-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Yıldız: Deprem felaketine karşı kentsel dönüşüm ile afetlere dirençli şehir planlaması hayati önem taşıyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
6 Şubat depreminin üçüncü yıl dönümünde uyarılarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, olası bir Marmara depreminde Bursa’nın en çok etkilenecek illerden biri olduğunu ve kentsel dönüşüm ile afetlere dirençli şehi
6 Şubat 2023’te meydana gelen ve Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinden biri olarak kayıtlara geçen "asrın felaketi" nin üzerinden üç yıl geçti.
Deprem, 11’i ağır olmak üzere toplam 18 ili etkilerken, yaklaşık 14 milyon kişi doğrudan sarsıldı. Depremde 53 bin kişi hayatını kaybetti ve ülke genelinde büyük yıkıma yol açtı.
Türkiye, depreme karşı hazırlıklarını sorgularken, uzmanlar olası bir Marmara depreminde özellikle Bursa’nın en riskli illerden biri olacağını ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden üç yıl geçtiğini hatırlatarak, Türkiye’nin depreme karşı hazırlık durumunu ve özellikle Marmara Bölgesi ile Bursa’nın olası bir depremde karşı karşıya kalacağı riskleri değerlendirdi.
6 Şubat depreminin 11 ili ve iki ülkeyi etkilediğini hatırlatan, yaşanan kayıpların çok ağır olduğunu söyleyen Yıldız, "Çok ciddi kayıplar yaşadık; ancak benzer bir tablo Marmara’da olursa, acı ve ekonomik kayıplar başta olmak üzere en az on katı bir keşmekeşle karşı karşıya kalabiliriz. Marmara Bölgesi ivedilikle bir bütün olarak düşünülmelidir" diye belirtti.
"Marmara sadece İstanbul değil"
Marmara Bölgesi’nin yalnızca İstanbul’dan ibaret olmadığını ifade eden Yıldız, "Güney Marmara illeri olan Bursa, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale’de “yarısı bizden” gibi teşvik edici kampanyalarla kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılması gerekir. Risk haritalarının gerçek verilerle hazırlanıp tabanlık teşkil etmesi; bu çalışmalarda sadece yapısal dönüşüm değil, gerçek anlamda afetlere karşı dirençli şehirlerin birlikte kurulması gerekmektedir" dedi.

"Bilinçli toplum ve güvenli yerleşim alanları oluşturulmalı"
Bursa’da yeni sanayi bölgeleri ve yeni yaşam alanları oluşturularak, kentin daha güvenli alanlara yayılması gerektiğini belirten Yıldız, "Bursa’da gerekirse yeni sanayi bölgeleri ve yeni yaşam alanları oluşturularak, birçok merkezden oluşan, daha güvenli alanlara yayılmış bir yapısal çevre bilinçli toplumla paralel şekilde hayata geçirilmelidir. Ancak bu şekilde bazı şeyler öğretilebilir. Ev alırken, ev kiralarken; deprem anında ve deprem öncesi–sonrasında neler yapılacağını evdeki bireylerin tamamı bilecek şekilde bilinçlenmelidir. Arz-talep dengesi oluşturulmalıdır. Güvenli yapı, konut ve bölge öncelenirse, önümüzdeki süreçlerde yapılacak yapılar da güvenli bölgelerde ve güvenli yapılar şeklinde gelişecektir. Vatandaşların kesinlikle bilinçlenmesi gerekir. Sosyal medyada harcanan zamanın onda biri bu tip konularla ilgili eğitici video ve yayınlara ayrılsa, bilinçlenme açısından önemli bir yol kat edilebilir" şeklinde konuştu.
"Bursa’da fay hattı ve zemin riskleri öne çıkıyor"
Bursa’da yapı envanterinin yeterli olmadığını vurgulayan Yıldız, "Doğu-batı uzanımlı bir şehirleşme vardır. Doğu-batı uzanımlı bir fay hattı bulunmaktadır. Bursa’nın merkezinden geçen bir fay hattı vardır. Kuzeydeki ilçeler olan İznik, Gemlik ve Mudanya ile devam eden Orhangazi’nin bir kısmı fay hatları üzerinde yer almakta; suya da uygun, yumuşak zeminler üzerinde, ovalara yerleşim oldukça fazladır. Bu çerçevede bakıldığında yapı sağlam olabilir; ancak zeminde sıkıntı varsa sıvılaşma riski bulunmaktadır. Zemin iyileştirmesi yapılmadan dünyanın en sağlam binasını da yapsanız, depremde hasar görecektir. Bursa için bu sorunların ivedilikle giderilmesi gerekmektedir" ifade etti.
"Bursa, Marmara depreminde riskli il"
Olası bir Marmara depreminde en çok etkilenecek illerden birinin Bursa olacağını dile getiren Yıldız, "Marmara depreminde en çok etkilenecek il Bursa olacaktır. Nüfus yoğunluğu ve yerleşim şekline bakıldığında Bursa son derece risklidir. Bütüncül bir plan dâhilinde, en riskli bölgelerden başlamak suretiyle, vatandaşların fedakârlık yapabileceği; daha güvenli, dirençli ve afetlere karşı dayanıklı bir Bursa oluşturmak mümkündür" diye konuştu. (İLKHA)
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Malatya'da "Bölgemizde işgalci israil ve ABD askerlerini İstemiyoruz" yürüyüşü
İran’dan ABD’ye uyarı: "Abraham Lincoln" menzile girerse füzelerle karşılık verilecek
Çin'de yüksek katlı binada yangın: 3 ölü, 23 yaralı
İran, Beerşeba kentindeki fabrikayı vurdu: İşgal rejiminde kimyasal sızıntı tehlikesi
İşgal rejimi ve ABD saldırılarına karşı İstanbul'da yürüyüş
Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor: Yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle hizmetler durma noktasına geldi
İSKİ Pendik’teki olayla ilgili iddiaları yalanladı
Dışişleri Bakanı Fidan mevkidaşlarıyla bir araya geldi
Ceza infaz kurumlarında manevi rehberlik çalışmalarına destek mesajı
Dünya genelinde gıda israfı artıyor: Üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor
BTB Başkanı Matlı: Orta Doğu'daki gelişmeler sadece enerji piyasalarını değil tarım ve gıda zincirinin tamamını etkiliyor
İstanbul’da hava trafiğine yağış engeli
Koşuyolu Hastanesinin satılacağı iddiası yalanlandı
İran Meclis Başkanı Kalibaf: Düşman kara saldırısı planlıyor
Yükleniyor







