• BIST 100

    17148,87%-1,10
  • DOLAR

    45,89% -0,02
  • EURO

    53,45% 0,16
  • GRAM ALTIN

    6615,75% 0,59
  • Ç. ALTIN

    10725,86% 0,00

Yarım asırdan fazladır ayakkabı tamir ediyor

30 Aralık 2024, Pazartesi 16:42
30 Aralık 2024, Pazartesi 16:42
Yarım asırdan fazladır ayakkabı tamir ediyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ayakkabı tamiri ve boyama mesleğini 1968’den beri sürdüren Kadir Memiş, Batman’da yarım asrı aşkın sürdürdüğü geleneksel ayakkabı tamirinin yavaş yavaş kaybolmaya başladığını söyledi.

1968 yılından bu yana ayakkabı tamiri ve boyama işini severek yapmaya devam eden Memiş, eskiye göre işlerindeki büyük düşüşü ve mesleğe olan ilgisizlikten duyduğu endişeleri dile getirdi.

Batman’ın tanınan ayakkabı tamircilerinden Kadir Memiş, Adana’da başladığı mesleğini yıllar içinde Batman’a taşıyarak 56 yılı geride bırakmış durumda. "Allah’a şükür kimseye muhtaç olmadan, işimi yaparak geçimimi sağlıyorum" diyen Memiş, geçmişteki yoğun iş temposunu ve günümüzdeki düşüşü de vurguluyor.

Bir yandan ayakkabılara özenle tamir ederek mesleğine devam eden Memiş, , diğer yandan mesleğin kaybolmaması için çaba gösteriyor. Ancak, hem mesleğe olan ilgisizlik hem de değişen tüketim alışkanlıkları, bu değerli işin geleceğinin sona doğru geldiğini ifade etti.

"Eskiden işlerimiz çok iyiydi ama şu anda çok azalmış durumdadır"

Adanda ayakkabı boyayarak başladığı ve ardından tamir işine geçerek devam ettiğini belirten Kadir Memiş, "1968 yılından beri bu işi yapıyorum ve Allah'a çok şükür kimseye muhtaç olmadan kimseye el açmadan işimi yapıyorum. Bu işe Adana'da ayakkabı boyamayla başladım ve sonrasında tamir işine başladım. Batman'a geldikten sonra da ayakkabı tamir ve boyama işine devam ettim. İlk iş yerim Hamidiler pasajındaydı ve oradan buraya taşındım ve halen devam ediyorum. İnsan bir işe başladığında bırakamıyor. Eskiden işlerimiz çok iyiydi ama şu anda çok azalmış durumdadır. Eskiden insanlar ayakkabı bakım ve boyasına çok önem verirlerdi. Bazıların güden bir hatta iki defa ayakkabısını boyatırdı ama şu anda hafta bir hatta ayda bir kere bile insanlar ayakkabılarını boyatmıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Zamane gençleri neredeyse hiçbir şeyi beğenmiyor"

Eskiden iş yoğunluğundan dolayı gece yarılarına kadar çalıştıklarını ifade eden Memiş, "Eskiden insanlar kolay kolay bir şeye itiraz etmezdi ama bu zamane gençleri neredeyse hiçbir şeyi beğenmiyor ve itiraz ediyor. Eskiden işlerimiz o kadar çoktu ki gece yarılarına kadar çalışıyorduk. Şu anda ise sadece zaman geçiyor. Eskilerin çoğu takım elbise ve kundura giyiyorlardı. Şu anda ise insanların çoğu spor ayakkabı giymeye başladı. Şimdi çoğu müşterim eski dostlarımdır. Eskiden bu işi öğrenmek isteyenler vardı ama şu anda yok. Şimdiki gençler iş beğenmiyor. Bütün Batman'ı gezin bu işi yapan iki veya üç tane genç bulamazsınız. Yapanlarda benim gibi yaşlılardır. Birçok çırak yetiştirdim ama bir tanesini 7 yaşından 20 yaşına kadar yetiştirdim ve tam bir usta olmasına rağmen askerden geldikten sonra bu işi yapamama kararı aldı." dedi.

"Bizden sonra yerimizi alacak kimsenin olacağını sanmıyorum"

Ayakkabı tamir işini yapacak usta sayısının çok azaldığına dikkat çeken Memiş, "Ayakkabı tamir ve boyama mesleğimiz öyle bir aşamaya geldi ki benim gibi birkaç yaşlı kaldı onlarda bıraksa veya vefat etse bezim yerimizi alacak kimsenin olacağını sanmıyorum. Çünkü millet eskisi gibi ayakkabılarını tamir etmiyor. Çöplere bakın bir sürü ayakkabı var. Yırtılan ayakkabıyı ya da yıprananı tamir edecekleri yerine millet yenisini almayı tercih ediyor. Eskiden bir ayakkabıya üç defa pençe attığımı biliyorum. Ay akkanı çabuk yırtılmasın diye demir takarlardı. Eskiden bazı günlerde 4,5 hatta 10 tane ayakkabıya pençe takardım. Ama şu anda ise ayda bir tane bile kundurasına pençe vuran gelmiyor. Eskiden olan zevkler ise şu anda çok fark vardır. Şu anda iş çok ama çalışan yok. Tavsiyem herkesin mutlaka bir yerde çalışmasıdır. Çünkü boşta kalmak insana fayda vermez. Gücüm yettiği yere kadar işimi yapmaya devam edeceğim." diye konuştu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus Ebola salgının etkili olduğu Kongo'ya gidiyor

Malatya'da “Kent Bayramlaşması” programı düzenlendi

Diyarbakır’da dört yardım kuruluşunun kurban kesimleri başladı

Ağrı Dağı’nda fırtına geçit vermedi dağcı grubu mahsur kalmaktan son anda kurtuldu

Brezilya'da kritik reform Meclis’ten geçti: Çalışma saatleri kısalıyor 

Almanya'da Başbakan Merz'in yerine gelebilecek isimler tartışılıyor

Yapıcıoğlu: Silahın çözüm yöntemi olmadığı konusunda herkes hemfikir

Emlak vergisi ödemelerinde son gün 1 Haziran

Kolombiya’da iki silahlı grup arasında çatışma: 50 ölü

Ankara'da "16. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" programı gerçekleştirildi

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 ölü, 7 yaralı

Avrupa'da Ebola salgını alarmı: Önce İtalya şimdi de Avusturya'da karantina kararı

Malatya'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı

Umut Kervanı’ndan Van’da kurban organizasyonu: Yüzlerce aileye kırmızı et ulaştırılacak

Rusya ve Kazakistan arasında nükleer enerji ortaklığı

Uganda'da Ebola alarmı: Kongo ile sınırı kapattı

Kenya’da yatılı okulda yangın faciası: 16 ölü, 73 kişi hastaneye kaldırıldı

Siirt’te arazi anlaşmazlığı kavgası: 3 kişi yaralandı

Brezilya Dışişleri Bakanı Vieira Çin'i ziyaret edecek

Çin: Küba'nın yanında durmaya devam edeceğiz

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığında bayramlaşma

Yetimler Vakfı Etiyopya'da binlerce aileye kurban eti ulaştırdı

GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN harp başlıklı atış testini geçti

"Generaller Planı"nı bozan Kassam komutanı İzzeddin el-Beyk şehid oldu

Umut Kervanı Ağrı'da yüzlerce aileye kurban eti ulaştırdı

Güney Lübnan'da 11 şehit: Hizbullah operasyonlarında bir işgalci asker öldü

BM, siyonist rejimi çatışma bölgelerinde cinsel şiddet uygulayan taraflar listesine aldı

Uluslararası yardım kuruluşları Afganistanlı yetimleri bayram gününde de yalnız bırakmadı

Gazze'de bayram katliamı: 4'ü çocuk 10 Filistinli şehit oldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus Ebola salgının etkili olduğu Kongo'ya gidiyor

Malatya'da “Kent Bayramlaşması” programı düzenlendi

Diyarbakır’da dört yardım kuruluşunun kurban kesimleri başladı

Ağrı Dağı’nda fırtına geçit vermedi dağcı grubu mahsur kalmaktan son anda kurtuldu

Brezilya'da kritik reform Meclis’ten geçti: Çalışma saatleri kısalıyor 

Almanya'da Başbakan Merz'in yerine gelebilecek isimler tartışılıyor