• BIST 100

    17113,65%2,49
  • DOLAR

    43,65% 0,02
  • EURO

    51,92% 0,20
  • GRAM ALTIN

    6946,22% -2,65
  • Ç. ALTIN

    11731,12% -0,15

Yarı değerli taşlar Diyarbakır’da kadınların elinde şekilleniyor

12 Mayıs 2023, Cuma 10:25
12 Mayıs 2023, Cuma 10:25
Yarı değerli taşlar Diyarbakır’da kadınların elinde şekilleniyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yarı değerli taşlar Diyarbakır’da kadınların elinde şekilleniyor

Diyarbakır’da yarı değerli ve süs taşları işletmeciliği kadınlara katma değer fırsatı sunuyor. İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin talimatı ile hazırlanan proje ile kadın eli değen taşlar takı ve süs eşyalarına dönüştürülüyor.
Yer altı kaynaklarıyla zengin olan Türkiye’de yarı değerli taşlara ilgi artmaya devam ediyor. Ülke genelinde en çok yarı değerli taşa sahip olan Diyarbakır’da Ergani ilçesinde yeşil kalsedon, Çermik ve Ergani ilçelerinde agat, yine Ergani ve Çüngüş ilçelerinde opal gibi yarı değerli süs taşları çıkarılıp, Olgunlaşma Enstitüsü’nde bu taşlar şekillendiriliyor. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında faaliyete geçen Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki taş atölyesinde 4 usta öğretici, taşların takıya dönüştürülmesi için kuyumculuk atölyesinde ise 10 usta öğretici görev yapıyor. Atölyede işlenen değerli ve yarı değerli taşlar, daha sonra kuyumculuk atölyesinde tasarlanıp takı ve aksesuarlara dönüştürülerek kullanıma sunuluyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şirine Eronat, taş atölyesinde şekil verilen taşları kuyumculuk atölyesinde de değerlendirip kullanıma sunduklarını ifade etti. Eronat, “Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüleri geleneksel kültürümüzü araştıran, geliştiren ve gelecek nesillere aktaracak olan kurumlardır. Bizim Olgunlaşma Enstitüsü’nde bulunan taş atölyesi, 2022 yılında Milli Eğitim Bakanlığımız ve İl Müdürümüz Murat Küçükali’nin destek ve katkılarıyla oluşturulmuş bir atölyedir. Taş atölyesinde şekillenen taşlar, kuyumculuk atölyesinde son halini bulmaktadır. Önce taşlar atölyede kesilip şekil verildikten sonra kuyumculuk atölyesinde aksesuara dönüştürülüyor. Takı tarihin her alanında insanların ilgisini çekmiştir. Bu konuda faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Diyarbakır’da taş atölyesinin kuyumculuk atölyesiyle birleştirilmesi bir ilk diyebiliriz. Amacımız taşların değerlenmesi ve hedeflerimizden biri olan istihdamdır” dedi.

“Tarihi taşlar değerlendiriliyor”
Türkiye’nin değişik noktalarından da değerli taşları getirip işlem yaptıklarını belirten Eronat, “İlk etapta Türkiye’nin değişik noktalarından değişik taş türlerini getirdik. Daha sonra Diyarbakır il sınırları içerisindeki ilçelerde ve diğer köylerde yapılan araştırmalar sonucu elde ettiğimiz tarihi taşlar buraya getirilip değerlendiriliyor. Bu tarihi taşlar kuyumculuk atölyemizde 10 usta öğreticimiz, taş atölyemizde de 4 usta öğreticimize iş imkanı sağlıyor' diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bulgaristan'da seçim hükümeti kuruluyor

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına ve kuvvetli yağış uyarısı

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 20 zam

Konya ve ilçeleri için kuvvetli yağış uyarısı

MİT Başkanı Kalın, Libya Başbakanı Dibeybe ile görüştü

Milli Eğitim Bakanlığı 81 ile Ramazan genelgesi gönderdi

Mersin'de Sarısu Deresi’nde taşkın incelemesi

Şırnak'ta 1 kilo 431 gram Skunk ele geçirildi: 2 kişi tutuklandı

Mersin genelinde sağanak etkili oluyor

Siirt’te kontrolden çıkarak devrilen kamyonun sürücüsü yaralandı

Pakistan uzaya gözlem uydusu gönderdi

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’ndan seçmeli ana dil dersi çağrısı

Demir: Çifte vatandaş olup siyonist işgal güçlerine katılanlar Türkiye’de yargılanmalı

Arjantin'de hükümetin iş yasasını değiştirme planına karşı protesto

Hindistan'da maden kazasında ölü sayısı 32'ye yükseldi

Eskişehir'de uyuşturucu operasyonu: 10 tutuklama

Sema Silkin Ün: Gazze, tüm ümmet ve insanlık için ağır bir imtihan

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Madagaskar'ı Gezani Kasırgası vurdu: 36 ölü, 6 kayıp

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Gazze sadece ümmetin değil, tüm insanlığın imtihanıdır

Fransa'da Nils Fırtınası etkili oluyor: 1 ölü, 1 ağır yaralı

ABD savaş gemileri birbiriyle çarpıştı: 2 kişi yaralandı

ANFİDAP Sözcüsü Prof. Dr. Ünal: STK'lar olarak elimizden geldiğince Gazze'nin sesi olmaya gayret ediyoruz

Siirt'te yeni öğrenci yurdunun açılışı ertelendi

İthal damızlık hayvanlarda sağlık kontrolleri 8 ilde sürdürülüyor

Özlem Ajans'tan yeni albüm çalışması: Şehid 16 çok yakında yayında

Mersin'de ampul değiştirirken elektrik akımına kapılan genç hayatını kaybetti

Mersin'de zeytin bahçesinde bir kişi ölü bulundu

Okullarda ramazan etkinlikleri düzenlenecek

Şili kıyılarında 6,6 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bulgaristan'da seçim hükümeti kuruluyor

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına ve kuvvetli yağış uyarısı

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 20 zam

Konya ve ilçeleri için kuvvetli yağış uyarısı

MİT Başkanı Kalın, Libya Başbakanı Dibeybe ile görüştü

Milli Eğitim Bakanlığı 81 ile Ramazan genelgesi gönderdi

Mersin'de Sarısu Deresi’nde taşkın incelemesi