MİTHAT YURDAKUL Ankara - Afetten etkilenenlerin geçici veya kesin iskan alanları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca belirlenecek.
İskan için Mera Kanunu ile Orman Kanunu kapsamındaki alanlar da kullanılabilecek.
Belirlenen iskan alanlarında bakanlıkça onaylanacak plan ve imar uygulamaları beklenmeksizin, jeolojik etüt raporu ve zemin etüt raporu doğrultusunda uygulama yapılacak.
İskan için belirlenen alanlarda, kamu ve özel araziler için acele kamulaştırma kararı alınabilecek.
Plan, parselasyon, yapı ruhsatı, taşınmaz mülkiyeti veya imar haklarının aktarılması işlemleri nedeniyle doğan damga vergisi, resim, harçlar için muafiyet sağlanacak.
Bakanlık altyapı, üstyapı dahil her türlü inşaat yapmaya veya yaptırmaya, arsa paylarını belirlemeye, cins değişikliği yapmaya, kat irtifakı, kat mülkiyeti kurmaya yetkili olacak.
Yerli veya yabancı kişiler, kurumlar ve kuruluşlar, deprem bölgesindeki konut ve işyeri ihtiyacını karşılamak ve bakanlığa hibe edilmek üzere konut ve işyeri yapabilecek. Bunlar, hak sahiplerine verilmek üzere AFAD’a devredilecek.
İskana açılan alanlarda doğalgaz, elektrik, su, arıtma tesisleri gibi altyapı yatırımlarına öncelik verilecek.
Afet alanlarından çıkan yıkıntı atıklarının dökümü, çevrenin korunmasına ilişkin önlemler alınmak kaydıyla ilgili valilikçe belirlenen alanlara yapılacak.
Yıkıntı atıkları, geri dönüşüme tabi tutulmak sureti ile ilgili standartları ve gerekli şartları sağlayarak altyapı ve üst yapı yatırımlarında kullanılabilecek.
Döküm sahalarında yapılacak işlemler, belgelendirmeden istisna tutulacak.