-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,30% 0,04
-
EURO
51,23% -0,11
-
GRAM ALTIN
6720,72% 1,49
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Yapay zeka destekli kavşaklar trafik yoğunluğunu yüzde 59 iyileştirdi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
İstanbul Üsküdar-Acıbadem bölgesinde 16 kavşakta uygulamaya alınan yapay zeka temelli sensör ve kamera sistemiyle sinyalizasyona anlık müdahale edilerek trafikte yüzde 59'a varan iyileşme sağlandı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen İleri Akıllı Ulaşım Teknolojileri ve Adaptif Trafik Yönetimi Uygulama ve Araştırma Projesi tamamlandı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'nın yönetimindeki Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen İleri Akıllı Ulaşım Teknolojileri ve Adaptif Trafik Yönetimi Projesi’nin kapanış ve lansman toplantısı, Sütlüce Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Ilıcalı, "Bu proje 44 yıllık ulaşım tecrübemin sahaya dönüşüdür. ASELSAN’ın desteğiyle 16 kavşakta kurulan adaptif sistemler sayesinde yüzde 59'a varan iyileşme sağlandı. İstanbul'da bu modelin yaygınlaştırılması, sadece trafik akışını değil, karbon salınımı da azaltacaktır. Bu bir başlangıçtır. Projeye güvenen, destek veren herkese teşekkür ediyorum." dedi.
16 kavşakta günde 5 bin 273 litre yakıt tasarrufu
Yapay zeka destekli kavşaklardan elde edilen kazanımlar hakkında değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Ilıcalı, "16 kavşakta gerçekleştirilen geometrik düzenlemeler, simülasyon çalışmaları ve kamera ve sensörlerin ayrı ayrı ve birlikte kullanıldığı adaptif sinyal sistemleri sayesinde kazanımlar elde edildi. Yüzde 12 ile yüzde 59 arasında trafik iyileşmeleri sağlandı. Günde 5 bin 273 litre yakıt tasarrufu elde edildi. Emisyon değerlerinde düşüş yaşandı. Trafikte bekleme süresi ve kuyruklar minimize edildi." ifadelerini kullandı.
"Topluma doğrudan dokunan projeleri önemsiyoruz"
Rektör Prof. Dr. Necip Şimşek, projenin sadece akademik değil, aynı zamanda toplumsal bir katkı anlamı da taşıdığını belirterek, "Zamanı verimli kullanmak, şehirde yaşam kalitesini artırmak, üniversitelerin asli sorumluluklarından biri haline gelmeli. Bu bağlamda Sayın Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı hocamızın liderliğinde yürütülen bu projeye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz." şeklinde konuştu.
"Yapay zekalı kavşak Türkiye'ye yayılacak"
Panelde, projenin teknoloji paydaşı ASELSAN’ı temsilen söz alan Ali Erdem, "ASELSAN olarak sadece savunma değil; ulaşım, enerji ve sağlık gibi stratejik alanlara da teknoloji üretiyoruz. Bu projeyle İstanbul’da canlı trafik verilerini analiz ederek sinyal sürelerini optimize ediyoruz. Yapay zeka destekli bu sistemin, tüm Türkiye'ye örnek teşkil etmesini diliyoruz." dedi.
"Türkiye'ye yaygınlaştırılmasını destekliyoruz"
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, "Kalkınma Ajansları olarak yerel kalkınmaya katkı sağlıyoruz. İstanbul’da trafiği iyileştirmek için geliştirilen bu adaptif sistem, zaman ve yakıt tasarrufu sağlarken karbon emisyonunuda azaltacak. Bu tür projelerin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasını destekliyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Bursalılar Bayram namazı için camilere akın etti
Batman'da bayram namazında birlik ve kardeşlik mesajları yükseldi
Bayram namazında Diyarbakırlılar camilere sığmadı
Siirt'te bayram namazı eda edildi
Bayram namazı kılındı: Hutbede Mescid-i Aksa ve mazlum coğrafyalar vurgusu
GESTAŞ’tan sefer iptalleri ve tarife değişikliği duyurusu
Mescid-i Aksa, bu bayram tekbirsiz kaldı
İran Devrim Muhafızları, bir Amerikan F-35 savaş uçağını vurduğunu açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan trafik kurallarına uyulması çağrısı
Bayram namazı nasıl kılınır?
Malatya'da yol verme tartışması kanlı bitti: 2 yaralı, 3 gözaltı
Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) Araştırma ve Eğitim Programı kabul edildi
Sivas'ta "1 dakikada 1 hatim" programı düzenlendi
BM: Gazze'de 18 binden fazla hasta acilen tedaviye ihtiyaç duyuyor
Rusya: Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik
Pakistan'dan ABD'ye füze programı yanıtı
İran Kızılayı: ABD-israil saldırılarında 70 binden fazla sivil bina zarar gördü
Estonya: Rus savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti
Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor
Mersin Valisi Atilla Toros: Bayramda 32 bin personelle sahadayız
ABD’nin enerji ablukası altındaki Küba’ya Rus petrolü
MTB Başkanı Özcan'dan Ramazan Bayramı mesajı
Umut Kervanı Tarsus’tan ihtiyaç sahiplerine iyilik köprüsü
Bayramda Mersin’de hava nasıl olacak?
Nevşehir'de zincirleme kaza: 2 ölü, 7 yaralı
Mutsuzluğun en büyük nedenlerinden biri kıyaslama davranışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Bölge ülkeleri Riyad toplantısı sonrası ortak bildiri yayımladı
Rusya'dan küresel piyasaya akaryakıt İhracat yasağı hazırlığı
Yükleniyor







