiminde değil, aynı zamanda bu içeriklerin dağıtımında da etkili hale geliyor. Platform algoritmaları, kullanıcıların ilgisini çeken içerikleri öne çıkarırken doğruluk kriterinden ziyade etkileşim oranlarını esas alıyor.
Bu da bilgi ekosisteminde bir "görünürlük yarışı" oluşturuyor ve en çok dikkat çeken içerik, doğru olsun ya da olmasın, daha fazla yayılıyor. Böylece propaganda, teknik olarak daha sofistike ama aynı zamanda daha görünmez bir yapıya bürünüyor.
Bilgi aşırı yüklenmesi ve dikkat krizi
Uzmanlar bu sürecin bir diğer sonucunun "bilgi aşırı yüklenmesi" olduğunu vurguluyor. Kullanıcılar, saniyeler içinde savaş görüntülerinden eğlence videolarına, yapay zekâ üretimi görsellerden politik tartışmalara geçiş yapıyor.
Bu kesintisiz akış, zamanla dikkat süresini azaltırken, olayları derinlemesine değerlendirme kapasitesini de zayıflatıyor. Sonuçta birey, bilgiye maruz kalıyor ancak onu anlamlandırma ve filtreleme konusunda giderek daha pasif bir konuma sürükleniyor.
Güven erozyonu ve gerçekliğin belirsizleşmesi
Daha da önemlisi, bu ortamda güven duygusu ciddi biçimde aşınıyor. Yapay zekâ ile üretilmiş içeriklerin gerçek içeriklerden ayırt edilmesi zorlaştıkça, kullanıcılar her bilgiye şüpheyle yaklaşmaya başlıyor.
Bu durum yalnızca yanlış bilgilerin yayılmasını değil, doğru bilginin de sorgulanmasını beraberinde getiriyor. Böylece "her şey manipüle edilebilir" algısı güçleniyor ve ortak gerçeklik zemini giderek daralıyor.
Sonuç: Dijital ekosistemde yeni güç alanı
Tüm bu gelişmeler, dijital platformların artık sadece iletişim araçları olmadığını, aynı zamanda algı ve düşünce üretiminde aktif rol oynayan yapılar haline geldiğini gösteriyor. Bu nedenle mesele yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda etik ve siyasal bir boyut taşıyor.
Yapay zekâ çağında bilgi ile propaganda arasındaki sınır inceldikçe, bireyin kendi düşüncesini oluşturma süreci de daha kırılgan hale geliyor ve bu durum, modern toplumların karşı karşıya olduğu en önemli dönüşümlerden biri olarak öne çıkıyor. (İLKHA)
Sakarya STK'ları Platformu'ndan NATO ve kültür festivallere tepki
Rusya'dan ABD'nin İran saldırılarına tepki
Belediye Başkanı Özhan, çocuklara eğitimin ve okumanın önemini anlattı
Muğla'da 8 düzensiz göçmen ile 1 göçmen kaçakçılığı şüphelisi yakalandı
Yeşilyurt Belediyesi araç filosunu yeni iş makinalarıyla güçlendirdi
Rusya'da petrol krizi: Rafineriler peş peşe devre dışı kaldı
Şırnak’ta "Ezanı Güzel Okuma ve Etkili Hutbe Sunumu" yarışmaları düzenlendi
Sana havalimanına yönelik saldırı sonrası ateşkes sona erdi
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi temmuz ayı toplantıları sona erdi
Habur Çayı'nda akıntıya kapılarak kaybolan genci arama çalışmaları devam ediyor
Sana hükümeti: “Hava saldırısı yeni bir savaş evresini başlattı”
Kuru meyve ihracatçıları Malatya'da buluştu
Batman'da Gönüllü pirincinin geleceği için saha çalışmaları sürüyor
Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Dünya Bsı yetkilileriyle görüştü
İtalya'da aşırı sıcaklar hayatı durma noktasına getirdi: Kırmızı alarm verilen kent sayısı 15'e çıktı
Fransa ile Ukrayna arasında yeni savunma ortaklığı: Ukrayna topraklarında Fransız teknolojisi üretilecek
Brüksel'de tadilattaki binada yangın: Çok sayıda kişi hayatını kaybetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'da
İspanya ile Cebelitarık arasındaki sınır kontrollerini sona erdiren anlaşma imzalandı
Ukrayna Başbakanı Sviridenko istifa etti
Van'da arazi anlaşmazlığı kavgasında 1'i ağır, 8 kişi yaralandı
Malatya'da kaza yapan otomobil alev alarak yandı: 1 ölü, 1 ağır yaralı
Van’da dengesini kaybederek Müküs Çayı’na düşen adam hayatını kaybetti
İşgal rejiminin Gazze saldırısında 7 Filistinli şehit oldu
Yalova'da 500 gram akrep zehri ele geçirildi
BİLSEM öğretmen seçme ve atama sözlü sınav sonuçları açıklandı
Çin ve Rusya donanmalarının ortak deniz tatbikatı tamamlandı
Bingöl’de arazi yangını
Kocaeli'de olumsuz hava koşulları nedeniyle denize girmek yasaklandı
Yükleniyor







