SAĞLIK 26.08.2024 14:26:30 0

Yaşa bağlı olarak nörolojik bayılma riski artabilir!

Yaşa bağlı olarak nörolojik bayılma riski artabilir!
Haberi Sesli Oku

Beyne yeterli oksijen gitmediği durumlarda ortaya çıkan geçici bilinç kaybı haline senkop denildiğini belirten uzmanlar, tansiyon, kalp problemleri ve stres gibi faktörlerin buna neden olabileceğini söylüyor. 

Araştırmalara göre kadınlarda senkop riskinin biraz daha yüksek olduğunu ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, nörolojik bayılmalara ilişkin bilgi paylaştı.

İleri yaşlarda nörolojik bayılmalarla daha sık karşılaşılıyor

Nörolojik bayılma yani senkopun  beyne yeterli oksijen gitmediği durumlarda ortaya çıkan geçici bilinç kaybı hali olduğunu ifade eden Şalçini, “Bayılma veya senkop oluşma nedenleri arasında düşük tansiyon, kalp problemleri, hipoglisemi (şeker düşüklüğü), dehidrasyon ve stres gibi faktörler yer alabilir.” dedi. 

Senkop vakalarının kadın ve erkeklerde görülme sıklığının benzer olduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Şalçini, “Ancak bazı araştırmalar kadınlarda senkop riskinin biraz daha yüksek olduğunu gösteriyor. Senkop yaşa bağlı olarak sıklığı artabilir, özellikle ileri yaşlarda daha sık karşılaşılabilir.” şeklinde konuştu.

Senkopun tanısı için detaylı muayene yapılmalı 

Nörolojik hastalıkların bayılmaya neden olması durumunun uzmanlık gerektiren bir konu olduğuna vurgu yapan Şalçini, “Bu nedenle nöroloji uzmanları bu tür durumlarla ilgilenirler. Senkopun belirtileri arasında baş dönmesi, bulanık görme, terleme, bulantı, bayılma hissi, kulak çınlaması gibi belirtiler yer alabilir.” dedi.

Senkopun tanısı için genellikle detaylı bir muayene yapılması ve çeşitli testler uygulanması gerektiğini de dile getiren  Şalçini, tanı konulabilmesi için gerekli olabilecek aşamaları şöyle açıkladı:

“Elektrokardiyogram (EKG), elektroensefalogram (EEG), beyin görüntülemeleri (MR), beyne kan akım sağlayan damarların doppler ultrasonografi ile görüntülenmesi, kan testleri, kardiyak ritm veya tansiyon holter monitörizasyonu gibi testlerle tanı konulabilir.”

Tedavi kişiye özel planlanır 

Senkopun bir kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, “Özellikle tekrarlayan bayılmalar yaşam kalitesini düşürebilir ve günlük aktiviteleri sınırlayabilir. Tedavi edilebilir olup, senkop nedenine bağlı olarak tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. Tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, kalp pili gibi cihazların kullanımı ve bazı durumlarda cerrahi müdahale yer alabilir. Tedavi planı, bireyin durumuna ve senkopun altında yatan nedenlere göre belirlenir. Kesin bir tedavi planı için uzman bir sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Türkiye'nin ilk Astronotu Alper Gezeravcı ATÜ'de öğrencilerle buluştu

Kürt alimlerin kaldırıma işlenen vecizeleri tepkilerin ardından kaldırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026-2035 dönemini Aile ve Nüfus 10 Yılı ilan ediyoruz

Mardin’de uygulamalı trafik eğitimi verildi

Tekstil işçilerini taşıyan minibüs ile bir otobüsün çarpışması sonucu 7 kişi yaralandı

Şanlıurfa’da gençlik için ifsada karşı alternatif etkinlik

Çiftçilere destekleme ödemeleri başladı

Kurban Bayramı için idari izinler 5 Haziran'da başlayacak

Diyarbakır'da kurşunlama ve kundaklama suçlarına karışan 3 şüpheli yakalandı

Salatalık fiyatlardan dert yanan çiftçiler: Emeğimizin karşılığını alamıyoruz

Battalgazi Belediyesi'nden mezarlıklarda bahar ve bayram temizliği

Üney: Kurban Bayramı tatil değil, ibadet ve yakınlaşma zamanıdır

Uzmanlardan DEHB uyarısı: 12 yaşından önce başlayan ve altı aydan uzun süren belirtilere dikkat!

Bingöl’de İlk kez yapıldı: Uyluk greftiyle septum onarımı

Şanlıurfa'da market denetiminde tarihi geçmiş gıda ürünleri ele geçirildi

İran ve ABD arasında dolaylı müzakereler başladı

Anamur'da 4-6 yaş Kur’an kursu öğrencileri piknikte buluştu

Vali Kızılkaya: Sorunları yerinde ve birlikte çözeceğiz

4-6 yaş Kur'an kursu öğrencileri için yılsonu etkinliği düzenlendi

Batman'da Şeyh Maruf Dergah Camii'nin temeli dualarla atıldı

Depremde yıkılan Evliyaoğlu Camii, yeniden inşa edilerek ibadete açıldı

Ağrı'dan Gazze için çağrı: Siyonist işgale karşı topyekûn direniş farzdır

İstanbul'da kanalizasyon çalışmasında yol çöktü: Bir işçi göçük altında kaldı

Doç. Dr. M. Latif Altun: Medreseler sadece geçmişin değil, geleceğin de eğitim umudu

Liseli gençlerden ortak tepki: Gazze için ses ver

Prof. Dr. Ahmet Tekin: Bugün Gazze’yi bombalayanlar, Kur’an’ın lanet ettiği kalplerin varisleridir

Hür Gençlik Şanlıurfa'da Gazze için diriliş konseri düzenleyecek

Sosyal medya üzerinden dolandırıcılık yaptıkları tespit edilen 8 kişi yakalandı

HAMAS'tan 80 ülkenin Gazze çağrısına destek

Şanlıurfa'da “Müslüman Gençlik Haftası Buluşması” düzenlenecek

Yükleniyor