-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Yerinde duramayan çocuk ifadesi DEHB gerçeğini gölgeliyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Dr. Günet Eroğlu, DEHB’nin bir irade ya da zekâ sorunu değil, nörogelişimsel bir bozukluk olduğuna dikkat çekti. Eroğlu, beynin yönetici işlevlerinden sorumlu bölgelerini etkileyen bu durumun, özellikle dikkat, dürtü kontrolü ve organizasyon becerilerind
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nun (DEHB), beyindeki dopamin ve norepinefrin dengesizlikleriyle ilişkili olduğunu belirten Eroğlu, bu durumun karar verme ve dürtü kontrol merkezi olan ön frontal korteksin işleyişini etkilediğini kaydetti. Çocukluk döneminde yeterince desteklenmeyen DEHB belirtilerinin, ilerleyen yaşlarda trafik kazaları, madde bağımlılığı eğilimi ve finansal sorunlar gibi riskleri artırabildiği vurgulandı. 2015 yılında The Lancet’te yayımlanan bir çalışmaya atıfta bulunan Eroğlu, tedavi edilmeyen DEHB’nin özellikle yetişkinlikte tanı alan bireylerde kaza ve benzeri dışsal nedenlere bağlı ölüm riskini yükseltebildiğini, erken tanı ve doğru yönetimle bu risklerin önemli ölçüde azaltılabildiğini aktardı.
“Bu çocuklar tembel değil”
Toplumda DEHB’li çocukların hâlâ “disiplinsiz” ya da “tembel” olarak etiketlendiğini ifade eden Eroğlu, “Oysa DEHB bir zekâ sorunu değildir. Uygun eğitim yaklaşımları ve kişiye özgü öğrenme stratejileriyle desteklenen çocuklar, akademik olarak akranlarını yakalayabildiği gibi çoğu zaman onların önüne de geçebiliyor” dedi.
Birçok çocuğun ortalamanın üzerinde yaratıcılığa sahip olduğuna işaret eden Eroğlu, ilgi duyulan alanlarda uzun süre yoğunlaşmayı sağlayan “hiper odaklanma” becerisinin de DEHB’li bireylerde sık görülebildiğini belirtti.
Teknolojik destek öne çıkıyor
DEHB’e yönelik yaklaşımlarda son yıllarda farkındalık ve teknolojik gelişmelerle birlikte yeni yöntemlerin gündeme geldiğini dile getiren Eroğlu, bunlardan birinin de nöro geri bildirim olduğunu söyledi.
Bu yöntemde beynin elektriksel aktivitesinin EEG ile ölçülerek kişiye oyun ve animasyonlar aracılığıyla geri bildirim sunulduğunu aktaran Eroğlu, Avrupa’da özellikle Almanya, İsviçre ve Hollanda’da yaygın olarak kullanılan bu uygulamaların, günümüzde yapay zekâ destekli algoritmalarla daha kişiselleştirilmiş hale geldiğini ifade etti.
Eroğlu, “Yerinde duramayan çocuk tanımı çoğu zaman sorunun üzerini örtüyor. DEHB’nin doğru anlaşılması ve erken dönemde desteklenmesi hem çocukların hem de yetişkinlerin yaşam kalitesini belirgin şekilde artırabiliyor” değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)
Ankara'dan Aksa çağrısı: Müminler Mescid-i Aksa'nın birleştirici ruhuyla kıyama durmalıdır
HÜDA PAR Mersin İl Başkanı’ndan Mersin Aile Platformu'na ziyaret
HÜDA PAR heyeti Akdeniz’de esnafın sorunlarını dinledi
İran'dan işgalin 6 çelik fabrikası ve bölgedeki 5 ülkeye saldırı uyarısı
Kocaeli'de 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Malatya'da otomobilin çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti
Rusya, benzin ihracatını yasaklayacak
Rusya 1 Nisan’dan itibaren benzin ihracatını durduracak
Dizel fiyatlarındaki artış Malezya işletmelerini olumsuz etkiliyor
Türkiye ile Slovenya arasında 'Sosyal Güvenlik Anlaşması' imzalandı
Milli Eğitim Akademisine ek sözleşmeli eğitim personeli alınacak
Bakan Kurum: "Finansman yoksa dönüşüm olmaz, teknoloji yoksa hızlanma olmaz"
ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Savaş haftalar içinde bitebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan WEF Başkanı Fink'i kabul etti
İran bağlantılı grup, FBI Direktörünün e-postalarını ve görüntülerini hackledi
Devrim Muhafızları Komutanı: Düşman şirketlerini terk edin!
Bakan Gürlek'ten cezaevi nakil araçlarının karıştığı kazaya ilişkin açıklama
Suudi Arabistan ve Ukrayna savunma işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştı
YÖK Başkanı Özvar Erzurum Teknik Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi'nin açılışını yaptı
Konya'da OSB yangını
Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı
İran'da nükleer reaktör için kullanılan ağır su tesisine saldırı
Gaziantep'te yağma ve tehdit olayıyla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı
Diyarbakır-Mardin yolunda toprak kayması
Erakçi: Siyonist-ABD saldırılarında İran'daki 600 okul zarar gördü
Elazığ’da toplu taşıma güzergâhlarında geçici değişiklik
Esenyurt’ta narkotik operasyonunda 102 kilo skunk ele geçirildi
Kadınlardan Mescid-i Aksa'nın kapalı kalmasına tepki
Batman Çayı taştı, Sürücü Akademisi'ni su bastı
HÜDA PAR'dan Şehid Ali Şükrü Bey’in kabrine ziyaret
Yükleniyor







