• BIST 100

    10901,01%0,47
  • DOLAR

    40,65% -0,04
  • EURO

    47,44% 0,73
  • GRAM ALTIN

    4407,15% -0,31
  • Ç. ALTIN

    7059,19% 0,05

Yeni teknoloji bin yıllık tartışma: Geçmişten günümüze yapay zekâ

02 Mayıs 2025, Cuma 03:57
02 Mayıs 2025, Cuma 03:57
Yeni teknoloji bin yıllık tartışma: Geçmişten günümüze yapay zekâ
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Dağ, yapay zekâ konusundaki tartışmaların yalnızca günümüz teknolojisiyle sınırlı olmadığını, tarihsel kökenlerinin çok daha eskilere dayandığını belirtti.

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Dağ, İLKHA muhabirine yapay zekânın geçmişten günümüze uzanan düşünsel serüveni hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Dağ, yapay zekâya dair günümüzde yürütülen tartışmaların yalnızca teknolojik gelişmelere indirgenemeyeceğini belirtti.

"Yapay zekâ tartışmaları 7'nci yüzyıla dayanıyor"

Yapay zekâ üzerine modern tartışmaların 1950’li yıllarda başladığını hatırlatan Dağ, "Makineler düşünebilir mi? Yapay zekâ insan mıdır? İnsan ile yapay zekâ arasındaki fark nedir? gibi sorular o dönemde yoğun biçimde ele alınıyor. Ancak bu tartışmaların tarihsel köklerinin daha da geriye, İslam dünyasında yaşamış düşünürlere kadar uzanıyor. Bu kapsamda, dilbilimci İbn-i Cinnî, makinelerin düşünebilme kapasitesi üzerine fikir yürütüyor. 7’nci yüzyılda Descartes’ın da benzer tartışmalara katkı sunuyor." diye belirtti.

"Teknoloji geliştikçe tartışmalar somutlaştı"

Teknolojinin gelişimiyle birlikte yapay zekâ tartışmalarının soyut olmaktan çıkıp somut bir boyut kazandığını dile getiren Prof. Dr. Dağ, "1970’lerde "Yapay Zekâ Kışı" denilmektedir. Bu dönemde, yapay zekânın istenilen seviyeye ulaşmadığı yönünde şikâyetler vardır. Bu konuda bazı yorumlar yapılmıştır. Gerekli yatırımlar yapılsaydı bu kış dönemi yaşanmazdı. 1990’lı yıllarda ise yapay zekâ ciddi bir artış göstermiş ve bir bahar dönemi yaşanmıştır. Yapay zekâ ile ilgili iki temel ayrım bulunmaktadır. Yapay dar zekâ ve yapay genel zekâ. Yapay dar zekâ, daha çok 0-1 sistemi üzerinden çalışan bir sistemdir. " dedi.

"Yapay zekâda insanî süreçler: Algı, muhakeme, mukayese"

Yapay zekânın bilgi edinme ve işleme kapasitesinin insanla benzerlik taşıdığına değinen Prof. Dr. Dağ, "Bu sistemin, algoritmik süreçten rasyonel zemine taşındığı ifade edilmektedir. Yapay zekânın bilgi edinmesi ve bilgiyi işlemesi bir problem değildir. Yapay zekâ bunları yapabilen bir varlıktır. İnsanda var olan merak etme, algılama, muhasebe etme, muhakeme etme ve mukayese etme süreçleri, yapay zekâda da vardır." ifadelerini kullandı.

Yapay zekâ insan yerine mi geçecek?

Yapay zekânın toplumda bazı kaygılara yol açtığını da belirten Prof. Dr. Dağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yapay zekânın bu süreçleri barındırması, 'acaba insanın yerini yapay zekâ alıyor mu? İnsan yapay zekâ karşısında köleleşecek mi, köleleşmeyecek mi?' tartışmalarını doğurmuştur. Ancak bu tartışmalar zamanla komplo teorilerine dönüşmüştür ve sağlıklı değildir. Yapay zekânın insanlar üzerinde hâkimiyet kuracağı ve insanın yapay zekâya köleleşeceği gibi iddialar, komplo teorisi çerçevesinde değerlendirilmelidir." diye konuştu. (İLKHA)

Pakistan'da güvenlik güçleri hedef alındı: 11 ölü

Rusya: Ukrayna 1000 esir askeri takas etmeyi reddediyor

Muğla açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

DSÖ: Sudan en büyük insani krizlerinden biriyle karşı karşıya

UNRWA: Gazze'de insanlar ailelerine yiyecek almaya çalışırken saldırıya uğruyor

ABD'de orman yangınları kontrol altına alınamıyor

Siirt’te Kezer Çayı’nda kaybolan çocuğun cansız bedenine ulaşıldı

Sudan'da kolera vaka sayısında artış

Ordu'da feci kaza: 16 yaralı

Hatay'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Hindistan'da heyelan: 4 ölü, 100 kayıp

Mardin’de ana isale hattı patladı yol göle döndü

ABD'de askeri üsse silahlı saldırı: 5 asker vuruldu

Alabora olan göçmen teknesinde ölü sayısı 92'ye yükseldi

İstanbul için sağanak ve fırtına uyarısı

Tekirdağ'da denize girmek yasaklandı

Çin'de meydana gelen heyelanlarda 7 kişi toprak altında kaldı

Coğrafi işaretli Geven Balı hasadı gerçekleştirildi

Yeşilyurt Belediye Meclisi, ağustos ayı toplantısını gerçekleştirdi

Cezayir'de keşif uçağı düştü: 4 ölü

Bartın'da 4 ayrı noktada orman yangını

Hizbullah: Silahsızlandırma kararı, Lübnan’ı israil karşısında caydırıcılıktan yoksun bırakır

Büyükşehir Belediyesi ilçelerdeki yol çalışmalarını sürdürüyor

Öğretmenlerin iller arası mazerete bağlı yer değiştirme atamaları yapıldı

Bosnalı Sırp lider Dodik görevden alındı

Gana'da askeri helikopter düştü

Trump'tan Hindistan'a ek vergi kararı

Birmingham Havalimanı, kaza sonrası tüm uçuşları durdurdu

Gaziantep'te zincirleme kaza: 9 yaralı

Putin ile Trump'ın temsilcisi Witkoff görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pakistan'da güvenlik güçleri hedef alındı: 11 ölü

Rusya: Ukrayna 1000 esir askeri takas etmeyi reddediyor

Muğla açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

DSÖ: Sudan en büyük insani krizlerinden biriyle karşı karşıya

UNRWA: Gazze'de insanlar ailelerine yiyecek almaya çalışırken saldırıya uğruyor

ABD'de orman yangınları kontrol altına alınamıyor

Siirt’te Kezer Çayı’nda kaybolan çocuğun cansız bedenine ulaşıldı