-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Yeni trafik cezaları Resmi Gazete’de yayımlandı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Trafik cezalarının artırılmasını ve yeni yaptırımları içeren kanun değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle birçok ihlalde para cezaları yükseltildi, bazı fiiller için ehliyete el koyma ve trafikten men uygulamaları genişlet
Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle, trafik güvenliğini tehlikeye atan eylemlere yönelik idari para cezaları önemli ölçüde artırıldı. Kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeyle saldırgan sürüş, makas atma, ters yönde araç kullanma, sahte plaka takma, plakasız araç kullanma, ehliyetsiz araç kullanma, “drift” olarak bilinen akrobatik hareketler, izinsiz yarış düzenleme ve sosyal medyada trafik kural ihlalini özendiren paylaşımlar ağır yaptırımlara bağlandı.
Plaka ihlallerinde 140 bin liraya kadar, sahte plaka kullanımında ise 280 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 40 bin liraya çıkarılırken, sürücü belgesi iptal edildiği halde araç kullananlara 200 bin lira ceza verilecek.
Alkollü araç kullanımında 0,50 promil üzeri için uygulanan ceza 25 bin liraya yükseltildi. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı tespit edilen sürücülere 150 bin lira idari para cezası verilecek ve sürücü belgeleri iptal edilecek.
Kırmızı ışık ihlalinde cezalar kademeli olarak artırılacak, bir yıl içinde 6 kez ihlal edenlerin sürücü belgeleri iptal edilecek. Hız sınırını ciddi oranda aşan sürücülerin ehliyetlerine el konulacak.
Takograf, taksimetre ve hız sınırlayıcı cihazlara müdahale yasaklandı. Takograf bulundurmayan veya kullanmayanlara 75 bin lira ceza uygulanacak. Taksi hizmeti veren araçlarda taksimetre bulundurmamanın cezası 46 bin lira olarak belirlendi.
Geçiş üstünlüğü bulunan araçlara yol vermeyenlere 15 bin lira, ambulans ve itfaiye gibi araçlara geçiş kolaylığı sağlamayanlara 46 bin lira ceza verilecek ve sürücü belgeleri geri alınabilecek.
Seyir halinde cep telefonu kullanan sürücülere 5 bin lira ceza uygulanacak; ihlalin tekrarı halinde ceza artacak ve ehliyete el konulacak. Emniyet kemeri takmayanlara 2 bin 500 lira ceza kesilecek.
Kanunla ayrıca araçlarda teknik değişiklikler, yük taşımacılığı, özel izin gerektiren taşımalar, kış lastiği ve zincir kullanımı, bisiklet ve elektrikli skuter kuralları ile sosyal medya paylaşımlarına yönelik yeni hükümler de getirildi. Trafik para cezalarının kredi kartıyla ödenebilmesine imkân tanındı. (İLKHA)
Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto
Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı
İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi
ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü
Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı
Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı
Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi
Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı
Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp
Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor
Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı
Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor
Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi
Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı
Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu
Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı
Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı
Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz
Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!
Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir
Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü
Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır
Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı
Yükleniyor







