• BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

"Yayla Muzu" tezgâhlardaki yerini aldı

26 Nisan 2025, Cumartesi 03:15
26 Nisan 2025, Cumartesi 03:15
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siirt’in yüksek kesimlerinde yetişen ve halk arasında “yayla muzu” olarak bilinen ışkın, baharın gelişiyle birlikte tezgâhlardaki yerini aldı.

Şifa kaynağı olarak bilinen yayla muzu, Siirt başta olmak üzere İstanbul, Diyarbakır ve Batman gibi şehirlere de gönderiliyor.

İlkbaharın gelişiyle birlikte doğanın sunduğu eşsiz ürünlerden biri olan yayla muzu (ışkın), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek rakımlı ve karlı dağlarında yetişiyor. Nisan ayı başında olgunlaşmaya başlayan ışkın, genellikle mayıs sonuna kadar toplanabiliyor. Yaklaşık iki aylık kısa bir ömrü olan bu ürün, sağlık açısından sunduğu faydalarla da dikkat çekiyor.

Şeker, mide, bağırsak, tansiyon ve kolesterol gibi pek çok sağlık sorununa iyi geldiği belirtilen yayla muzu hakkında, çeşitli profesör ve doktorların açıklamaları da bulunuyor. İnternette “yayla muzu” diye arama yapıldığında, bu meyvenin sağlık üzerindeki etkilerine dair birçok bilimsel görüşe ulaşılabiliyor.

"Toplanması oldukça zahmetli bir iş"

Siirt'te yıllardır yayla muzu satışı yapan Maşallah Durak, ürünün tezgâhlara ulaşma sürecinin zorluğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Yayla muzu Nisan başında çıkar, Mayıs sonuna kadar devam eder. Genelde Pervari ilçemizden gelmeye başladı, önümüzdeki günlerde Şirvan ilçemizden de gelmeye başlayacak. Bitlis ilinden de ışkın getiriliyor. Köylüler kendi imkânlarıyla topluyor, biz de satışa sunuyoruz. 2 ay boyunca bu işle uğraşıyoruz. Yayla muzu, karlı ve yüksek dağlarda yetişir. Bu meyve susuz kaldığında hemen kuruduğu için, yetişmesi için bol kar olan yüksek kesimlere ihtiyaç vardır.”

"Yayla muzunu toplamak sandıkları kadar kolay değil"

Ürünün toplanmasının oldukça zahmetli olduğunu belirten Durak, "Köylüler katırlarıyla köylerinden 10-15 kilometre uzaklıktaki yüksek dağlara çıkmak zorunda kalıyor. Köyler genellikle daha alçakta olduğu için, ürünün yetiştiği yerlere ulaşmak ciddi bir emek istiyor. Zaman zaman katırlar dağlardan düşüp kaybolabiliyor veya yaralanabiliyor. Vatandaşlar bazen kilosu 150 TL olduğu için fiyatı pahalı buluyor ama yayla muzunu toplamak sandıkları kadar kolay değil. Toplama süreci hem zahmetli hem de tehlikeli." ifadelerini kullandı.

Yoğun Talep Görüyor

Bölge halkı tarafından büyük ilgi gören yayla muzu, yalnızca Siirt'te değil, diğer illerde de rağbet görüyor. Durak, İstanbul, Diyarbakır ve Batman gibi şehirlere de yayla muzu gönderdiklerini belirterek, "Halkımız yayla muzunu çok seviyor ve talep ediyor. Elimizden geldiğince şehir dışındaki vatandaşlarımıza da ulaştırmaya çalışıyoruz." dedi.

Sağlık açısından sunduğu birçok fayda ve zorlu doğa koşullarında yapılan zahmetli toplama süreciyle dikkat çeken yayla muzu, bahar aylarının en özel lezzetlerinden biri olarak tezgâhlardaki yerini almaya devam ediyor. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: "yayla muzu" tezgâhlardaki yerini aldı

Erzurum’da maden ocağında göçük: 1 ölü, 2 yaralı

Orman yangınlarına müdahale sürüyor

Gazze'de açlıktan ölen çocukların sayısı 66'ya yükseldi

Ensarullah'tan balistik füze açıklaması: Zulüm bitene kadar devam edeceğiz

Başkan Fırat: Uyuşturucu kullanımı son on yılda zirve yaptı

Siirt’te 29 köyü şehre bağlayan güzergah yenilendi

Klima patladı: 4 yaralı

ABD Senatosu, Trump'ın İran'a karşı savaş yetkisini sınırlama girişimini reddetti

47 ilde ormanlara giriş yasaklandı

Şanlıurfa'da 4 ilçede planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Bursa'da maddi hasarlı trafik kazası

LPG ithalatı Nisan ayında yüzde 17,5 azaldı

Mardin’de İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı düzenledi

Şanlıurfa'da trafik kazası: 1 kişi yaralandı

Katil rejimin İran’a yönelik saldırılarında 9 gazeteci hayatını kaybetti

Ukrayna: Rusya'ya ait "Su-34" uçaklarını vurduk

Mardin Havalimanı’nda uçuş krizi: Yolcular 12 saat bekletildi

Malatya'da kayısı bahçelerinde şarka hastalığına karşı sürvey çalışması yapıldı

Nablus'ta arazilere çadır kuran Yahudi çeteler "Filistin'de Gelecek Yok" yazılı prtlar astı

Gazze'de her gün 100'den fazla çocuk yetersiz beslenmeyle hastaneye yatırılıyor

Ordu'da uyuşturucu operasyonu: 18 şahıs tutuklandı

İşgal rejimi Yemen'den atılan füzeyle sarsıldı: Birussebi yakınlarında patlama

3 ilde telefon dolandırıcılığı operasyonu: 23 gözaltı

Gazze'de katliam devam ediyor: 16 şehit

Siber suçlulara 48 ilde operasyon: 284 şüpheli yakalandı

Gazze'de yeni tehcir dalgası: Açlıkla kuşatılan halk sığındığı yerlerden de sürülüyor

İran, siyonist rejimin saldırılarında katledilen yetkililerini uğurluyor

Memur ve emekli zammı perşembe günü belli oluyor

Gazze'de 631 gündür süren soykırım: Yardım kuyrukları, mülteci çadırları ve okullar bombalanıyor

4 bin 36 hâkim ve savcının görev yeri değişti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Erzurum’da maden ocağında göçük: 1 ölü, 2 yaralı

Orman yangınlarına müdahale sürüyor

Gazze'de açlıktan ölen çocukların sayısı 66'ya yükseldi

Ensarullah'tan balistik füze açıklaması: Zulüm bitene kadar devam edeceğiz

Başkan Fırat: Uyuşturucu kullanımı son on yılda zirve yaptı

Siirt’te 29 köyü şehre bağlayan güzergah yenilendi

Klima patladı: 4 yaralı