• BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00

Yılın son ayı yoğun ekonomi gündemiyle geçecek

28 Kasım 2020, Cumartesi 10:32
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Yılın son ayı yoğun ekonomi gündemiyle geçecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yılın son ayı yoğun ekonomi gündemiyle geçecek

Türkiye'yi yılın son ayında yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor. Gözler, bir yandan büyüme, ihracat ve enflasyon gibi rakamlara çevrilirken bir yandan da ekonomide yeni yol haritasına ilişkin adımlar takip edilecek. 

Yılın son ayıyla ekonomi gündemi daha da hareketlenecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 30 Kasım Pazartesi yılın 3'üncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıklayacak. Temmuz-eylül dönemine ilişkin dönemsel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri saat 10.00'da duyurulacak. 

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, GSYH'nin 3. çeyrekte yüzde 5 büyümesini bekliyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda yaptığı konuşmada 'Üretim, istihdam, ihracat ve büyümede ülkemizin olumlu yönde ayrıştığını göreceğiz. Eylül ayına ilişkin gelen öncü verilerle ise üçüncü çeyreği güçlü bir büyümeyle kapatacağımız artık kesinleşmiş oldu.' mesajını vermişti.

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yeni tip koronavirüs salgını ve kısıtlama tedbirlerinin etkisiyle yüzde 9,9 küçülmüştü.

İhracat ve enflasyon

Gelecek hafta gözlerin çevrileceği diğer veriler ise enflasyon ve ihracat rakamları olacak. 

Ticaret Bakanlığı tarafından da 2 Aralık'ta kasım ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerinin açıklanması bekleniyor. Kovid-19 nedeniyle tüm dünyada ekonomilerin daralmasının olumsuz etkileri ihracata da yansırken bu olumsuz etkiler haziran ayından itibaren ortadan kalkmaya başlamıştı. Türkiye, ekimde 17,3 milyar dolarlık ihracatla sadece 2020'nin değil, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat tutarını yakalamıştı. 

TÜİK, 3 Aralık Perşembe günü kasım ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi ile yurt içi üretici fiyat endeksini açıklayacak. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ekimde yıllık yüzde 11,89, aylık yüzde 2,13 artmıştı. 

İşsizlik ve sanayi üretim endeksi takip edilecek

Kovid-19'un etkileri bakımından gözlerin çevrileceği bir diğer veri olan işsizlik rakamları ise 10 Aralık'ta belli olacak. TÜİK, eylül dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıklayacak. İşsizlik oranı ağustosta geçen yılın aynı ayına göre 0,8 puan azalışla yüzde 13,2 olmuştu.

Pandeminin özel sektör üzerindeki etkileri bakımından 14 Aralık Pazartesi duyurulacak ciro endeksleri, perakende satış endeksleri ve sanayi üretim endeksi de yakından takip edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı da kasım ayının bütçe gerçekleşmelerini 15 Aralık Salı açıklayacak. 

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da aralık ayı içinde '2021 Yılı Para ve Kur Politikası' metnini açıklayacak. Bu metin, gelecek yıla ilişkin para ve kur politikalarının belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Metinle birlikte, gelecek yılın finansal istikrar raporları, enflasyon raporları ve Para Politikası Kurulu toplantılarına ilişkin takvim de açıklanmış olacak.  

Yılın son Para Politikası Kurulu toplantısı da 24 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Kurul, son toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 475 baz puan artırarak yüzde 10,25'ten yüzde 15'e yükselmişti. 

Merkez Bankası, ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini de 11 Aralık'ta duyuracak. 

Bütçe sonrası reform gündemi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, Genel Kuruldaki görüşmelerin ardından yasalaşacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu ekonomi ve hukukta yeni döneme yönelik adımlar da atılmaya başlanırken, bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, iş dünyası ve sivil toplum örgütleriyle görüşmelerine devam edecek. 

Ekonomide yeni bir yatırım, üretim, ihracat, istihdam başlatılmasına yönelik kapsamlı reform çalışmaları, bütçe görüşmelerinin ardından gerçekleştirilecek. Ekonomide atılacak reform adımlarına yönelik düzenlemeler yapılacak. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu da 1 Ocak 2021'den geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 4 Aralık'ta ilk toplantısını yapacak. Milyonlarca çalışanın gözü bu toplantıda olacak.

ABD, 1 Ağustos'tan itibaren ithalat vergi oranlarını bildirecek

Siyonist rejim sabah saatlerinden bu yana Gazze'de 37 Filistinliyi şehit etti

Dışişlerinden "Kerkük" açıklaması

HÜDA PAR'dan Cuma namazı saatinde çalışanların izinli sayılması hakkında kanun teklifi

Kur’an Nesli Platformu’ndan Aşura Günü açıklaması: “Kerbela’yı doğru anlayalım, Gazze’yi yalnız bırakmayalım”

3 ayrı suç örgütüne operasyon: 19 gözaltı

Altın fiyatları yükselişte

Kocaeli valiliğinden duyuru: Saat 15.00'te sirenler çalacak

Tarsus Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı

Döviz kurlarında son durum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'a gitti

Gazze Sivil Savunma Teşkilatı: İşgalciler, yardım çığlıklarına rağmen sağ kurtulanlara ulaşmamızı engelliyor

YDS ve ALES bu hafta sonu yapılacak

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara 5,9 milyar TL ceza

Batman'da uyuşturucu operasyonu: Tırda 27 kilogram skunk ele geçirildi

Doğa Göz Ardı Edildi, Emisyon Ticareti Öne Çıktı!

Trump'ın "Timsah Alkatrazı"na ilk göçmen tutuklular ulaştı!

Josep Borrell: Amerikalı paralı askerler Gazze'de bir ayda 550 Filistinliyi öldürdü

Brent petrolde düşüş

Meteoroloji uyardı: 2 ilde çok kuvvetli yağış

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım silahına dönüştürdü

Başkan Altun’dan kurum ziyaretleri

Batman Belediyesi’nden üstyapıda rekor çalışma: 145 bin metrekare parke döşendi

Çin ve Almanya'nın stratejik diyalog turları sürüyor

Yaralı halde bulunan şahin koruma altına alındı

Han Yunus'ta "güvenlik olayı": Kassam işgalcileri havanlarla vurdu

Peygamber Sevdalıları Vakfından Aşura Günü mesajı

Nijerya'daki saldırılarda 28 kişi hayatını kaybetti

Batman'da silahla yağma suçundan aranan şahıs yakalandı

Benzin, motorin ve otogaza ÖTV zammı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD, 1 Ağustos'tan itibaren ithalat vergi oranlarını bildirecek

Siyonist rejim sabah saatlerinden bu yana Gazze'de 37 Filistinliyi şehit etti

Dışişlerinden "Kerkük" açıklaması

HÜDA PAR'dan Cuma namazı saatinde çalışanların izinli sayılması hakkında kanun teklifi

Kur’an Nesli Platformu’ndan Aşura Günü açıklaması: “Kerbela’yı doğru anlayalım, Gazze’yi yalnız bırakmayalım”

3 ayrı suç örgütüne operasyon: 19 gözaltı

Altın fiyatları yükselişte