Tarih: 07.06.2024 09:08

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar

Facebook Twitter Linked-in

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatan tüketicileri ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin, kredinin erken kapatılması durumunda da alınamayacağına karar verdi. Ayrıca, bu ücretin üzerine uygulanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ücretinin de tahsil edilemeyeceği belirtildi.

Sakarya'da Hukuk Mücadelesi

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan edinilen bilgilere göre, Sakarya’da bir özel okul vekili, çekilip erken kapatılan üç ayrı krediyle ilgili olarak banka tarafından tahsil edilen ücretlere karşı hukuk mücadelesi başlattı. Okul vekili, kredi sözleşmelerine bağlı olarak tahsil edilen istihbarat ve erken kapama ücretlerinin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu belirtti. Davacı, fazlaya dair haklarını saklı tutarak, şimdilik 1.000 TL'lik kısmının ödeme tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davalı bankadan tahsil edilerek kendilerine verilmesini talep etti.

Banka, Davanın Reddini İstedi

Davalı banka vekili, davanın reddini talep etti. İlk Derece Mahkemesi ise davanın kısmen kabulüne karar vererek, fazlaya ilişkin talebi reddetti. Karara karşı taraf vekilleri süresi içinde istinaf başvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi, istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi. Bunun üzerine taraf vekilleri, Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı temyiz talebinde bulundu.

Yargıtay'ın Emsal Kararı

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, temyiz başvurusu üzerine şu kararı verdi: 'Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış ve bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 10.02.2020 tarih ve 2020/4 sayılı tebliğ ile bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir.' Yargıtay ayrıca, 'İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretinin de alınmaması gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir' şeklinde hükmetti. Bu karar, kredilerini erken kapatan tüketicilere önemli bir avantaj sağlamakta ve bankaların bu konuda tüketicilere haksız yere ücret yansıtamayacağına dair emsal niteliği taşımaktadır.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —