• BIST 100

    10592,00%-0,23
  • DOLAR

    40,45% 0,09
  • EURO

    47,66% 0,25
  • GRAM ALTIN

    4414,86% -0,96
  • Ç. ALTIN

    7108,96% 0,57

Yargıtay’ın kararı depremzede DASK mağdurlarına umut oldu

27 Ocak 2024, Cumartesi 11:50
27 Ocak 2024, Cumartesi 11:50
Yargıtay’ın kararı depremzede DASK mağdurlarına umut oldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yargıtay’ın kararı depremzede DASK mağdurlarına umut oldu

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar alan konutlar için DASK tarafından yapılan ödemelerin yetersizliği ve birçok uyuşmazlığın depremzede lehine verilen ilk karar hakkındaki incelemesini tamamladı.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar alan konutlar için DASK tarafından yapılan ödemelerin yetersiz olduğu ve yeni tarife üzerinden tazminat ödemesi yapılması gerektiğine ilişkin birçok uyuşmazlığın yargıya taşındığı uzun süredir ülke gündemindeyken, depremzede lehine verilen ilk karar hakkında Yargıtay 4. Hukuk Dairesi incelemesini tamamladı. Sigorta Tahkim Komisyonunun DASK ile ilgili karar verme yetkisinin olup olmadığına dair birçok soru işareti de cevaplanmış oldu.

“Sigorta Tahkim Komisyonu karar vermeye yetkilidir”
Gündemi uzun süre meşgul edecek olan miktar itibari ile temyiz talebinin reddine ilişkin kararı yorumlayan Malatya Barosu Avukatı Çağdaş Karaoğlan, “Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık ve İtiraz Hakemlerince depremzede lehine verilen karar, miktar itibari ile temyize tabi olmasa da istisnai hüküm olan Sigortacılık Kanunu 30. maddesinin 12. Fıkrası hükümlerine dayanarak davalı DASK tarafından temyiz edilmişti. DASK’ın sigorta şirketi olmaması sebebiyle Tahkim Komisyonunun davaya bakmaya yetkili olmadığı, davanın tarife değişikliğine dayanması sebebiyle İdare Mahkemelerinde görülmesi gerektiği gibi gerekçelerle yapılan temyiz başvurusu Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından geçen hafta itibariyle reddedildi. Bu haliyle Sigorta Tahkim Komisyonunun DASK’a ilişkin davalara bakmaya yetkili olduğu, dava değeri 238 bin 730 TL altında olan tazminat talepleri açısından kararın temyiz edilemeyeceği ve uyuşmazlığın idari dava niteliğinde olmadığı netlik kazanmış oldu” dedi.
Sözlerine devam eden Karaoğlan, “Bir örnekle açıklamak gerekirse, depremde ağır hasar alan 100 metrekarelik bir konut sahibi, DASK’tan almış olduğu 147 bin 784 TL tazminatın eski tarife üzerinden hesaplandığı ve yeni tarife üzerinden 147 bin 784 TL daha tazminat hakkı olduğu iddiasıyla Sigorta Tahkim Komisyona başvurduğunda, Hakem Heyetleri tarafından davanın kabulüne karar verilmesi halinde, bu karar kesin olacaktır ve karar ilam niteliğinde olduğundan tazminat icra kanalıyla tahsil edilebilecektir. Ancak Hakem Heyetince aleyhe karar verilmesi halinde de kararın kesin olacağına dikkat edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“Hak kayıpları olabilir”
Yargıtay tarafından verilen kararın esasa ilişkin inceleme yapılmaksızın verildiğini belirten Karaoğlan, 'Konuya ilişkin henüz temyiz aşamasında bir değerlendirme yapılmaması sebebiyle 238 bin 730 TL altındaki uyuşmazlıklar için son sözü Sigorta Tahkim Komisyonu Hakemlerinin söyleyeceğini ve Yargıtay tarafından esasa ilişkin bir değerlendirme yapılana kadar, hakemlerin görüş farklılıkları nedeniyle aynı uyuşmazlığa verilecek farklı kararlar olabileceğinin, bu sebeple de hak kayıpları yaşanabilecektir' diye konuştu.

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Yapıcıoğlu'ndan orman yangınında hayatını kaybedenler için taziye mesajı!

Batı Şeria'nın ilhak çağrılarına Türkiye'den tepki

Rusya ve Ukrayna esir asker takası yaptı

Rusya, Donetsk'teki kritik noktayı ele geçirdiğini duyurdu

Suriye ile Suudi Arabistan arasında 44 yatırım anlaşması

Türkiye'nin ev sahipliğinde üçlü toplantı

Tır yoldan çıkıp direğe çarparak durabildi: :2 yaralı

Kuzey Kafkasya'da sel felaketi!

Sosyal medyada ve kamuya açık alanlarda silah teşhir edenlere operasyon: 29 gözaltı

Alevlerin arasında kalan 11 orman işçisi hayatını kaybetti

ABD ile Japonya arasında ticaret anlaşması

İtalya’da uçak kazası: 2 ölü

DSÖ: Gazze'de açlık nedeniyle meydana gelen ölümlerde ciddi artış var

Batman'dan yetkililere Çağrı: Gazze için harekete geçin

Mardin’de su sorununun kaynağı eski boruları mı?

Siirt’te 200 yataklı öğrenci pansiyonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edildi

UNRWA: Gazze açlığın yayıldığı, su ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor

Manisa'da orman yangını

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, 28 Şubat mağdurları yönelik komisyon kurulması için çağrıda bulundu

Arakçi: Uranyum zenginleştirme programı İran için vazgeçilmez

İran, ABD destroyerini engelledi

Air India uçağında facianın eşiğinden dönüldü

Gözler Rusya-Ukrayna müzakerelerinin 3. turunda

Gaziantep Valiliği'nden sıcak hava uyarısı

Kur'an kursuna düzenli devam eden öğrencilere hayvanat bahçesi gezisi ödülü

Günlerdir yaşanan su kesintisi, Mardin halkını bezdirdi!

Tekirdağ'da feci kaza: 4 ölü

Kassam Tugayları, Gazze'de son günlerde birçok işgal askerini öldürüp yaraladı

Gaziantep İl Müftüsü Hazırlar yaz Kur'an kurslarını ziyaret etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Yapıcıoğlu'ndan orman yangınında hayatını kaybedenler için taziye mesajı!

Batı Şeria'nın ilhak çağrılarına Türkiye'den tepki

Rusya ve Ukrayna esir asker takası yaptı

Rusya, Donetsk'teki kritik noktayı ele geçirdiğini duyurdu

Suriye ile Suudi Arabistan arasında 44 yatırım anlaşması

Türkiye'nin ev sahipliğinde üçlü toplantı