• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Yaşlılık döneminde gözden kaçabilen sinsi hastalık hidrosefali!

05 Eylül 2024, Perşembe 18:08
05 Eylül 2024, Perşembe 18:08
Yaşlılık döneminde gözden kaçabilen sinsi hastalık hidrosefali!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlar, ileri yaşlarda görülen yürüme zorlukları, ufak tefek idrar kaçırmalar ve zihinsel işlevlerin zayıflaması gibi sorunların toplumda genellikle olağan karşılandığını ancak bunların “Yetişkin hidrosefalisi” hastalığına işaret edebildiğine dikkat çe

Dolayısıyla bu sorunlar ya geçiştiriliyor ya da her biri için ayrı branşlardaki hekimlere başvurularak çözüm aranıyor.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Acka, yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyen, “beyinde sıvı birikmesi” anlamına gelen “Yetişkin hidrosefalisi” hastalığı hakkında bilgi verdi.

Yetişkinlerde gelişen hidrosefaliye tanı konulmasında güçlük çekildiğine dikkat çeken Acka, "Hastalığa uzun süre tanı konulamamasının en büyük sebebi, hastanın yaşıdır.  Hastalar mevcut yakınmaların yaşlılığa bağlı doğal bir süreç olduğunu düşünerek tablo ağırlaşmadan hekime başvurmazlar. Bir diğer olası nedeni ise sorunların ileri yaşlarda  yaygın görülen sistemik hastalıklardan kaynaklandığının  düşünülmesidir. Yürüme güçlüğü, baş ağrısı ve idrar kaçırma gibi yakınmaların tek bir hastalık nedeniyle gelişebileceği bilinmediği için her soruna yönelik farklı branşlardaki doktorlara gidilir." dedi.

Böylece hidrosefalinin yıllarca sinsi sinsi ilerleyerek hastanın konforlu bir yaşam sürmesinin önünde ciddi bir engel oluşturabildiğine işaret eden Acka, bu tür yakınmalarda mutlaka bir nöroloji veya beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarına başvurulması gerektiğine belirterek, “Günümüzde tedavinin ardından sorunlar genellikle tümüyle ortadan kalkmakta ve hastalar kaliteli bir yaşam sürebilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Halk arasında “beyinde su toplanması” olarak biliniyor                                             

Acka, "Beynin iç tarafından salınarak, omurilik çevresi dahil sinir sistemi etrafında dolaşan sıvı, beynin dış yüzeyince emiliyor. Beyinde sıvı içeren boşluklarda veya ventrikül adlı su keselerinde aşırı miktarda beyin omurilik sıvısı birikmesine tıpta 'hidrosefal'; halk arasında 'beyinde su toplanması' deniliyor. Hidrosefali her yaşta ortaya çıkabilse de en sık bebeklerde ve 65 yaş üzeri yetişkinlerde görülüyor. Sıvı birikmesi yüksek basınca sahip olabiliyor veya basınç yüksekliği olmadan ve 'Normal Basınçlı Hidrosefali' olarak adlandırılan şekilde gelişebiliyor. Normal Basınçlı Hidrosefali ileri yaştaki popülasyonda en yaygın görülen formu oluşturuyor. Öyle ki hastalık 80 yaş üstündeki her 100 kişiden yüzde 6’sını etkiliyor. Beyin omurilik sıvısındaki dolaşımın bozulması, emilimin azalması ve beyin dokusundaki bazı değişiklikler hidrosefaliye yol açıyor. Ancak bu değişimlere hangi faktörlerin neden olduğu ise henüz bilinmiyor." diye konuştu.

Hastalık ilerlediğinde 3 temel belirti görülüyor

Hastalığa ilişkin fiziksel ve bilişsel pek çok farklı belirtinin bulunduğunu ifade eden Acka, "Bu belirtilerin hepsi her hastada aynı anda gözlemlenmese de genellikle birkaçı bir arada görülüyor. Başlıca belirtiler arasında; baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, yürüme zorluğu veya yürüyüş bozuklukları, denge veya koordinasyon kaybı, artan uyku eğilimi, idrar kaçırma, görme bozukluğu, bozulmuş bilişsel beceriler, hafıza kaybı ve hafif bunama yer alıyor. Ancak hastalık ilerledikçe yürüme zorluğu, idrar kaçırma ve bilişsel sorunlar olmak üzere 3 temel belirti klinik tabloya hakim oluyor: Koordinasyon kaybı, yavaş, titrek ve dengesiz yürüme tarzıyla karakterize olan 'yürüme zorluğu' bu belirtilerden birini oluşturuyor. 'Ani ve istemsiz idrar kaçırma' ikinci temel belirti olurken; hafıza sorunları, dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü ve zihinsel işlevlerde azalma gibi 'bilişsel sorunlar' da 3’üncü temel belirti arasında yer alıyor." şeklinde konuştu.

Diğer nörolojik hastalıklarla karışabiliyor!

Normal Basınçlı Hidrosefali hastalığına tanı konulmasında güçlük yaşanmasının bir başka etkeninin, bazı nörolojik hastalıklarla ortak belirtilere sahip olması olduğunu ifade eden Acka, "Bu nedenle değerlendirmenin deneyimli bir nöroloji veya beyin ve sinir cerrahı uzmanı tarafından yapılması önem taşıyor.  Tanı sürecinde önce hastalığın üç ana belirtisi gözlemlenerek klinik bir değerlendirme ve nörolojik muayene yapılıyor. Ardından sıvı birikimini görmek için manyetik rezonans görüntüleme (MRG) veya bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılıyor.  Tanıdan emin olmak amacıyla 'lomber ponksiyon' yöntemine başvurulduğunu söyledi.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Acka, “Bu işlemde bel bölgesinden bir iğneyle beyin omurilik sıvısı örneği alınarak basınç ölçülmektedir. İşlem sıvı basıncının da düşmesini sağladığı için hastada klinik belirtiler düzelebilir. Bu tablo uygulanacak cerrahi tedavinin başarısına işaret eder. Bu tetkiklerin kombinasyonuyla hastalığa tanı konulmaktadır.” diye ekledi.

Genellikle cerrahi yöntemle tedavi ediliyor!

Normal Basınçlı Hidrosefali’nin tedavisi semptomların şiddetine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre planlandığını aktaran Acka, tedavinin genellikle beynin omurilik sıvısının normal dolaşımını sağlamak amacıyla yapılan cerrahi yöntemleri içerdiğini kaydetti.

Acka, "Normal Basınçlı Hidrosefali bulunan hastalarda uygulanan tedavilerle, yürüyüş bozukluğu, idrar kaçırma ve hafıza bozukluğu gibi yakınmalar tamamen düzeltilebiliyor. Bu hastalığın tedavisinde en yaygın olarak Ventrikülo-Peritoneal Şant Cerrahisi’nin uygulanıyor. Şant cerrahisinde ince bir tüp aracılığıyla beyin omurilik sıvısı biriktiği   bölgeden alınıp karın boşluğu, kalp zarı veya akciğer zarı gibi başka bir yere yönlendirilmektedir. Bu yöntem beyin ventriküllerinin normal boyutlarına dönmesine ve basıncın azalmasına katkı sağlamaktadır. Endoskopik üçüncü ventrikülostomi yönteminde ise normal sıvı dolaşımına imkan tanıyacak bir alternatif kanal açma işlemi yapılmaktadır.  Böylece beyindeki omurilik sıvısı doğrudan bir ventrikülden (su kesesi) diğer ventriküle akar ve normal sıvı dolaşımı restore edilir. Bazı durumlarda ise ameliyat yerine şikayetleri ortadan kaldırmaya yönelik ilaç ve fizik tedavi gibi yöntemler yeterli gelmektedir.” şeklinde sözlerine son verdi. (İLKHA)

Bingöl’de eğitime kar engeli

Siyonist rejimden Lübnan'a 10'dan fazla hava saldırısı

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Seçimi Sonuçlandı

Erzincan’da durdurulan otobüste 1 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Sivas’ta kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi

Gaziantep için kuvvetli yağış uyarısı

İslam İşbirliği Teşkilatı, işgalci rejimin Somaliland'ı tanımasını kınadı

Şanlıurfa'da otomobil kanala düştü

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlık Seçimini M. Salih Kaplan Kazandı

Gaziantep’te hırsızlık suçundan aranan şahıs yakalandı

Malezya, müstehcen içerik nedeniyle Grok'a erişimi geçici olarak askıya aldı

Antalya'da hafif ticari araç bariyere çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Trump: Küba'ya artık petrol veya para akmayacak!

TBMM’de bu hafta: Trafik cezalarında sert artış gündemde

Manisa'ya 810 milyon liralık sulama yatırımı

Avustralya'da Koji Tropikal Siklonu etkili oluyor

Alman Konsolosluğu'nda "Filistin eylemlerinde tutuklananlar serbest bırakılsın" çağrısı

ABD'den Venezuela'daki vatandaşlarına "ülkeyi terk edin" çağrısı

AFAD’dan Sudan’a 6’ncı İyilik Gemisi

Sudan hükümeti yaklaşık 3 yıllık savaşın ardından Hartum'a geri dönüyor

Slovakya: Ukrayna’ya askeri yardım yapmayacağız

Kahramanmaraş’ta eğitime bir gün ara verildi

Sivas, Kayseri ve çevreleri için kuvvetli kar yağışı bekleniyor

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 412'ye yükseldi

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Çiftçi oyunu kullandı

Ege Denizi için fırtına uyarısı

Malatya için kuvvetli kar yağışı uyarısı

Elazığ için kuvvetli kar ve karla karışık yağmur uyarısı

Trump'tan Küba'ya yaptırım kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Geleneksel İslam sanatları medeniyetimizin estetik hafızasıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl’de eğitime kar engeli

Siyonist rejimden Lübnan'a 10'dan fazla hava saldırısı

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Seçimi Sonuçlandı

Erzincan’da durdurulan otobüste 1 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Sivas’ta kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi

Gaziantep için kuvvetli yağış uyarısı

İslam İşbirliği Teşkilatı, işgalci rejimin Somaliland'ı tanımasını kınadı