Yazarlar: Kitap sevgisi evde ve okulda başlar

Tarih: 23.04.2025 12:55 Güncelleme: 23.04.2025 12:55
Yazarlar: Kitap sevgisi evde ve okulda başlar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

23 Nisan Dünya Kitap Günü dolayısıyla konuşan yazarlar Halit Ertuğrul ve İbrahim Halil Temel, dijital dünyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, okuma alışkanlığının ancak ebeveyn ve öğretmenlerin birlikte vereceği emekle kazandırıla

"23 Nisan Dünya Kitap Günü" dolayısıyla kitap okumanın önemi ve gerekliliği hakkında konuşan yazarlar, okuma alışkanlığının nasıl kazandırılacağına dair önemli tavsiyelerde bulundu.

Çocukların kitap okumaya yönelmesi için, ebeveynlerin küçük yaşlardan itibaren evde kitaplarla örnek olmalarının büyük önem taşıdığını belirten yazarlar, çocukların yalnızca söylenenlerle değil, gördükleriyle öğrendiğini ifade etti.

"23 Nisan Dünya Kitap Günü" dolayısıyla yazar Halit Ertuğrul ve İbrahim Halil Temel, İLKHA muhabirine konuştu.

Her iki yazar da dijital dünyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti ve okuma alışkanlıklarının artırılabilmesi için ebeveynler ve öğretmenlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Dijitalleşmenin yaygın olduğu günümüzde çocukların kitaba dokunarak, sayfalarını çevirerek kitapla etkileşime girmesinin önemine değinen Ertuğrul "Dijital dünya ruh vermiyor, duygunun oluşması için kitaba dokunmak şart" dedi.

Temel ise nitelikli kitapların her koşulda çocuklar tarafından okunacağını ifade ederek, okuma alışkanlığının yalnızca dijital kitaplarla değil, gerçek kitaplarla sağlanabileceğini söyledi.

"Çocuklar nasihati dinlemez"

Çocukların dijitalleşmeden kitap okumaya yönelmeleri için küçük yaşlardan itibaren ebeveynlerin ellerinde kitap görmeleri gerektiğini belirten Yazar Halit Ertuğrul, "Anne ve babaların evde çocuklarıyla birlikte kitap okuma seansları yapması gerekir. Çocuklar nasihati dinlemez; gördüklerine, yaşadıklarına, hayatına bakarak yaşarlar. Çocuklar, ebeveynlerinin hayatında bu faaliyetleri görecek ki ilgi duysun" dedi.

"Okula giden çocuk, öğretmenin elinde kitap görecek"

Öğretmenlerde kitap okuma oranının düşük olduğunu belirten Ertuğrul, "Okula giden çocuk, öğretmenin elinde kitap görecek. Hangi branş olursa olsun, öğretmen sınıfa girdiğinde kitabıyla girmeli. Öğretmenlerinin sözleri çocuklar için çok önemlidir. Bir baba yüz kez söyler, öğretmen bir kez söyler. Öğretmenlerin okur-yazar olması gerekir. Ellerinde kitaplarla çocuklara kitap okumayı kavratacak bir eyleme bu zamanda çok ihtiyaç var" diye konuştu.

"Tüm olumsuzluklara rağmen çocukların kitap okumaya ilgisi var"

Yazarlara çağrıda bulunan Ertuğrul, "Günümüzün nesli kalın kitapları okumuyor. Uzun yazılmış metinlerden uzak duruyorlar. Kısa, ince ve bir oturuşta bitirilebilecek kitapları tercih ediyorlar. Yazarlar olarak bu ihtiyacı fark edip çalışmalarımızı bu yöne kanalize etmeliyiz. Anneler, babalar ve öğretmenler… Çocuklara ne kavratmak istiyorsanız önce siz yaşayın, gösterin ve yapın; çocuklar sizin hayatınızda görsün. Tüm olumsuzluklara rağmen çocukların kitap okumaya ilgisi var. 'Gençler kitap okumuyor' deniliyor ama bu kadar kitap neden basılıyor, kim alıyor? Gençler kitap okumuyor demeyelim, okumaya başladılar diyelim. Ancak onların ilgisini çekecek, okuyabilecekleri tarzda kitaplar yazmamız gerekiyor. Gençler kalın kitapları okumaz. Kitapları okutacak asıl kaynak, öğretmenlerdir" ifadelerini kullandı.

"Dijital dünya ruh vermiyor"

Dijital kitabın çok kolay ulaşılabilir olduğunu, ancak çocuğun kitaba dokunmadan bir ruh bağı kuramayacağını söyleyen Ertuğrul, "Sayfalar karıştırılmadan, etkileşim yaşanmadan bir şey hissedilmez. Dijital dünya duygu taşımaz. Duygunun olması için kitap ele alınmalı, sayfalar çevrilmeli. Dijital dünyada çocukları kitaba yönlendirmek için anne-baba ve öğretmenlerin özel bir gayreti olmalı" dedi.

"Kitaplı evde doğan çocuk ile kitapsız evde doğan çocuk arasında fark var"

Okuma kültürünün en önemli başlangıcının, ebeveynlerin çocuk 3-4 yaşına geldiğinde ona kitap almasıyla başladığını söyleyen Yazar İbrahim Halil Temel, "Anne ve babalar, çocuklarını ne kadar erken yaşta kitapla tanıştırırsa, evdeki kültür de o kadar artar. Kitapla büyüyen çocuk zamanla daha çok okumaya başlar. Ebeveynlerin okuma kültürünü oluşturması çok önemlidir. Kitaplı evde doğan çocuk ile kitapsız evde doğan çocuk arasında yer ile gök kadar fark vardır. Ailelerin çocuklarına kitap eğitimi vermesi çok kıymetlidir. Çocuk bir kez okumayı sevdi mi, gerisi kendiliğinden gelir. Okulda öğretmenler de nitelikli kitaplar önerirse, okuma kültürü diğer derslere de olumlu yansır. İyi kitap okuyan çocukta konuşma, dinleme ve anlama becerileri gelişir" dedi.

"Yapay zekâ etkili olabilir ama insanın duygusu bambaşka"

Pandemiyle birlikte çocukların sosyal medyayla fazlasıyla içli dışlı olduğunu ifade eden Temel, "Sosyal medya çocuklar üzerinde çok etkili oldu. Ebeveynlerin çocuklarına sosyal medyayı tamamen yasaklaması değil, sınırlı ve kontrollü şekilde vermesi gerekiyor. Nitelikli kitaplar varsa, çocuklar mutlaka okurlar. Kitap okuma oranı azalmış olabilir ama iyi kitaplar olursa rağbet yeniden artacaktır. Yapay zekâ kitap sektörünü de etkiliyor. Grafik tasarımcılar, çizerler için zor bir süreç başlıyor çünkü yapay zekâ kaliteli işler çıkarabiliyor. Ancak ne kadar gelişirse gelişsin, duygusu, kalbi ve zihni olan bir insanın yazdıkları kadar etkili olamaz. Kalp, akıl ve duygular her zaman en önde olur" şeklinde konuştu.(İLKHA)

Anahtar Kelimeler: yazarlar: kitap sevgisi evde ve okulda başlar

Gazze'de bir bebek daha yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

Düşen yangın söndürme uçağının enkazına ulaşıldı

30 yıllık savaş sona eriyor: Kongo ve Ruanda arasında barış anlaşması

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda 65 kişi tutuklandı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Suriye Vakıflar Bakanı Dr. Şükri'yi kabul etti

İstanbul'da ümmet âlimlerinden Aksa Tufanı'na destek bildirgesi

İşgalciler sığınakları hedef aldı: 74 şehit

Bakan Yumaklı: Bugün 67 yangın çıktı, 63'ü kontrol altına alındı

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'de yiyecek aramak ölüm cezasına dönüşmemeli

Gazze'de yardım unlarının içinden uyuşturucu çıktı

Yemen'de milyonlar sokakta: İran ve Gazze direnişine selam

Gazze'de yeni bir ihanet halkası: "Ebu Şebab Çetesi" 3 esirin cesedini işgalcilere teslim etti

Malatya'da seyir halindeki ticari taksi alev aldı

Prof. Dr. Tarhan: İyilik yapmak, çift taraflı bir mutluluk kaynağıdır

Bingöl’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

HÜDA PAR Adaklı İlçe Başkanlığı’ndan siyonist rejime tepki

Gazze Hükümeti: Yardım kuyruğundaki aç sivillerin kasten vurulması toplu infaz suçudur

Adana’da ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Kamu görevlisi gibi davranarak vatandaşı dolandırdılar

Siyonist rejim Gazze'de çocukları diri diri yaktı

Mescid-i Aksa'da 45 bin kişi cuma namazı kıldı

Adalet Bakanı Tunç: Darbecilerin yazdığı bir anayasayla hala yönetiliyoruz!

İçişleri Bakanlığı 9 il için "sarı" kodlu fırtına uyarısı yaptı

Kamu işçisine yüzde 17’lik zam teklifi: Müzakereler sürüyor

Milletvekili Demir, medrese hadimi Sezgin’in taziyesine katıldı

Hür Gençlik, İdil’de madde bağımlılığına karşı bilgilendirme standı açtı

İdeal Eğitim Vakfı, Uluslararası Aile Fuarı’nda aile ve eğitim için sahada

Yüzme Antrenörü Dölcek: Yüzme bilmeden suya girmek intihar girişimi gibidir

Gazze'deki soykırımda şehit sayısı 56 bin 331'e yükseldi

Siirt Belediyesi'nden kaldırım ve yol işgaline karşı kararlı mücadele

Yükleniyor