Gaziantep'te açılan 8'inci Kitap Fuarı'na katılan yayınevleri ve yazarlar fuara katılımı değerlendirdi.
Gaziantep'te düzenlenen kitap fuarına 170 yayınevi ve 131 yazar katılım sağladı. Fuara katılan yayınevleri ve yazarlar okumanın önemine dikkat çektiler.
"Okumama gayreti var"
Kitap okumanın değer kaybettiği ve kitaba ilginin azaldığına değinen Eşref Savaş, "Gaziantep'te yapılan bütün kitap fuarlarına katıldım. Maalesef Gaziantep'in sıkıntısı kitap okumamaya büyük bir gayret sarf ediyor. Bu yüzden okullardan gelen çocuklarla fuar alanı biraz kalabalık oluyor ama alışveriş maalesef zayıf. Bu sürekli böyle oluyor." dedi
Savaş, sosyal medya bağımlılığının önüne geçip kitap okutabilme adına yerel yönetimlerin kitap okumaya teşvik edici yöntemler geliştirmesi gerektiğini kaydetti.
"Kitap okumaya teşvik etmek gerekir"
Yerel yönetimlere seslenen Savaş, "Kitap okuyanı teşvik etmelidir. Kitap okuyana armağanlar vererek bu işin biraz daha tabana yayılmasını teşvik etmesi gerekir. Velilere de büyük bir iş düşüyor. Çocuğa 'oku' demek tek başına çok bir mana ifade etmiyor. Eğer baba okumuyorsa, çocukta babasından ne görüyorsa, onu yapıyor. o yüzen bizler kitapların okunması gerektiğini, bir baş ucu kaynağı olması gerektiğini söylüyoruz. Ve bunun eksik edilmemesi gerektiğini umut ediyoruz. Çabamız boşuna değil, git gide bir gelişme olur inşallah." ifadelerini kullandı.
"Fuara katılım fazla, kitaba ilgi az"
Fuarların ziyaret edildiğini ancak kitaba karşı ilginin az olduğunu dile getiren Mehmet Hanefi Kurt, "Sosyal medyanın etkisinden dolayı kitap okuma alışkanlığı zayıflamış durumdadır. Sosyal medyada fazla zaman geçirmek tıbben de zararlı olduğu belirlemiştir. Kişinin göz sağlığı açısından da telefondan uzak kalması gerekiyor. Kitap okumak gerekiyor. Kitap okumak gözü yormuyor. Gençlere kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Günde en az 10 sayfa okumak gerekiyor. Günlük 30 sahife okumak son derece idealdir. Gençler kitap okusunlar. Her şey okumayla çözülür. İnsanın bilgi dağarcığı ne kadar güçlü olursa, insanlararası iletişim de o kadar gelişir, refahta yükselir." şeklinde konuştu.
"İnceliyorlar ama almıyorlar"
Kitaba ilginin kalmadığını dile getiren Hüseyin Koçarslan, "Fuara ilgi var ama kitap alınıp okunacak kadar ilgi yok. Fuara gelen insanlar kitapları inceliyorlar ama almıyorlar. Bu insanların okumaya olan ilgisinin çok az olmasından kaynaklanıyor. Gençler sosyal medyayı kitap okuma anlamında çok kullanmıyorlar. Gönül ister ki incelesinler araştırsınlar. Kitaba ilgi alakanın iyi olması için sosyal medyanın bu anlamda kullanılmalıdır. Ancak gençlerimizin bu konuda sosyal medyada olmadıklarını görüyorum. Bizim yine benliğimize dönmemiz lazımdır. Kitap insandır, insan kitaptır." dedi. (İLKHA)