• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Yeryüzü Doktorları: Gazze'ye sağlık çalışanlarının ve insani yardımın girişine izin verilmeli

RÖPORTAJ 18.05.2025 12:40:17 0
Yeryüzü Doktorları: Gazze

Gazze'de devam eden insani kriz ve sağlık sorunlarına ilişkin konuşan Yeryüzü Doktorları Başkanı Prof. Dr. Ahmet Salduz, "Gazze'ye sağlık çalışanlarının, insani yardımın girişine izin verilmeli. Tedavi imkânı olmayan hastaların çevre ülkelere nakilleri y

İşgal rejiminin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırı ve katliamlarda resmi rakamlara göre 53 binden fazla kişi şehid olurken 100 binden fazla insan ise yaralandı.

Sağlıktan gıdaya, barınmadan temiz suya erişime kadar temel yaşam için gerekli olan tüm malzemelere ulaşmada yaşanan sorunlar her geçen gün derinleşirken bölgede sağlık hizmeti vermeye çalışan sağlık ekipleri de imkânsızlıklar nedeniyle hastaları gerektiği gibi tedavi edemiyor.

Alt yapının çökmesi ile ortaya çıkan olumsuz durumlar aynı zamanda salgın hastalıklarının da ciddi oranda artmasına, bombardıman sonucunda hayatta kalabilen insanların salgın hastalıklar ve yetersiz beslenme nedeniyle vefat etmelerine sebebiyet veriyor.

Prof. Dr. Ahmet Salduz

"Gazze'de bin 100 sağlık çalışanı hayatını kaybetti"

Gazze'de yaşanan sağlık sorunları ve sağlıkçıların çalışma olanakları üzerine İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Yeryüzü Doktorları Başkanı Prof. Dr. Ahmet Salduz, "7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaşanan dram, hiçbir şey eksilmeden devam ediyor. Bugüne kadar 55 bine yakın insan hayatını kaybetti, 120 bine yakını yaralandı. Yaralılardan 25 bin kadarı ağır yaralı diyebileceğimiz şekilde vücudunun bir kısmını kaybetti, kafa travması geçirdi. Bu olaylarda bin 100 sağlık personeli hayatını kaybetti. Gazze şeridinde toplamda 38 hastane, 81 sağlık merkezi, 164 sağlık kurumu yıkıldı. Yıkılan kurumlardan birisi de bizim merkezimiz oldu." diye konuştu.

"Gazze'de sağlık hizmeti zor şartlar altında kısıtlı şekilde devam ediyor"

Gazze'de 2011 yılından beri çalışma yaptıklarını ancak 2015'ten bu yana ise bölgede açtıkları ofis üzerinden çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Salduz, "Son dönemde artık insani yardımların girişi de engellendi. Dolayısıyla sağlık personellerinin de içeri girmesi oldukça zorlaştırıldı. Mevcut sağlık çalışanları ile Gazze'de çalışan birkaç hastane oldukça zor şartlarda hizmet vermeye devam ediyor. Hastaların birçoğu aslında tahliye edilmesi gerekiyor. Bunu sağlayabilmek de çoğu zaman mümkün değil. Gazze'de ameliyat ihtiyacı var ama ameliyat olamadan kalmak zorundalar. 2 tane kanser hastanesi vardı. Bunlardan birisi Türkiye Hastanesi, diğeri Avrupa hastanesi. Şu anda 2 hastanede çalışamaz durumda. Kanser hastaları için de ciddi sıkıntı var, ölüme terk edilmiş durumdalar." şeklinde konuştu.

"Gazze altyapısı sağlık sisteminin devamı için uygun değil, ideal çözüm hastaların çevre ülkelere transfer edilmesidir"

Bölgede yaşanan yıkım ve imkânsızlıklar nedeniyle ortaya çıkan sağlık krizine de değinen Salduz, "Evlerin yıkılmasıyla beraber solunum yolu hastalıklarında artış meydana geldi. Yine kanalizasyon sistemlerinin yeterli çalışmaması nedeniyle sindirim sistemi hastalıklarında artış var. Olayın siyasi çözümünden ziyade sağlık ile ilgili çözümü için şunları söyleyebilirim. Bazen elektrik sıkıntısı nedeniyle kuvözdeki çocukların yeteri kadar solunum alamaması da ölüm sebebi haline geldi. Şu anda Gazze altyapısı sağlık sisteminin devamı için uygun bir ortam değil. Aslında en ideal çözüm oradaki hastaların yakın çevre ülkelere, Türkiye'ye transferlerinin sağlanabilmesi gerekir. Çünkü en azından Türkiye bu konuda yeteri kadar donanıma sahip bir yer. Bu hastalar gerektiği ölçüde tedavi edilebilir. Yine çevre ülkelere nakilleri yapılabilir. Gazze'deki sağlık sisteminin devamı için de Filistin ve Gazze Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde ihtiyaçları öğrenilip destek sağlanabilir. Bir diğer konu da Gazze'ye sağlık çalışanlarının girişine izin verilmesi hususudur. Sağlık çalışanlarının Gazze içerisine girişlerine izin verilmeli. Sonuçta bu bir insani kriz ve en azından sistemin buna izin veriyor olması, insani yardımların içeri giriyor olması gerekir." dedi.

"Sağlık bakanlıkları düzeyinde yapılan anlaşma ile bu hastalar transfer edilebilir"

Gazze'ye sağlık çalışanlarının da girişine izin verilmediğini hatırlatan Salduz, "Bizim de başvurularımız reddediliyor. Buraya getirdiğimiz bir hastamızı tedavi ettik. 17 yaşında bir genç kızımız bombardımanda ciddi bir kafa travması ve femur kırığı geçirmişti. Bir müddet Gazze'de yaşamak zorunda kalmıştı. Mısır üzerinden Türkiye'ye transfer ettik ve gerekli ameliyatını bizzat kendim yaptım. Bunun sayısı arttırılmalı. Bu bireysel bir iş değil bir organizasyon gerektirir. Belki devletler düzeyinde, sağlık bakanlıkları düzeyinde yapılan anlaşma ile bu hastalar transfer edilebilir ve bir şekilde sağlık hizmetine eriştirilebilirler." diye konuştu.

Gazze'de devam eden insani kriz ve yaklaşan Kurban Bayramı vesilesiyle farklı bir ülkede kesecekleri kurban vekâletlerini konserve şeklinde gönderme hazırlıkları içerisinde olduklarını kaydeden Salduz, geçen sene 79 bin hisseyi içeri sokabildiklerini, bu sene de hedeflerinin böyle bir organizasyon gerçekleştirmek olduğunu ifade etti. (İLKHA)

Batman'da 30 katılımcı, "Siyer Mektebi" eğitimini başarıyla tamamladı

TESSEP: Boşanmanın başlıca sebebi ilgisizlik ve yanlış anlaşılma

Somali'de patlama: 11 ölü

Endonezya'da sel: Bir ölü 19 kayıp

95 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Silvan Yolunda Korkunç Kaza: İkisi Ağır 7 Yaralı!

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 53 bin 339'a yükseldi

Ürdünlü analist: Arap Zirvesi sonuçlarına güvenemeyiz; Filistin direnişinin kararlığına dayanmalıyız

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Aile bağlarının zayıflaması, gençleri duygusal ve yönlendirilmiş kararlara sürüklüyor

Yeryüzü Doktorları: Gazze'ye sağlık çalışanlarının ve insani yardımın girişine izin verilmeli

Milletvekili Ramanlı: Halkın sorunlarını yerinde görmeden çözüm olmaz

Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 125 milyon TL ceza

İşgalcilerin saldırılarında 3 gazeteci daha şehit oldu

Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem

Ambulansa yol vermeyen düğün konvoyuna ceza yağdı

Hindistan'da yangın: 17 ölü

Hindistan’da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi öldü

Alkollü sürücü şarampole devrildi: 4 yaralı

Meteoroloji’den kuvvetli yağış, rüzgar ve toz taşınımı uyarısı

Siyonist rejim Batı Şeria'nın ilhakına hukuki zemin hazırlıyor

Marmara ve Batı Karadeniz'de kuvvetli sağanak yağış uyarısı

İşgalciler Batı Şeria'da bir çocuğu katletti

Şanlıurfa'da ‘Gazze için nöbet’ programı düzenlendi

Adanalı gençler helal dairesinde bir araya geldi

Avrupa Konseyi Başkanı Costa: Gazze'deki sivil katliamı ve abluka derhal sona ermeli

Gazze Hükümeti: Son 48 saatte 200'den fazla şehit, 300 bin kişi zorla yerinden edildi

HAMAS: Sığınmacıların çadırlarını hedef alan saldırı, Netanyahu'nun faşist vahşetinin yansımasıdır

Siyonist rejim çadırlarda yaşayan sivilleri vurdu: Gazze’de gece yarısından bu yana en az 72 şehit

Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi öldü

Fas, Şam Büyükelçiliğini yeniden açacağını duyurdu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ