GÜNDEM 3.02.2025 12:49:10 0

Yarım asırdan fazladır 2 metrekarelik iş yerinden geçimini sağlıyor

Yarım asırdan fazladır 2 metrekarelik iş yerinden geçimini sağlıyor
Haberi Sesli Oku

Batman'da 9 yaşından beri severek yaptığı ve babasından devraldığı demir dövme mesleğini bırakmayan 68 yaşındaki Behçet Çelikal, 2 metrekarelik dükkânında geçimini sağlamaya devam ediyor.

Batman'da yaşayan Behçet Çelikal, 2 metrekarelik dükkânında babasından devraldığı demir dövme mesleğine devam ediyor.

Buradan kazandığı parayla 7 çocuğunu büyüten Haddad Behçet Çelikal, teknolojinin ilerlemesiyle imalat yerine aynı yerde hazır ürünler satmaya başladıklarını söyledi.  

Babasından devraldığı ve geleneksel demir dövme zanaatının teknolojiye yenik düştüğünü ifade eden Çelikal, eski günleri çok aradıklarını ifade etti.  

Batman merkez Çarşı Mahallesi'nde 2 metrekarelik iş yerinde 9 yaşından beri mesleğini sürdürerek evinin geçimini sağlayan Çelikal, 59 yıldır işini severek yaptığını belirtti.

Sağlığı el verdiği sürece bu işi yapmaya devam edeceğini söyleyen Çelikal, her gün sabahın erken saatlerinde iş yerini açtığını ve akşam ezanında mesaiye son verdiğini ifade etti.

"Eskiden çiftçilerin bütün malzemelerini biz üretirdik"

Çelikal, "68 yaşındayım ve 9 yaşından beri bu işin içindeyim. Bu mesleği babamdan öğrendim. Haddad mesleğimiz eskisi gibi revaçta değil. Eskiden çiftçilerin bütün malzemelerini biz üretirdik ve bizden alırlardı. Ama fabrikaların çoğalmasıyla mesleğimizde de iş kalmadı. Daha önce iş yerimiz büyüktü, işler de düşünce küçülmeye başladık ve şu anda yıllardır iki metrekarelik alanda mesleğimizi sürdürüyorum. Emeklilik maaşım olduğu için iş yerimi kapatmamak için idare ediyorum. Ama böyle devam ederse yakında iş yerimi kapatabilirim." dedi.

"Mesleğimiz eskiden çok güzeldi"

Yarım asırdan fazladır sürdürdüğü haddadlık mesleğini hiçbir çocuğuna öğretemediğini belirten Çelikal "7 çocuğum var ve hepsi de okumayı seçti. Elhamdülillah okuyup meslek sahibi olup evlendiler. Şimdi bir bekâr çocuğum yanımda kaldı. Bu işim sayesinde çocuklarımı okuttum. Bu mesleğe başladığım ilk yıllarda sabah saat 06.00'da işe başlardım ve buraları cıvıl cıvıl olurdu.  Mesleğimiz eskiden çok güzel ve hevesliydi ama şimdi kıymeti kalmadı. Teknolojinin ilerlemesiyle mesleğimizin de kıymeti kalmadı. Batman'da bu işi yapan benim gibi 3 yaşlı var ve bunlarda bu mesleğinin son insanlarıdır. Çünkü gençler bu işi yapmıyor. Şimdi sattığım bütün ürünlerin hepsini hazır alıp satıyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Orban: Batı, Ukrayna'daki vekalet mücadelesini kaybetti

ABD'nin Şam Büyükelçiliğinden Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı

Sivas’ta trafik kazası: 4 yaralı

Meteorolojiden ülke genelinde gök gürültülü sağanak uyarısı

UNRWA: Gazze'de 420 bin kişi yerinden edildi

Yazar Ahmet Bulut: Peygamber Efendimiz ömrünün sonuna kadar asla namazı terk etmemiştir

Kahramanmaraş'ta Siyer Yarışması'nın ödülleri verildi

Görme engelli halasının ziynetlerini çalan şahıs ve arkadaşları yakalandı

HÜDA PAR heyetinden Emtağ köyü'ne ziyaret

Kolombiya'da polis karakoluna bombalı saldırı: 2 ölü, 24 yaralı

Sözleşmeli öğretmen ataması kontenjanları belli oldu

Filipinler'de gemi alabora oldu: 4 ölü

Bingöl’de minik yüreklilerden Gazze'ye anlamlı bağış

Bingöl'de şüpheli araçta silah ele geçirildi: 1 gözaltı

Ankara'da uyuşturucu operasyonu: 635 gözaltı

Burkina Faso'da ordu güçlerine saldırı: 20 asker öldü

Malatya'da ikamete yapılan silahlı saldırı ile ilgili 2 gözaltı

Malatya'da uyuşturucudan 8 gözaltı

Gaziantep'te 39 yıl cezası bulunan şahıs saklandığı yerde yakalandı

Benin'deki saldırıda 8 asker öldü

Filistin’e desteğinden dolayı binden fazla üniversite öğrencisinin vizeleri iptal edildi

Bilecik'te trafik kazası: 2 yaralı

Başhekim Dr. Kaynak: Kalbinizi koruyun, geleceğinize yatırım yapın

DMM'den TOKİ ile ilgili iddialara yalanlama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de yeni tehcirlere asla tahammülümüz olamaz

Hatay'da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

Diyarbakır'da ele geçirilen 21 ton uyuşturucu imha edildi

İpekyolu Kariyer Fuarı'nda Battalgazi Belediyesi standına yoğun ilgi

Mardin’de lise öğrencilerinden Filistin yararına kermes

İtalya’da şiddetli yağış ve sel: 3 ölü

Yükleniyor