• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Yarım asırdır ’palan’ mesleğini korumaya devam ediyor

GÜNDEM 5.06.2023 11:20:03 0
Yarım asırdır ’palan’ mesleğini korumaya devam ediyor

Yarım asırdır ’palan’ mesleğini korumaya devam ediyor

Mardin’de 'palancı' mesleğinin son temsilcilerinden biri olan Aydın İldoğan, yarım asırdır teknolojiye rağmen mesleğini icra ederek hem ailesini geçindirmeye, hem de unutulmaya yüz tutmuş olan mesleğini devam ettirmeye çalışıyor.
Mardin’de palan ustası olan 58 yaşındaki Aydın İldoğan, 8 yaşında babasından öğrendiği mesleği yarım asırdır sabırla sürdürüyor. Şimdiye kadar 4 çırak yetiştiren İldoğan, çıraklarının da mesleği ellerinde tutmamasıyla teknolojiye rağmen mesleğin varlığını sürdürmeye devam ediyor.
8 yaşından beri mesleğini yürüttüğünü, geçimini bu şekilde sağladığını söyleyen Aydın İldoğan, 'Yaklaşık 50 yıldır çalışmaktayım. Bu mesleği babamdan öğrenerek, 8 yaşından beri bu meslekteyim. 4 tane çırak yetiştirdim hiç biri devam etmiyor. 6 kardeşiz bir tek ben devam ediyorum. Bu mesleği yaparak çocuklarımı okuttum. Bizden sonra yetişen olmadığı için bu meslek bitecek. Ondan sonra at, eşek ve katırlara yazık olacak. O zaman kıymetimiz anlaşılacak' dedi.
Halkın semer mesleği ile palancılık mesleğini birbiri ile karıştırdıklarını belirten İldoğan, 'Bu mesleğin asıl adı palandır. Semer ile arasındaki fark ise semerde tahta iskele kullanılır. Palanda, el dokuması keçe, kilim kullanılır. Her türlü zorluğa rağmen devam etmekteyiz. Mardin’de son 2 usta kaldık. At, eşek ve katırlara palan yapıyoruz. Daha çok yük binek hayvanları için kullanılmaktadır' diye konuştu.
Palanın içine de kamış odunlarını koyduklarını aktaran İldoğan, 'Kamış ise suyun içindeki bataklıktan çıkartılıyor. Toplanılması çok zahmetlidir. Doğubayazıt, Muş, Bitlis’ten getiriyoruz. Çuvaldızın çabuk girmesi için ceylan boynuzu kullanıyoruz. Rahat çalışmak için yağlama yapıyoruz. Ceylan boynuzunu kullanma sebebimiz kuyruk yağı koyduğumuzda asla koku yapmıyor, adeta bir dondurucu görevi görüyor. Bunun da özelliği bu' şeklinde konuştu.

Gazze'de sağlık ve sosyal hizmetleri durma noktasına geldi

Kolombiya'da dron saldırısı: 1 ölü, 20 yaralı

Bingöllü çocuklar: Gazze için harekete geçin

Sakarya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Kuraklık nedeniyle zarar yüzde 100’lere dayanmış durumda. Çiftçi destek bekliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi Arabistan'a gidiyor

Lavrov ile Rubio, Rusya-Ukrayna müzakerelerini görüştü

Otomobilde şarjda bırakılan telefon yangına sebep oldu

ABD'yi fırtına ve hortum vurdu: 23 ölü

Van'da sağlık sektörüne güç katan firma: MSK Medikal

Peru’da 6 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da 244 hafız için icazet merasimi düzenlendi

İlahiyatçı Erdem: İsraf sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felakettir

Şeyh Halid'in türbesine yoğun ziyaretçi ilgisi

Kamyon ile minibüs çarpıştı: 3 yaralı

Polonya'da yarın cumhurbaşkanı seçimi yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

Portekiz erken genel seçim için sandık başına gidecek

Meteorolojinin uyardığı Bursa'da sağanak yağış etkili oluyor

Şanlıurfa’da organize suç operasyonu: 8 şüpheli tutuklandı

Çevre haftası öncesi geri dönüşüm yarışması başlıyor

Topladıkları 250 bin TL.'yi Gazze için bağışladılar

Minikler paralarını Gazze için bağışladı

Adıyaman Havaalanı'nda nisan ayında 33 bin 859 yolcuya hizmet verildi

Depremzede esnaf: İş yerim çalışmaya uygun inşa edilmedi

Takla atan araç ters döndü: 1 yaralı

Avşo Deresi'nde kapsamlı temizlik çalışması

13 metrekarelik atölyede dört sanatı tek bir çatı altında yaşatıyor

Kınalı keklik avlayan şahsa 63 bin lira ceza

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ki konferansta Filistin’de yaşanan hukuksuzluklar konuşuldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ