• BIST 100

    9288,9%-1,12
  • DOLAR

    38,13% 0,13
  • EURO

    43,55% 1,35
  • GRAM ALTIN

    4062,11% 2,71
  • Ç. ALTIN

    6581,31% 3,38

Yılda 15 bin bebek, "Doğumsal Kalp Hastalığı" ile dünyaya geliyor

SAĞLIK 19.02.2025 17:50:40 0
Yılda 15 bin bebek,

Doğumsal kalp hastalıkları, her yıl binlerce bebeği etkiliyor. Uzmanlar, erken tanının önemli olduğunu belirterek, ailelerin belirtilere dikkat etmeleri ve zamanında uzman desteği almaları gerektiğini belirtiyor.

Doğumsal kalp hastalıkları, her yıl dünya çapında binlerce bebeği etkileyen ciddi bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor.

Yılda yaklaşık 15-20 bin bebek, doğumsal kalp hastalığı ile dünyaya geliyor ve erken tanı bu bebeklerin yaşamlarını kurtarabilir.

Uzmanlar, özellikle hastalıkların yarısının bir yaşına gelmeden önce tedavi gerektirdiğini ve zamanında müdahale ile büyük farklar yaratılabileceğini belirtiyor.

Çocuk Kardiyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedide Tavlı, erken tanının hayat kurtarıcı etkisi üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Vedide Tavlı, doğumsal kalp hastalıklarının belirti vermediği zamanlarda dahi erken taramaların ne kadar hayati olduğunu vurguladı.

"Doğumsal Kalp Hastalıkları yılda 15-20 bin bebekte görülüyor"

Prof. Dr. Vedide Tavlı, doğumsal kalp hastalıklarının yılda yaklaşık 15-20 bin bebekte görüldüğünü belirterek, "Bu hastalıklar bazen doğumdan sonraki ilk günlerde belirti göstermeyebilir, ancak ilerleyen dönemlerde fark edilebilir. Kadın doğum uzmanları ve yeni doğan hekimlerinin dikkatli muayenesi ve erken taramalar hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle, hastalıkların yarısının bir yaşından önce erken tanı ve tedavi gerektirdiğini biliyoruz." dedi.

"Düşük oksijen seviyesi erken müdahale gerektiriyor"

Erken tanının kritik rolüne değinen Tavlı, hastanedeki izlem süreçlerinde puls oksimetre ile ısrarlı düşük oksijen oranlarının uzman çocuk kardiyoloğunun değerlendirmesini gerektirdiğini belirtti. Profesör Doktor Tavlı, "Böyle bir durumda, bebek mutlaka bir uzman kardiyolog tarafından değerlendirilmelidir. Erken müdahale, hayat kurtarıcıdır." şeklinde konuştu.

"Ailelerin dikkat etmesi gereken belirtiler"

Prof. Dr. Tavlı, doğumsal kalp hastalıklarının en sık görülen belirtilerini de sıralayarak, ailelerin bu belirtilere dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı:

"Dudak çevresinde morarma, solunumda hızlanma, beslenme sırasında zorluk ve sık sık memeyi bırakma, emme sırasında terleme, genel halsizlik, güçlükle nefes alıp verme, sürekli solunum zorluğu ve öksürük. Ailelerin bu belirtileri gözlemlemeleri durumunda vakit kaybetmeden bir çocuk kardiyoloğuna başvurmaları önemlidir."

"Genetik ve çevresel faktörler etkili"

Doğumsal kalp hastalıklarının oluşumunda genetik ve çevresel faktörlerin büyük etkisi olduğunu belirten Tavlı, "Gebelik döneminde annenin geçirdiği enfeksiyonlar, diyabet ve genetik yatkınlık doğumsal kalp hastalıklarının riskini artırabilir. Bu nedenle, anne adaylarının gebelik sürecinde dikkatli olmaları ve düzenli kontrollerini yaptırmaları hayati önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, doğumsal kalp hastalıklarının doğum öncesinde tespit edilebileceğini belirten Prof. Dr. Tavlı, fetal ekokardiyografinin 19. haftadan itibaren kalp hastalıklarını belirleyebileceğini söyledi.

"Farkındalık oluşturmak hayati önem taşıyor"

Tavlı, toplumda doğumsal kalp hastalıkları konusunda farkındalık yaratmanın önemine değinerek, "Aileler, bebeklerinde herhangi bir kalp hastalığı belirtisi fark ettiklerinde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır." açıklamalarına yer verdi. (İLKHA)

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 51 bini aştı

Gabar Dağı'nda akaryakıt tankeri alev aldı

Baklava imalatçısında tonlarca bozulmuş ceviz ele geçirildi

HÜDA PAR Doğanşehir İlçe Başkanı Kaplan vefat etti

Mardin’de tır ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 yaralı

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Bakan Bolat, Suriyeli mevkidaşıyla ulaştırma altyapısının yeniden inşasını görüştü

Rusya, Donetsk'te 1 yerleşim birimini daha ele geçirdiğini duyurdu

Gazze'de bir gazeteci daha katledildi

Çin yapay zekâ eğitimini zorunlu hale getiriyor

Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'ın deniz planlamasına sert tepki

Bakan Uraloğlu, Slovenya Başbakanı Golob ile görüştü

Ramanlı kardeşlerden Gazze'ye anlamlı yardım

Ukrayna'da sıkıyönetim 3 ay daha uzatıldı

Kanada'da boru hattında patlama: 1 ölü, 1 yaralı

Şırnak'ta kaçak keklik operasyonu

Siirt’te kaldırım işgallerine karşı denetimler başladı

Şırnak’ta kar yağışı etkili oldu

Bakan Yerlikaya: 175 bin 512 Suriyeli ülkesine döndü

Siirt’te seyir halindeki motosiklet alev aldı

Diyarbakırlılar: Şehri imar ederken nesli ihmal etmeyelim!

Balık sezonu sona erdi, esnaf gelecek sezona umutla bakıyor

Bebekteki bazı sorunlar artık anne karnında belirlenebiliyor

10 ilde eş zamanlı operasyonda 233 kişi gözaltına alındı

Ortaokul öğrencileri Gazze yararına kermes düzenledi

Von der Leyen: Bildiğimiz Batı artık yok, yeni bir dünya düzeni şekilleniyor

Bakan Yumaklı'dan zirai don hasarına ilişkin açıklama: Ödemeleri derhal yapılacak

Eğitimci Haras: Ödevlerin tamamen yapay zekâ ile yapılması tembelliğe yol açar

Ankaralı hayırsever elektrikli bisikletini Gazze'ye bağışladı

Süresiz nafaka 37 yıldır mağduriyet oluşturuyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ