• BIST 100

    16050,09%-1,29
  • DOLAR

    44,33% 0,03
  • EURO

    51,56% 0,17
  • GRAM ALTIN

    6503,69% 2,02
  • Ç. ALTIN

    10740,95% 0,00

Yeme bozuklukları sadece kilo sorunu değildir

20 Aralık 2025, Cumartesi 16:20
20 Aralık 2025, Cumartesi 16:20
Yeme bozuklukları sadece kilo sorunu değildir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, yeme bozukluklarının yalnızca fiziksel değil, ruhsal sağlığı da derinden etkileyen ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekerek, belirtiler ve tedavi süreci hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, yeme bozukluklarının nedeni, belirtileri, sebep olabileceği sorunlar ve tedavi yaklaşımları hakkında bilgi verdi. 

Yeme bozukluklarının, yalnızca kilo ya da fiziksel görünümle ilgili sorunlar olmadığına dikkat çeken Yiğit, “Kişinin duygu durumunu, düşünce yapısını, ilişkilerini ve günlük işlevselliğini derinden etkileyen ciddi ruhsal sorunlardır.” dedi.

Çoğu zaman ‘irade’, ‘diyet’ ya da ‘zayıflama isteği’ olarak görülse de aslında çok daha karmaşık bir psikolojik süreci işaret ettiğini aktaran Yiğit, “Bir kişinin yeme bozukluğu riski taşıyıp taşımadığına işaret eden bazı belirtiler var. Sık sık kalori hesabı yapmak bu belirtilerden biri. Bu kişiler günün büyük bir bölümünü ne yediğini, kaç kalori aldığını ya da ne kadar yakması gerektiğini düşünerek geçirebilir.” şeklinde konuştu.

Yeme bozukluğu olan bireyler, yeme davranışını olumsuz duygularla ilişkilendirebilir

Yeme bozukluğunun diğer belirtilerine de değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, şunları söyledi:

“Bireyler sosyal ortamlarda yemek yemekten kaçınabilir. Başkalarının yanında yemek yerken yoğun gerginlik yaşayabilir, davetlerden ya da dışarıda yemek yenilen ortamlardan uzak durabilir. Konuşmaları, kilo alma kaygısı ve kilo verme odaklı olabilir. Sohbetlerin büyük bölümü kilo, diyet, zayıflama ya da vücut görünümü etrafında dönebilir. Aşırı ve kontrolsüz spor yapma eğiliminde olabilirler. Fiziksel sınırları zorlayacak şekilde, dinlenmeye izin vermeden ya da suçluluk duygusuyla spor yapabilirler. Belirli yiyecekleri tükettikten sonra yoğun suçluluk ve utanç duyabilirler. Özellikle ‘sağlıksız’ olarak etiketlenen yiyecekler tüketildiğinde bulantı, pişmanlık, kendini cezalandırma isteği gibi duygular ortaya çıkabilir. Duygusal yeme davranışı gösterebilirler. Açlık hissi olmamasına rağmen stres, üzüntü, öfke, yalnızlık gibi olumsuz duygularla baş etmek için yemeğe yönelebilirler.”

Tek başına diyet yapmak sorunu derinleştirebilir

Yeme bozukluklarında kişinin; yemek yemeyi, kilosunu ve fiziksel görünümünü aşırı derecede düşünür hale geldiğine işaret eden Yiğit, “Bu düşünceler zamanla kişinin bedensel sağlığını, psikolojik iyi oluşunu, sosyal ilişkilerini ve günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkiler. İş, okul, aile ve sosyal hayat geri planda kalabilir. Bu noktada önemli bir gerçek şudur: Yeme bozuklukları yalnızca kilo vererek ya da diyet yaparak çözülebilecek sorunlar değildir. Aksine, tek başına diyet yapmak çoğu zaman sorunu derinleştirebilir.” uyarısını yaptı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Aydın açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

Fatih Dönmez: Dünya genelindeki ekonomik büyüme ve istikrarı tehdit ediliyor

Kocaeli’de 22 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Almanya Cumhurbaşkanı, İran savaşı nedeniyle ABD'yi kınadı: "Uluslararası hukukun ihlali ve feci hata"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Özgür Özel'e tepki

Gazze'de işgalciler bir çocuğu şehit etti

Lübnan'dan siyonistlere roket atışı: Bir ölü çok sayıda yaralı

Balıkesir açıklarında sürüklenen lastik bottaki kişi kurtarıldı

Batman’da silahlı kavga: Yaralılar var

Kontrolden çıkan kamyonet şarampole yuvarlandı

İşgalcilerin Lübnan'a bugünkü saldırılarında 17 kişi şehit oldu

Öğretmenlerin alan değişikliğine bağlı yer değiştirme atamaları 28 Nisan'da yapılacak

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 1 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Klasik ittifaklar çözülürken yeni ittifaklar kuruluyor

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonda 8 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile telefonda görüştü

Polise silahla mukavemet eden hükümlü yakalandı

Hepatit sinsi ilerleyebiliyor!

Malatya'da otomobil yayaya çarptı: 2 yaralı

Konya'da maddi hasarlı trafik kazası

İran ile Çin dışişleri bakanları görüştü

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özgür Özel'e tepki

Meteoroloji'den Ege Denizi için fırtına uyarısı

İranlı General Abdullahi: Sahadaki gerçekleri kavrayan Trump, bazı ülke liderlerine sığındı

Arakçi: Bölgesel istikrar halkların iradesine saygıyla mümkün

Diyarbakır barajlarında kontrollü su tahliyesi başlatıldı

Atasoy: Uyuşturucu politikaları insan hakları ve halk sağlığı temelinde şekillenmeli

Batman'da öğrenciler için "Bilim ve Teknoloji" semineri düzenlendi

Diyarbakır'da yoğun yağış yol çökmesine neden oldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Aydın açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

Fatih Dönmez: Dünya genelindeki ekonomik büyüme ve istikrarı tehdit ediliyor

Kocaeli’de 22 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Almanya Cumhurbaşkanı, İran savaşı nedeniyle ABD'yi kınadı: "Uluslararası hukukun ihlali ve feci hata"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Özgür Özel'e tepki

Gazze'de işgalciler bir çocuğu şehit etti

Lübnan'dan siyonistlere roket atışı: Bir ölü çok sayıda yaralı