-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,09
-
EURO
51,24% 0,11
-
GRAM ALTIN
6415,56% -0,03
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Yatağan Girme Barajı’nda su tutulmaya başlandı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Muğla’nın Yatağan ilçesinde inşa edilen Girme Barajı’nda su tutulmaya başlandı. 1 milyar 811 milyon liraya mal olan proje, 21 bin 510 dekar tarım arazisini modern sulama sistemleriyle buluşturacak.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Muğla'nın bereketli topraklarını suyla buluşturarak tarımsal verimliliği artırmak amacıyla inşa edilen Yatağan Girme Barajı'nda su tutulmaya başlandığını belirterek “Kış aylarında artan yağışlar ile birlikte barajda depolanacak su, Girme Ovası'nda yer alan 21 bin 510 dekar tarım arazisinin modern sulama sistemleriyle sulanmasını sağlayacak" ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada, tarımsal üretimde verimliliğin ve kalitenin artırılması, bu bağlamda gıda arz güvenliğinde sürekliliğin sağlanması amacıyla küresel iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirecek suyu merkeze alan politikalar oluşturduklarına dikkati çekti.
Bu çalışmalar kapsamında, tarım arazilerinden en yüksek verimi almaya yönelik modern sulama sistemlerini ülkenin dört bir yanında yaygınlaştırmak üzere yeni tesisler inşa ettiklerinin altını çizen Yumaklı, bu projelerden en önemlilerinden birinin de Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından, tarımsal üretimde ülkenin gözbebeği illerden biri olan Muğla'nın Yatağan ilçesinde yapımı tamamlanan Girme Barajı olduğunu bildirdi.
Bakan Yumaklı, Girme Deresi üzerine sulama amaçlı inşa edilen, temelden 71,5 metre yüksekliğe sahip barajın gövdesi için 770 bin metreküp gövde dolgusu yapıldığını dile getirerek şu bilgileri aktardı:
"Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa edilen Girme Barajı'nda 12 milyon 750 bin metreküp su depolanacak olup, tesis ülke ekonomisine yıllık 470 milyon lira katkı sağlayacak. Sulama projesindeki çalışmalar da Girme Barajı ile eş zamanlı olarak yürütüldü. Bu bağlamda, sulama şebekesi için gerekli olan 87 bin 500 metre uzunluğundaki sulama hattı ile 558 adet sanat yapısının imalatları tamamlanırken 5 bin 587 metre uzunluğunda drenaj kanalı da açıldı."
Barajın, sulama dahil toplam maliyetinin bugünkü fiyatlarla 1 milyar 811 milyon TL olduğunu vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti:
“Kış aylarında artan yağışlar ile birlikte barajda depolanacak su, Girme Ovası'nda yer alan 21 bin 510 dekar tarım arazisinin modern sulama sistemleriyle sulanmasını sağlayacak. Bu proje sayesinde bölgedeki çiftçilerimizin suya erişimi kolaylaşacak ve tarımsal verimlilik artacak. Türkiye'mizi ve bölgemizi tarımsal zenginliğimize zenginlik katacak bu tür projelerle buluşturmaya devam edeceğiz. Ülkemize ve Muğla ilimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum." (İLKHA)
Fırtına deniz ulaşımını vurdu: İDO ve BUDO'da çok sayıda sefer iptal
Trump'tan yine tehdit: İran'ın petrolünü ve uranyumunu ele geçirebiliriz
18 il için "sarı" kodlu uyarı: Sağanak, kar ve fırtına bekleniyor
Gazze'de ateşkese rağmen katliam sürüyor: 2 şehit
Siyonist rejim ve ABD'den kirli saldırı: İran ve Lübnan'da sivil altyapı hedef alınıyor
İran ve Hizbullah'tan çok cepheli misilleme: ABD üsleri ve işgal hedefleri vuruldu
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Yükleniyor







