• BIST 100

    15675,15%1,00
  • DOLAR

    43,27% -0,05
  • EURO

    50,87% 0,50
  • GRAM ALTIN

    6789,78% 1,06
  • Ç. ALTIN

    10946,16% -0,68

Yargıtay'dan işten çıkarma kararı

30 Temmuz 2022, Cumartesi 08:46
30 Temmuz 2022, Cumartesi 08:46
Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yargıtay'dan işten çıkarma kararı

Çekici şoför olarak çalışan işçi, oğlunun gözaltına alındığı haberi üzerine sarsıldı. Ailesinin ısrarı üzerine amirlerine bilgi vermeden oğlunun işlemlerini takip etmek için Emniyet Müdürlüğü'ne giden işçi, üç gün devamsızlık yapınca kapı önüne konuldu.

Yapılan görüşmelere rağmen tazminat alamayan işçi, soluğu İş Mahkemesi'nde aldı. Davacı, iş akdinin haksız olarak feshedildiğini, yazılı savunmasının alınmadığını, feshin haksız olarak yapıldığını iddia ederek; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarının faiziyle birlikte tahsilini talep etti. Davalı şirket ise davacının iş sözleşmesinin haklı nedenlerle feshedildiğini, davacının görev yerini terk ederken hiç kimseye bildirimde bulunmadığını ve izin almadığını, sözleşmenin haklı sebeple feshedildiğini savunarak davanın reddini istedi.

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR!

Mahkeme; davalı işveren tarafından davacının iş akdinin haklı sebeple feshedildiği kanaatiyle kıdem ve ihbar tazminatının reddine ücret alacaklarının ise kısmen kabulüne karar verdi. Taraflar, istinaf başvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi, itirazı reddetti. Bu kez davacı işçi kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Emsal kararda, her devamsızlığın haklı fesih sebebi sayılamayacağına dikkat çekildi. Kararda, 'Somut uyuşmazlıkta; davacı iş akdinin haksız olarak feshedildiğini iddia etmiş, davalı işveren ise davacının devamsızlık yaptığını, feshin haklı nedene dayandığını savunmuştur. Dosyadaki bilgi ve belgelere göre, davacının 3 gün peş peşe işe gelmediği ve hakkında tutanak tutulduğu anlaşılmaktadır. Davacı işe gelmeme gerekçesini, oğlunun bir suçtan göz altına alınması/tutuklanması sebebine dayandırmıştır.

Davacının oğlunun davacının savunmasında belirtilen tarihlerde gözaltına alınmasına ilişkin iddianın doğruluğu araştırılarak, bu iddianın doğru olmadığının anlaşılması halinde şimdiki gibi karar verilmesi gerekir. Ancak iddianın doğruluğu halinde davacının devamsızlığı haklı bir mazerete dayanacağından, bu durumda işverence gerçekleştirilen feshin geçerli neden teşkil edeceği kabul edilerek kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerektiğinin düşünülmemesi hatalıdır. Açıklanan nedenle eksik inceleme ile hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir' denildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAvrupa'da gaz krizi! Almanlar 'soğuk duşa' geçtiHaberi Görüntüle

Resmi Gazete

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRResmi Gazete'de yayımlandı: 27 bin kişi işe alınacak!Haberi Görüntüle

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa'da toplu taşıma Cuma günü ücretsiz olacak

Bazı illerin emniyet müdürleri değişti

Gaziantep’te ağır vasıta geçişine kar engeli

Kar yağışı Şanlıurfa'nın tamamını etkisi altına aldı: Valilikten buzlanma uyarısı

Kastamonu’da aranan 16 şahıs yakalandı, 8 kişi tutuklandı

Şanlıurfa’da 3 gün süreyle etkinlik yasağı kararı alındı

Diyarbakır'da kar nedeniyle eğitim kurumları tatil

Şanlıurfa’da bazı yollar trafiğe kapatıldı

Polonya, Avrupa’nın en kapsamlı anti-drone savunma sistemini hayata geçiriyor

DOĞAKA Yönetim Kurulu Toplantısı Hatay’da yapıldı

Şanlıurfa’da eğitime kar engeli

Sivas’ta resmi ve özel eğitim kurumları tatil edildi

Gazze'de can kaybı 71 bin 562'ye yükseldi

Sivas'ta motokuryelerin trafiğe çıkması yasaklandı

Merz: ABD'nin Avrupa topraklarını zorla ele geçirme tehdidi kabul edilemez

Fas'ta çığ düşmesi sonucu 3 kişi hayatını kaybetti

Fransa donanması Rusya'dan gelen bir tankeri durdurdu

ABD, Rusya ve Ukrayna'dan üçlü görüşme

Mardin’de kar yağışı etkili oldu: 3 araç kazaya karıştı

YÖK’ten İran uyruklu öğrencilere öğrenim ücreti ödeme kolaylığı

Gana'da M çiçeği virüsü yayılmaya devam ett

Bakan Uraloğlu: TÜRASAŞ hidrojenli tren projesi için imzalar atıldı

Malatya'da yoğun kar nedeniyle idari izin ve trafik kısıtlaması

Mardin’de iki araç kafa kafaya çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı

Yeni Zelanda’da heyelan: 2 ölü, çok sayıda kayıp

Ukrayna'dan Rusya'nın liman terminallerine saldırı: 3 ölü

Şanlıurfa’da yoğun kar yağışı nedeniyle tır trafiğine kısıtlama getirildi

Japonya'da kaybolan helikopterin enkazı bulundu

Elazığ'da motokuryelerin trafiğe çıkması yasaklandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Hollandalı mevkidaşı ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa'da toplu taşıma Cuma günü ücretsiz olacak

Bazı illerin emniyet müdürleri değişti

Gaziantep’te ağır vasıta geçişine kar engeli

Kar yağışı Şanlıurfa'nın tamamını etkisi altına aldı: Valilikten buzlanma uyarısı

Kastamonu’da aranan 16 şahıs yakalandı, 8 kişi tutuklandı

Şanlıurfa’da 3 gün süreyle etkinlik yasağı kararı alındı

Diyarbakır'da kar nedeniyle eğitim kurumları tatil