• BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Yesemek’te sulama kanalı inşaatını durdurma kararına karşı istinaf başvurusu reddedildi

21 Mayıs 2024, Salı 16:29
21 Mayıs 2024, Salı 16:29
Yesemek’te sulama kanalı inşaatını durdurma kararına karşı istinaf başvurusu reddedildi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yesemek’te sulama kanalı inşaatını durdurma kararına karşı istinaf başvurusu reddedildi

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi’nin tarihi dokusuna zarar verdiği gerekçesiyle Gaziantep İdare Mahkemesince verilen sulama kanalı inşaatının durdurulması kararına karşı yapılan istinaf başvurusu kesin olarak reddedildi. Mahkemenin verdiği kararla, görevini başarı ile tamamlayan Yesemek Komisyonu kendisini feshetti.
Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi’nin tarihi dokusuna zarar verdiği gerekçesiyle sulama kanalı inşaatı ile ilgili Gaziantep İdare Mahkemesi inşaatı durdurma kararı verdi. Bu karara karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf başvurusunda bulundu. Karara karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan istinaf başvurusunun yapılan istinaf başvurusu 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 45/6 maddesi gereğince temyiz yolu kapalı olmak üzere kesin olarak reddedildi.
Konu ile ilgili Yesemek Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, 'Başlattığımız hukuk mücadelesi geçtiğimiz günlerde Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’nin 2024/683 kararı ile istinaf başvurusunu da temyiz yolu kapalı olmak üzere reddetmesi ile sona ermiştir. Uzun süren ve zorlu bir mücadele sonucunda adalet yerini bulmuş, sadece şehrimizin değil ülkemizin ve tüm dünyanın çok önemli bir tarihi ve kültürel değeri kurtarılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Misyonunu tamamlayan komisyon kendisini feshetti
Mahkemenin verdiği kararla görevini başarı ile tamamlayan Yesemek Komisyonu kendisini feshettiğini de duyurarak, 'Bu konuda yaşananlardan dersler çıkarılması ve bundan sonra yapılacakların doğru planlanması gerekmektedir. Gaziantep bu konuda geçmişte de güzel örnekler vermiştir. Zeugma Mozaiklerinin Gaziantep’ten götürülmesi konusunda tüm şehir ve sivil toplum örgütleri tek yürek olmuş, davalar açılmış ve benzer şekilde kazanılmıştı. Sonuç olarak bugün Gaziantep dünyanın tanıdığı ve bildiği bir mozaik müzesine sahip oldu ve bunun yanında Zeugma Ören yerinde halen çok başarılı kazılar sürdürülmektedir. Yesemek’in UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine alınması Gaziantep ve İslahiye’nin geleceği için çok çok önemlidir. Hemen yanımızdaki Göbeklitepe örneğine bakacak olursak, UNESCO kalıcı listesine girdiği 2020 yılından bu yana, tüm olumsuz pandemi ve deprem sürecine rağmen 3 Milyona yakın ziyaretçi gezmiştir. Böylece listeye girmenin ne kadar önemli olduğunu görülmüştür. İlgili Bakanlıklarımız, Valiliğimiz, Belediyelerimiz, Kent Konseyimiz ve Mimarlar Odası ile Üniversitelerimiz başta olmak üzere Sivil Toplum kuruluşlarımızın ve hepsinden önemlisi yerelde yani Yesemek Köyü’nde ve İslahiye’de yaşayanların katılımı ile çalışmalar yapılmalı ve ortak akıl ile bu önemli tarihi miras ve bölgenin geleceği planlanmalıdır. DSİ’nin şu ana kadar orada yaptığı yatırımlarda çalıştaylar düzenlenerek sosyal kullanım alanlarına dönüştürülmelidir. Her ülke her yıl sadece bir yeri UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine önerebiliyor. Yesemek ile ilgili ICOMOS raporunda yer alan olumsuzluklar hem idare mahkemelerimizin verdiği kararla hem de Gaziantep’teki STK’ların bu konuyu sahiplenmesi ile ortadan kalkmıştır. Şimdi yapılması gereken, Üniversitelerimizin Mimarlık ve Arkeoloji Bölümleri, ilgili tüm resmi kurumlar ve STK’ların birlikte yapacakları çalıştay ile verilen zararların nasıl telafi edileceğinin tespit edilmesidir. Bu konuda hemen harekete geçilmelidir ki Yesemek UNESCO Dünya Mirası Kalıcı listesine girebilsin. Sonuç olarak adaletin yanlışlara dur diyebilmesi çok önemli ve moral vericidir, geleceğimiz için umut vericidir. Kültürel değerlerin korunması gelecek kuşaklara borcumuz olup, bugün yaşayanların bu planlamaları yapma sorumluluğu vardır. Kültür-turizm bölgemizin geleceğidir. Verilen bu mücadelede, tüm davaları gönüllü olarak takip eden Av. Dilek Topalkara Altunlu’ya, davalar konusunda destek olan Prof. Dr. Tevfik Gülsoy’a, komisyon üyelerimize, emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve şahıslara teşekkürü borç biliyoruz. Komisyonumuz bu konudaki misyonunu tamamlamış ve kendini bugün itibariyle gerektiğinde yeniden bir araya gelmek üzere feshetmiştir' ifadeleri kullanıldı.
Bekir Sıtkı Severoğlu’nun başkanlığını yürüttüğü komisyonda Aslı Ölçal Tezel, Gökhan Çeliktürk, Tarık Aytekin, Erkan Özsavaş, Dinçer Uğurluer, Özgür Girişken ve Hasan Yelken yer almıştı.

İstanbul'da zincirleme trafik kazası: 5 yaralı

Kocaeli'de 7 kamu görevlisi geçici olarak görevden uzaklaştırıldı

Meteoroloji’den uyarı: Bazı illerde sağanak bekleniyor

Norveç, Rum kesimine silah ambargosunu kaldırdı

Kamboçya ve Tayland sınır bölgelerindeki ağır silahları geri çekmeye başladı

Rus güçleri cephede ilerliyor

Bingöl'de 3.8 büyüklüğünde deprem

Siyonist rejim Suriye'ye saldırdı, köylerde yol kontrol noktaları kurdu

ABD, Macaristan'ı Rus enerji yaptırımlarından muaf tuttu

Brezilya’da etkili olan kasırga nedeniyle 6 kişi öldü, 437 yaralı

2026 yılı yatırım ve yenilik yılı olacak

ABD hükümetinin kapalı kalması nedeniyle bin 700’den fazla uçuş iptal edildi

Pakistan ile Afganistan arasındaki müzakereler askıya alındı

İran, para biriminden 4 sıfır atıyor

Rusya, Ukrayna'daki askeri sanayi tesislerini vurdu

Kahramanmaraş’ta işçi servisi şarampole yuvarlandı: 2 ölü, 7 yaralı

Hatay’da otomobilin çarptığı çocuk hayatını kaybetti

Ordu’da 2’nci OSB’nin altyapı temeli atıldı

Erzurum’da 6 şüpheli kopya düzenekleriyle yakalandı

Anti-Siyonizm Kongresi'nde birlik mesajı

Trabzon’da sahipsiz hayvanların durumu masaya yatırıldı

Kruvaziyer yolcu sayısı 10 ayda 2 milyonu aştı

Malatya’da araçtan indirilen şahıs tekme ve yumruklarla darbedildi

Kayseri’de ehliyetsiz sürücüye 83 bin 746 lira ceza

Tahran’da su krizi derinleşiyor

Kudüslü fotoğrafçıdan "Hikâyenin Geri Kalanı" sergisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Kilauea Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Prof. Dr. Turan: Aile dağıldığında kültürel, sosyal, ekonomik ve politik tüm toplumsal alanlar olumsuz etkilenir

Bakan Kacır: Yatırım teşvikleriyle, sanayi alanlarıyla, KOBİ'lerimize sağladığımız imkânlarla Ağrı için, çalışıyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul'da zincirleme trafik kazası: 5 yaralı

Kocaeli'de 7 kamu görevlisi geçici olarak görevden uzaklaştırıldı

Meteoroloji’den uyarı: Bazı illerde sağanak bekleniyor

Norveç, Rum kesimine silah ambargosunu kaldırdı

Kamboçya ve Tayland sınır bölgelerindeki ağır silahları geri çekmeye başladı

Rus güçleri cephede ilerliyor

Bingöl'de 3.8 büyüklüğünde deprem