-
BIST 100
17148,87%-1,10
-
DOLAR
45,89% -0,02
-
EURO
53,45% 0,16
-
GRAM ALTIN
6615,75% 0,59
-
Ç. ALTIN
10725,86% 0,00
YÖK’ten müfredat ve AKTS için dönüşüm çağrısı: Siz çalışın, biz destekleyelim
-
A+Buyut
-
A-Kucult
YÖK Başkanı Erol Özvar, rektörlerle yaptığı toplantıda üniversitelerde ders yükünün ve AKTS yapısının güncelleneceğini belirterek, eğitimde verimliliği artıracak yeni yol haritasını açıkladı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, araştırma üniversitelerinin rektörleri ile bir araya geldiği toplantıda eğitim kalitesini artıracak yeni yol haritasını paylaştı.
Üniversitelerin eğitim süreçlerini daha verimli hale getirmek istediklerini belirten Özvar, haftalık ders programlarının ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) yapısının güncellenmesi gerektiğini vurguladı.
Mevcut ders programlarının kredi sisteminin güncellemesine fırsat sunduğunu ifade eden Özvar, “Temel hedefimiz, haftalık ders planlarını ve müfredatı çok daha etkili ve nitelikli hale getirmek.” dedi.
Üniversite yönetimlerini dönüşüm sürecine katkı vermeye davet eden Özvar, rektörlere “Müfredatı ve AKTS’yi birlikte gözden geçirelim, önünüzü açalım.” çağrısında bulundu.
Bu konunun önümüzdeki günlerin öncelikli gündem maddelerinden biri olacağını belirten Özvar, "AKTS konusunda çalışan üniversitelerimize imkân verelim. Kendi üniversitenizde AKTS iş yükünü ve müfredatı yeniden ele alın. Siz bu konuda çalışma yapın, biz de Yükseköğretim Kurulu olarak sizin önünüzü açalım. Bu süreci hep birlikte yürütelim." şeklinde konuştu.
Uygulamalı eğitimde “uzun dönem” modeli başlıyor
Özvar, öğrencilerin iş dünyasına daha donanımlı hazırlanması amacıyla, verimliliği düşük olan 20-25 günlük kısa stajlar yerine “uzun süreli iş yerinde uygulamalı eğitim” modeline geçileceğini de vurguladı.
Söz konusu modelin bilhassa uygulamalı eğitim barındıran meslek programlarında devreye alınacağını belirten Özvar, yeni sistemin 7 ilde pilot uygulama ile başlayacağını duyurdu.
AKTS Nedir?
Öğrencinin bir dersi başarıyla tamamlayabilmesi için yapması gereken çalışmaların tümünü (teorik ders, uygulama, seminer, bireysel çalışma, sınavlar vb.) ifade eden bir iş yükü birimi olan AKTS, öğrenci hareketliliğini kolaylaştırmak ve eğitim standartlarını eşitlemek amacıyla kullanılıyor.
Türkiye'deki mevcut yükseköğretim sisteminde ön lisans (2 yıl) mezuniyeti için en az 120, lisans (4 yıl) mezuniyeti için en az 240 AKTS’nin tamamlanması gerekiyor.
Yükseköğretim Kurulu, teorik ders yoğunluğunu azaltarak öğrencilere daha fazla uygulama alanı açılması, sanayi ve iş dünyasıyla entegrasyonun artırılması, müfredatların sadeleştirilmesi ve Avrupa'daki bazı örneklerde olduğu gibi AKTS sınırının gözden geçirilmesi çalışmalarını sürdürüyor. (İLKHA)
HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus Ebola salgının etkili olduğu Kongo'ya gidiyor
Malatya'da “Kent Bayramlaşması” programı düzenlendi
Diyarbakır’da dört yardım kuruluşunun kurban kesimleri başladı
Ağrı Dağı’nda fırtına geçit vermedi dağcı grubu mahsur kalmaktan son anda kurtuldu
Brezilya'da kritik reform Meclis’ten geçti: Çalışma saatleri kısalıyor
Almanya'da Başbakan Merz'in yerine gelebilecek isimler tartışılıyor
Yapıcıoğlu: Silahın çözüm yöntemi olmadığı konusunda herkes hemfikir
Emlak vergisi ödemelerinde son gün 1 Haziran
Kolombiya’da iki silahlı grup arasında çatışma: 50 ölü
Ankara'da "16. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" programı gerçekleştirildi
Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 ölü, 7 yaralı
Avrupa'da Ebola salgını alarmı: Önce İtalya şimdi de Avusturya'da karantina kararı
Malatya'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı
Umut Kervanı’ndan Van’da kurban organizasyonu: Yüzlerce aileye kırmızı et ulaştırılacak
Rusya ve Kazakistan arasında nükleer enerji ortaklığı
Uganda'da Ebola alarmı: Kongo ile sınırı kapattı
Kenya’da yatılı okulda yangın faciası: 16 ölü, 73 kişi hastaneye kaldırıldı
Siirt’te arazi anlaşmazlığı kavgası: 3 kişi yaralandı
Brezilya Dışişleri Bakanı Vieira Çin'i ziyaret edecek
Çin: Küba'nın yanında durmaya devam edeceğiz
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığında bayramlaşma
Yetimler Vakfı Etiyopya'da binlerce aileye kurban eti ulaştırdı
GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN harp başlıklı atış testini geçti
"Generaller Planı"nı bozan Kassam komutanı İzzeddin el-Beyk şehid oldu
Umut Kervanı Ağrı'da yüzlerce aileye kurban eti ulaştırdı
Güney Lübnan'da 11 şehit: Hizbullah operasyonlarında bir işgalci asker öldü
BM, siyonist rejimi çatışma bölgelerinde cinsel şiddet uygulayan taraflar listesine aldı
Uluslararası yardım kuruluşları Afganistanlı yetimleri bayram gününde de yalnız bırakmadı
Gazze'de bayram katliamı: 4'ü çocuk 10 Filistinli şehit oldu
Yükleniyor







