• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Yetişkinlerde kulak çubuğu kullanımı kulak sağlığını tehdit ediyor

03 Mart 2025, Pazartesi 16:50
03 Mart 2025, Pazartesi 16:50
Yetişkinlerde kulak çubuğu kullanımı kulak sağlığını tehdit ediyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

KBB Uzmanı Dr. Betül Ağırgöl, yetişkinlerde ise kulak temizleme çubuklarının kulak sağlığına ciddi zarar verdiğine dikkat çekti.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli KBB Uzmanı Dr. Betül Ağırgöl, işitmeyi etkileyen hastalıkların erken tanı ve tedavisi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanan Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de her yıl doğan çocukların yaklaşık binde biri ile binde üçü arasında işitme kaybı tespit edildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Ağırgöl, "Bu bebeklerde ilerleyen dönemlerde enfeksiyonlar, hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçların da etkisiyle binde 6'ya kadar çıkabilmektedir." dedi.

"Bebeklerde iki yaşından sonra işitme kaybı becerilerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilir"

Türkiye'de 2004 yılından itibaren yeni doğan işitme tarama testleri yapıldığının bilgisini veren Ağırgöl, "Bebekler doğduktan ilk 12 saat sonrasında hastaneden çıkmadan ilk testleri yapılmakta. Eğer bir problem tespit edilirse tekrar kontrollere çağırılmakta ve 3 ay içinde bütün testleri tamamlanmaya çalışılmaktadır. Eğer ilk 6 ay içinde bir bebekte işitmeyle ilgili bir problem tespit edilirse işitme anlamında rehabilitasyon programına alınmaktadır. Eğer bebekte işitme kaybı erken saptanır ve rehabilite edilirse, normal işitmeye sahip akranları gibi konuşma becerilerini kazanabilmektedir. 2 yaşından sonra biz işitme kaybını tespit edip işitme rehabilitasyonu yapsak bile maalesef konuşma becerilerini sağlıklı bir şekilde tamamlayamamaktadır." şeklinde konuştu.

"Kulak temizleme çubuğu kullanmayın"

Yetişkinlerde ise kulak temizleme çubukları nedeniyle ciddi problemler yaşandığının altını çizen Ağırgöl, "Mevcut olan kulak akıntısı aslında dış kulak yolunun sağlıklı bir şekilde nemini dengesini sağlayabilmesi, yabancı partiküllerin uzaklaştırılması için koruyucu bir bariyer. Kullanılan kulak çubukları dış kulak yoluna bazen zarar vermekte, kurutmakla, ekzematöz lezyonların oluşmasına sebep vermektedir. Özellikle biz kulak burun boğaz hekimleri olarak yetişkinlerin kulak çubuklarını kullanmasını istemiyoruz. Kulaklarına bir şey sokmalarını, bir şeyle karıştırmalarını istemiyoruz. Eğer bir işitme problemi veya kulakta bir ağrılı bir sıkıntı yaşıyorlarsa mutlaka en yakın kulak burun boğaz hekimine başvurmalarını öneriyoruz." diye belirtti.

"Kulak içine herhangi bir şey sokmadan temizleyin"

Kulak temizliği için özel damla ya da yıkama yönteminin bulunmadığını vurgulayan Ağırgöl, "Kulak kendi kendini temizleyen bir organ, o salgı düzenli olarak o salgı bezlerinden salgılanıyor.  Bu salgının olması zaten istediğimiz bir şey, bunun olmaması bir sıkıntı. Bu salgının içinde çeşitli koruyucu enzimler ve nemlendiren dış kulak yolunu koruyan maddeler mevcut. O yüzden kulağınızı herhangi bir şekilde temizleyip içine bir şey sokarak onu temizlemeniz doğru değildir. Sadece dış kulak yolunuza herhangi bir bulaş oluştuysa onu kulak içine herhangi bir şey sokmadan temizlemelerini önermekteyiz." diye konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Samsun'da 4 büyüklüğünde deprem

Umut Kervanı İstanbul'da ikinci sosyal marketini dualarla açtı

Samsun'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Avrupa’da yer altı gaz depoları tarihi dip seviyeyi gördü

Feribot seferlerine fırtına engeli

Gaziantep’te maddi hasarlı trafik kazası

Beş ülkeden Putin'e Navalni suçlaması

Libya'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Rutte: AB, Ukrayna’ya ihtiyaç dışı silah vermemeli

Norveç ve Almanya’dan savunma iş birliği anlaşması

Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi Başkanı Şaas ile görüştü

Kayseri'de yolcu otobüsü ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

Zelenskiy: Ukrayna'daki tüm enerji santralleri Rus saldırılarında hasar gördü

Malatya'da silahlı kavga: 1 gözaltı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile ABD’li mevkidaşı Rubio görüştü

ABD-İran müzakerelerinde ikinci tur Cenevre'de

Meteorolojiden denizlerde fırtına uyarısı

Siyonist işgalciler ateşkese rağmen saldırıyor: Gazze'de can kaybı artıyor

MİT Başkanı Kalın Münih Güvenlik Konferansı'na katıldı

Küba’da petrol rafinerisinde yangın 

Mersin'de 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Meteorolojiden bazı bölgeler için çığ uyarısı

Bulgaristan'da park halindeki bir tır'a başka bir tır çarptı: 2 ölü

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri ile görüştü

Dr. Tekruri: Şehitliği istemek, cihadı imkânlarımız el verdiği kadar yerine getirmek ile mümkün olur

Bitlis’te iş yerleri heyelanın altında kaldı

HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı'ndan Kürtçe anadil yürüyüşü

Emine Erdoğan 22 okul kütüphanesinin açılışını yaptı

ABD ordusu Karayipler'de bir tekneye saldırdı: 3 ölü

Sağanak yağış Bitlis’te yolları göle çevirdi: Vatandaşlar yetkililere tepki gösterdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Samsun'da 4 büyüklüğünde deprem

Umut Kervanı İstanbul'da ikinci sosyal marketini dualarla açtı

Samsun'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Avrupa’da yer altı gaz depoları tarihi dip seviyeyi gördü

Feribot seferlerine fırtına engeli

Gaziantep’te maddi hasarlı trafik kazası

Beş ülkeden Putin'e Navalni suçlaması