9842,1%1,26
35,88% -0,05
37,31% -0,19
3284,33% -0,60
5329,25% 0,34
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde Hatay'daki depremzedeleri ziyaret etti.
6 Şubat 2023 depremlerinin ikinci yıldönümünde depremden en çok etkilenen şehirlerden olan Hatay'ın Antakya ilçesini ziyaret eden HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, burada depremzedelerle bir araya geldi.
Hatay temaslarına Antakya Narlıca Deprem Şehitleri Mezarlığı'nı ziyaret ederek başlayan Yapıcıoğlu, depremde vefat edenlerin kabri başında dua etti, yakınlarını kaybeden vatandaşlara ise sabırlar diledi.
Ardından Antakya Eski Sanayi Sitesi'nde mobilya imalatçısı esnafı ve AFAD Türkiye Yüzyılı Alışveriş Merkezi Konteyner esnafını ziyaret eden Yapıcıoğlu, burada esnafla sohbet edip 'geçmiş olsun' ve 'hayırlı işler' temennilerinde bulundu.
Yapıcıoğlu, son olarak konteynerlerde hayatını sürdüren depremzedeleri ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dinledi.
Gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin açıklamalarda bulunan Yapıcıoğlu, depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen bazı sorunların devam ettiğini belirtti.
“Depremin yaraları henüz tam anlamıyla sarılabilmiş değil”
2023 yılının 6 Şubat gününde yaşanan depremlerin üzerinden 2 yıl geçtiğini hatırlatan Yapıcıoğlu, "54 binin üzerinde can kaybı yaşandı. 100 binin üzerinde yaralı... Yıkılan 600 binin üzerinde konut, 10 binlerce işyeri... Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın. Felaketin boyutlarının büyüklüğü karşısında bazı şeyler aksadı. Buna rağmen 2 yıl içerisinde gönül arzu ederdi ki yaraları tamamen sarabilmiş olalım." dedi.
“Depremzedelerin yeniden ayağa kalkması için elden gelen tüm çabalar sarf edilmeli”
Depremin 2. yıl dönümü nedeniyle yıkımın en çok olduğu kentlerden olan Hatay'a geldiklerini söyleyen Yapıcıoğlu, "Halen enkazların bile tamamen kaldırılamadığı, başta yeniden imar ve barınma sorunu olmak üzere halen bazı sorunların devam ettiğini müşahede ettik. Esnaf sıkıntılı, iş yapamıyor. Vergi borçlarının ödenmesini ertelenmesi yetmiyor. Esnaf vergi borçlarının affedilmesini istiyor. Konutlarla ilgili hızlı bir inşaat süreci var. Pek çok inşaatın kaba işleri bitmiş ama halen teslim edilemeyen konutlar var. İş yerleri ile ilgili sıkıntılar biraz daha büyük. Esnafın dile getirdiği husus şu, ‘biz iş yerlerimizi yapmak için kredi-hibe alamadık, kendi imkânlarımızla yapmış olduğumuz yerlere de ruhsat alamadık.' Belediye ile sorun yaşıyorlar. Ruhsatı olmayan esnaf ruhsatsız iş yeri işlettiği için elektrik bağlantısı ile ilgili sorunlar yaşıyor. Öyle veya böyle depremde maddi kayıplar ve can kayıpları yaşayan kardeşlerimizin imkânlar ölçüsünde elinden tutup yeniden ayaklarının üzerinde durmalarını sağlamak için elden gelen bütün çabayı sarf etmek gerekir." diye belirtti.
“Depremin ikinci yıl dönümü nedeniyle hazırladığımız raporu ilgiililere ulaştıracağız”
Yapıcıoğlu son olarak şunları kaydetti: "Bir kış daha bitiyor ama Ocak ayının bahar gibi geçmesinin ardından Şubat ayında şiddetli soğuklar geldi. Dolayısıyla bu kardeşlerimizin bir an önce kendi normal hayatlarına dönebilmesi için; sağlık, ulaşım ve altyapı ile ilgili sorunların hızlıca çözülmesi için elimizden gelen katkıyı sunacağız. Vatandaşlarımızı dinledik, notlarımızı aldık. Depremin ikinci yıl dönümünde kamuoyuyla paylaşmak üzere aylardır hazırladığımız bir raporumuz var. Bu raporu, bugün tespit ettiklerimizi de ilave ederek ilgililere bu eksiklikleri iletmek ve tamamlanmasının takipçisi olmak üzere bugün buradaki depremzede kardeşlerimizi ziyarete geldik. Allah böyle acıları bir daha hiç kimseye yaşatmasın. Bu yaraları tamamen sarmak için çabalarımızı yoğunlaştırmamız lazım." (İLKHA)