• BIST 100

    10941,37%0,65
  • DOLAR

    40,89% 0,07
  • EURO

    47,81% -0,09
  • GRAM ALTIN

    4398,70% 0,36
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,00

Yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzeti: Patlıcan kebabı

12 Haziran 2023, Pazartesi 12:10
12 Haziran 2023, Pazartesi 12:10
Yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzeti: Patlıcan kebabı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzeti: Patlıcan kebabı

Gastronomi kenti Gaziantep’te patlıcan kebabı, yaz mevsiminin gelmesiyle ve damakta bıraktığı eşsiz lezzetle sofraları süslemeye devam ediyor.
Gaziantep’in Gastronomi dalında UNESCO tarafından tescillenmiş yemekler arasında yer alan patlıcan kebabı yaz mevsiminin gelmesiyle sofraların en gözdesi olmaya devam ediyor. Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin diğer illerinde de yapılan bu yemeği, insanlar geleneksel olarak evde arta kalan patlıcan ve kuzu etinden yapılan kıymayla bir tepsi patlıcan kebabı hazırlar, sonra odun ateşinde pişmek üzere bir fırına götür. Yöre halkının severek yediği yemeklerden olan Patlıcan kebabı günümüzde çevre illerden ve yurt dışından gelen turistler tarafından yoğun ilgi görmesiyle lokantalarda en çok satılan kebap haline geldi.
“Gaziantep’te yaz mevsiminde Patlıcan kebabı olmazsa olmazlardan”
Yaz mevsiminin ve patlıcan üretim sezonunun gelmesiyle patlıcan kebabına yoğun ilgi olduğunu söyleyen Habip Özçelik, “Patlıcan kebabı yaz aylarının gelmesiyle ve patlıcan mevsiminin de başlamasıyla hem Gaziantepli yerli müşteriler hem de şehir dışından gelen müşteriler tarafından bu dönemde yoğun talep görmeye başladı ve tüketim arttı. Gaziantep’te yaz mevsiminde Patlıcan kebabı olmazsa olmazlardan olduğu gibi kebap denilince de ilk başlarda gelir” dedi.
“Patlıcan taze olmazsa istediğin kebabı elde edemezsin”
Patlıcanın tazeliğine dikkat çekerek kebabın taze patlıcandan yapılması yemeğin lezzetini arttıracağını söyleyerek kebabın yapım aşamasındaki inceliklerden bahseden Özçelik,“6 aylık kuzunun boşluk tarafından hafif yağlı bir kıyma elde ediyoruz, patlıcanımız acı tadın gelmemesi için çekirdeksizdir. Onun haricinde şişe takarak elde ediyoruz. Patlıcan taze olmadığında solar, bıçağı vurduğunda kesmez. O zaman o suyunu kaybetmiş olur, özelliğini kaybetmiş olur yani sen istediğin bu kebabı elde edemezsin” ifadelerini kullandı.
UNESCO’nun tescillediği damak zevkine hitap eden Antep yöresel yemekleri arasında bulunan Patlıcan Kebabına vurgu yapan Özçelik, “Gaziantep denince akla yemek geliyor dolayısıyla UNESCO’nun adını Gaziantep’te duymamız gayet normal. Gaziantep’te birçok yöresel yemeklerimiz var patlıcan kebabımız da onlardan bir tanesidir. Patlıcanın yaz mevsiminde yetişmesinden dolayı talep fazlasıyla yoğun ve dışarıdan gelen misafirlerimizde yoğun ilgi gösteriyor” şeklinde konuştu.
“Ortalama günlük 50 şiş tüketim gerçekleşiyor”
Günlük tüketim sıklığına, fiyatındaki uygunluğa ve patlıcan kebabını tatmayanların bir an önce tatması gerektiğini belirten Özçelik, “Ortalama günlük 50 şiş tüketim gerçekleşiyor ama gününe göre artış ve azalış gösterebiliyor. Hafta sonu daha yoğun bir tüketimle karşılaşıyoruz. Patlıcan kebabında 2 şiş bir porsiyona denk geliyor ve böylece fiyatı herkesin cebine uygun olacak şekilde 180 TL’dir. Gaziantep’te patlıcan kebabını tatmayanların bu mevsimde geç kalmadan denemeleri gerekir. Denesinler bence” diye konuştu.

Şanlıurfa’da gençler “Hem Okuyorum Hem Eğleniyorum” projesinde buluştu

Prof. Dr. Çelik: İslam kadın ve erkeğe adaletli bir şekilde mirastan pay verilmesini emretmektedir

Malatya'daki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor

Yetimler Vakfı’ndan Dünya İnsani Yardım Günü Mesajı: Gazze’ye sahip çıkmalıyız!

İran’da 12 barajda su seviyesi yüzde 10’un altına düştü

Umut Kervanı Bingöl Derneği'nden kırtasiye yardımı çağrısı

Doç. Dr. Terzi: Bilinçsiz beyazlatıcı krem kullanımı cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Bursa'da tarihi eser operasyonu: 1 tutuklama

Bingöl-Elazığ karayolunda kaza: 11 yaralı

Samsun'da yaz Kur'an kursları coşkuyla sona erdi

Dr. Öğr. Üyesi Doğru: Kronik hastalıklarda geleneksel uygulamalar önemli bir destek sunuyor

Adana’da ehliyetlerini kaptırmamak için araçlarından inmediler

Battalgazi Belediyesi'nden ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye desteği

Müftü Bekiroğlu: Camiler hayatımızın her alanında yer almalıdır

Meyveler ateş pahası, sebzeler cep dostu

Molla Yalçın: Hutbelere yapılan itirazlar İslam'a yöneliktir

İspanya’da aşırı sıcaklardan dolayı 2 bin 405 kişi öldü

Doç. Dr. Erkuş: Yüksek sıcaklıklar kalp ve tansiyon hastalarını tehdit ediyor

Malatya'da orman yangını: Bölgedeki hayvanlar tahliye edildi

Umut Kervanı'ndan Gazze'de mama yardımı

Gaziantep'te Türkiye Kamu-Sen iş bırakma eylemi düzenledi

İDEV: "Okul içinde baş açık bulunur" ifadesi yönetmelikten çıkarılmalıdır

Adıyaman’da kamu çalışanlarından iş bırakma eylemi

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanı Narçın, ilçenin sorunlarını belediye yetkilileriyle paylaştı

Batı Akdeniz’de fırtına bekleniyor: Meteoroloji uyardı

Şırnak’ta 8 milyon değerinde kaçak malzeme ele geçirdi

Belediye Başkanı Geçit: Sadece altyapıya değil, sosyal hayatımıza da yatırım yapıyoruz

Gazze’de açlıktan dolayı şehit olanların sayısı 263’e yükseldi

Uyuşturucu satmaktan 21 yıl cezası bulunan şahıs yakalandı

Siirt’te 290 iş yeri denetlendi, 2 çay salonu kapatıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da gençler “Hem Okuyorum Hem Eğleniyorum” projesinde buluştu

Prof. Dr. Çelik: İslam kadın ve erkeğe adaletli bir şekilde mirastan pay verilmesini emretmektedir

Malatya'daki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor

Yetimler Vakfı’ndan Dünya İnsani Yardım Günü Mesajı: Gazze’ye sahip çıkmalıyız!

İran’da 12 barajda su seviyesi yüzde 10’un altına düştü

Umut Kervanı Bingöl Derneği'nden kırtasiye yardımı çağrısı

Doç. Dr. Terzi: Bilinçsiz beyazlatıcı krem kullanımı cilt sağlığını tehlikeye atıyor